تکنولوژی

دولت‌ها نرم‌افزار Open-Source دوست دارند، اما مايكروسافت نه

نام نویسنده: اکونوميست

بخش مقاله ITiran – در ماه مى، مقامات شهر مونيخ تصميم گرفتند كه ويندوز مايكروسافت 14000 رايانه‌ى كارمندان حكومت محلى را جايگزين سيستم عامل open-source لينوكس، كنند. اگرچه قرارداد اخير در حدود 35 ميليون دلار هزينه در بر داشته، اما استيو بالمر، مدير اجرايى‌ى مايكروسافت كه در روزهاى تعطيلات خود به سويس رفته بود از مسافرت خود صرف نظر كرده و به قصد ديدن شهردار، عازم مونيخ شده است.( مايكروسافت حتا قيمت‌هاى خود را براى رقابت با لينوس كاسته است اما لينوكس در اصل هزينه‌يى دربر نخواهد داشت و افزون بر اين، كاربران به ندرت در هنگام استفاده‌ى آن نياز به خريدن سرويس‌هاى پشتيبان پيدا مى‌كنند.) اما غول نرم‌افزار هنوز خاطر پريش است.
از اين روى كه برنامه‌ى اخير فقط منحصر به شهر مونيخ نبوده، مسولان مايكروسافت به شدت نگران هستند. دولت‌ها در سراسر دنيا برآنند كه از نرم‌افزار open-source استفاده كنند.
برخى از ويژگى‌هاى نرم‌افزار يادشده كه دولت‌ها را براى كاركردن با آن ترغيب مى‌كند قابل كنترل بودن توسط كاربران و تغيير دادن برنامه، هستند.
مقامات ملى و دولت‌ها، قانونى پيش نويس كرده‌اند كه براى تهيه‌ى نرم‌افزار open-source امتياز‌هايى در نظر دارد. براى مثال دولت برزيل برآن است كه پيشنهاد خريدن نرم‌افزار open-source را به تمام آژانس‌هاى دولتى، شركت‌ها و موسسات رسمى، بدهد. ديگر كشورهاى دنيا نيز درصدد استفاده از نرم‌افزار جديد هستند.
همچنين گروهى از برنامه‌نويسان چينى در حال كار كردن بر روى نسخه‌يى از لينوكس بوده و در هندوستان سياستمداران از برنامه‌نويسان خبره‌، درخواست توسعه دادن به توليدات open-source در كشور خود را داده‌اند. درخور توجه است كه در ماه جارى مقامات كشور ژاپن بيان كرده‌اند كه قادر به همكارى با چين و كره‌ى جنوبى در زمينه‌ى توسعه‌ى جاى گزين كردن نرم‌افزار open-source به جاى نرم‌افزار مايكروسافت هستند. درخور توجه است كه مقامات كشور ژاپن هم اكنون هزينه‌يى در حدود يك ميليارد ين را به طرح يادشده اختصاص داده‌اند.

علت اين گونه وسواس به خرج دادن چيست؟
دولت‌هاى پيشرفته با تعداد بيشمارى از فايل‌هاى ديجيتال دست و پنجه نرم مى‌كنند. مدارك ديجيتالى، شامل گواهى تولد نوزادان، ماليات و در جايى ديگردر زمينه‌هاى جنايى مداركى از DNA جنايتكاران است. بنابراين دولت‌ها هيچ تمايلى به ذخيره كردن چنين اطلاعات با ارزشى در نرم‌افزارهاى محدود فروشندگان، نخواهند داشت. همچنين در مورد مايكروسافت مشكلات امنيتى‌ى نرمافزارى، چون انتشار اخير Blaster و ويروس SoBig ، عواملى براى افزايش نگرانى دولت‌ها هستند.
بر اساس آمارهاى به دست آمده از شركت تحقيقات بازار IDC، هزينه‌ى پرداخت شده براى خريد نرم‌افزار در سال 200 ، مبلغى در حدود 17 ميليارد دلار در دنيا بوده و چنين برآورد مى‌شود كه رقم بالا،طى 5 سال آينده تا 9 درصد افزايش يابد.
مايكروسافت، كمابيش بخشى از اين بازار را دردست داشته و بررسى‌ها نشان مى‌دهد كه فروش مايكروسافت به دولت‌ها، در حدود 8/2 ميليارد دلار بوده است. توجه داشته باشيد كه اين بازار از اهميت ويژه‌يى برخوردار بوده و هنگامى‌كه دولت تكنولوژى به خصوصى را انتخاب مى‌كند، شهروندان و تاجرانى كه در آن زمينه‌ با دولت همكارى مى‌كنند، با آن نوآورى همگام خواهند شد.. از آن‌جايى كه پيوند نرم‌افزار open-source و دولت، مى‌تواند نقطه ضعف مايكروسافت باشد، شگفت آور نيست اگر مسولان مايكروسافت دچار بيم و خاطر پريشى باشند.

نظريه پردازان open-source را به چند دليل دوست دارند. در حرف، وضوح و روشنى نرم‌افزار، موجب افزايش امنيت شده، مشكلات پنهانى كه به وسيله‌ى هكرها كارگذاشته شده، آشكار مى‌گردد و برنامه‌نويسان قادر خواهند بود نقص‌هاى كدها را از ميان برند. همچنين نرم‌افزار يادشده مى‌تواند در جهت رفع نيازهاى كاربران تغيير يابد.
اوراكل، دومين شرك نرم‌افزارى جهان، هنوز هيچ گونه احساس ناخوش‌آيندى از جايگزين شدن نرم‌افزارهاى خود با نرم‌افزار open-source ، در نزد دولت‌ها، نداشته است. اما وضعيت مايكروسافت متفاوت بوده و از آن جايى كه لينوكس در شكل يك رقيب Open-source براى سيتم عامل ويندوز بوده، مايكروسافت در اين زمينه آسيب پذير است.
چنانچه مايكروسافت از بخش دولت بيرون رانده شود، در حقيقت سه گروه سود خواهند كرد: شركت‌هاى مشاوره‌يى‌ى بزرگ چون IBM ، كه فرصتى براى مشورت دادن و نصب توليدات جايگزين خود را پيدا خواهند كرد، شركت‌هايى مانند Red Hat يا SuSe ، كه محصولات لينوكس را مى‌فروشند و بسيارى از شركت‌هاى كوچك محلى‌ى تكنولوژى كه قادر به تغيير دادن نرم‌افزارهاى open-source براى كاربران و دولت‌، هستند.
مايكروسافت و شركت‌هاى پشتيبان او در صدد ردكردن نرم‌افزار open-source بوده و بر اين باور بوده‌اند كه بازبودن اين گونه نرم‌افزارها موجب آسيب پذير شدن آن توسط هكرها، خواهد بود.
جسون متوسوJason Matusow ، يكى از مديران مايكروسافت، در اين باره گفته است كه توسعه‌ى نرم‌افزار، نيازمند مديريت خوب و درك نيازهاى مشتريان است.
روبرت كرمر Robert Kramer ، يكى از مديران اجرايى مايكروسافت چنين عنوان كرده :« پيشنهاد يك قانون كه جايگاه نرم‌افزارها را نشان دهد، براى برطرف كردن رقابت در اين زمينه چاره ساز به نظر مى‌رسد و افزون بر اين به كاربران كمك خواهد شد تا نرم‌افزارى كه براى آنان ضرورى نيست را به اشتباه نخرند.»
مسولان شركت مايكروسافت، هفته‌ى آينده در شهر رم، در مورد پيشنهاد اخير صحبت خواهند كرد. اين سخنان در كنفرانس اخير از مجوعه كنفرانس‌هاى ويژه‌ى رهبران دولت‌ها بازگو خواهد شد، اما شواهد نشان مى‌دهد كه بيشتر آنان تصميم خود را در اين باره ، از پيش گرفته‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا