آيا اينترنت بيسيم به سوى ورشکستگى پيش مى رود؟
نام نویسنده: شهرزاد ثابت سعيدى
توضيح ITiran: به زبان ساده هات اسپات يک منطقه جغرافيايى است که امکان دسترسى به سرويس هاى شبکه بى سيم و اينترنت در آن فراهم است. به طور مثال اين منطقه مى تواند يک فرودگاه باشد و افراد حاضر در آن از طريق نت بوک ، تلفن همراه و دستگاه PDA که امکان استفاده از تکنولوژى بى سيم را دارند ، بدون نياز به اتصال با سيم و به شکل WIRELESS از اينترنت استفاده کنند.
بخش گزارش آى تى ايران – آى تى با همه نواهاى شوم ، چهره آشنايى دارد.تکنولوژى جديد به سرعت از طرف علاقه مندان پذيرفته شده است ، صدها شرکت در اين امر سرمايه گذارى کرده اند و اميدوارند آن چيزى که انتظارش را دارند در بازار جهانى بدست آورند؛ ولى متاسفانه تقاضا بسيار کم شده و به دنبال آن يک ورشکستگى سنگين بوجود آمده ؛ آنچه باقى مانده فقط سرويس دهى اين شرکتهاست.
اين اتفاق که هم اکنون براى سرويس هاى اينترنت بى سم رخ داده ، يادآور همان زمانى است که علاقه زيادى به دات کام به وجود آمده بود.
اينترنت بيسم معمولا در خانه ها ، مدارس ، دانشگاهها و ادارات مورد استفاده قرار مى گيرد. افراد نيز با لب تاپ هاى بيسيم از طريق دسترسى به اين مسيرها آن لاين مى شوند. اينترنت هاى بيسسم مى توانند کامپيوترها را درمحدوده 50 متر يا بيشتر به اينترنت متصل کنند.
.در يک تحقيق با نام” کارتنر ديتا گوئست “که متعلق به يک موسسه بازرگانى است گزارش شده است که در سال گذشته 15 ميليون آداپتورها بيسيم براى کامپيوترها و 4/4 ميليون براى دستيابى به مسيرها از طريق اينترنت فروخته شده است. در طول پيشرفت استفاده شخى از اينترنت بيسيم ، بسيارى از شرکتها براى نصب ” hot spot ” هاى عمومى در فرودگاهها ، هتلها ، مغازه ها و رستورانها علاقه بسيارى نشان داده اندو اميدوارند که مسووليت دسترسى به اينترنت هاى بيسيم را نيز به عهده گيرند.
تعداد کسانى که به صورت شخصى به ” hot spot ” عمومى دسترسى دارند بى شمار و روزبه روز رو به افزايش است .
آنها انتظار دارند که امسال بيش از 70000 کاربر از طريق اين سيستم به اينترنت متصل شوند. کانسوريتا در امريکا، اروپا و آسيا برنامه هاى بلند پروازانه خود را در چند سال اينده براى ساختن دهها ، هزارها هات اسپات و يا بيشتر اعلام کرده در صورتى که مدارکى دال بر فقدان تقاضا در آينده وجود دارد. همچنين بر طبق گزارش يک بانک سرمايه گذار در سان فرانسيسکو، “راجير چند” از روتنبرگ بر اساس تساوى حقوق سرمايه گذاران در شرکتهاى بيسيم بعد از سال 2000 بيش از1.5 ميليون دلار سرمايه گذارى کرده است. به طور خلاصه اين شبيه به يک انديشه خام است. چرا که بر اساس خبر جديدى از فارستر ، يک متخصص نوشته است: تصور سرعت ترقى بسيار زياد و يا ورشکستگى در دات کام هرگز اتفاق نخواهد افتاد.
بهترين شبکه شناخته شده از هات اسپاتها توسط تکنولوژى موبايل اداره مى شود ، که به عنوان مثال يک تلفنچى بيسيم در بيش از 2000 کافى شاپ استارياکس امريکا خريدارى شده است. در حدود 25000 نفر به هات اسپات دسترسى دارند که به طور متوسط در هر روز دو کاربر با يک هات اسپات کار مى کنند. اما از طرف ديگر بهاى هر هات اسپات براى اتصال به اينترنت چند صد دلار در ماه است.
سرمايه گذاران بر روى توليد و تقاضاى بيشتر برروى هات اسپات شرط بندى مى کنند . اين ديدگاه به طرز غير قابل تصورى ياد اور ديدگاه ” بساز ، آنها خواهند آمد ” هست که توسط خيلى از شرکتها در دوران پيشرفت دات کام مطرح شده بود.
ممکن است قيمتهاى بالا کاربران را از خريد منصرف سازد. حتى بعد از آخرين کاهش شديد قيمت ها بهاى استفاده از شبکه موبايل ها 6 دلار در هر ساعت، 40 دلار در هر ماه يا 360 دلار در هر سال بود.
قيمتها در اروپا نيز به همين اندازه بالاست يعنى در حدود 150 دلار يا 130 يورو در ماه. بر طبق مطالعات انجام شده ، تقاضا براى اينترنتهاى بيسيم نسبت به بالا رفتن قيمتها بسيار حساس است ، يعنى به محض بالا رفتن قيمتها تقاضا کاهش مى يابد و بالعکس.
متخصصينى که بر روى مصرف کنندگان امريکايى مطالعه کردند مى گويند که فقط 3 درصد انها مى خواهند براى دسترسى به اينترنت بيسيم به ازاى هر ساعت 2 دلار بپردازند، اما 20 درصد اظهار کردند که تمايل دارند 1 دلار بپردازند.و جالب اين است که حق اشتراکى که شما براى دسترسى به يک شبکه هات اسپات پرداخت مى کنيد با جاهاى ديگر يکسان نيست ، بدين معنى که بابد وجه اشتراک مخصوصى براى فرودگاه و جداگانه براى کافى شاپ بپردازيد.
آقاى سووينى به عنوان يک متخصص خاطر نشان مى کند : در گذشته تاجران و ديگر افراد ذى نفع روند اشتباهى را براى تجارت اينترنتهاى بيسيم در شرکتهاى خود بکار گرفته بودند و همين يک بنياد متزلزل در تجارت ارتباطات به شمار مى رود. آقاى اندرو متخصص ارتباطات دور توصيه مى کند : براى بيرون آمدن از اين تجارت متزلزل بايد گردانندگان و متصديان امر را مجبور کنيم که پيش از هر کارى موقعيت توليد هات اسپات را تشخيص دهند. آنها بايد سرمايه گذارى خود را بر روى کاربران متمرکزکنند.
امروزه هات اسپات ها در کافى شاپ ها ، سينماها و اماکن تفريحى بيشتر به صورت غير تجارى درآمده اند.. کارتز پيش بينى مى کند که در سال 2005 خرده فروشى هات اسپات به اوج خود خواهد رسيد و پس از آن جريان فروش غير تجارى آن رو به زوال خواهد گذاشت.
اقاى چند مى گويد: ” براى دارندگان حقيقى مثل هتلها، فرودگاهها و همچين مراکز مهم بازرگانى شما مى توانيد يک موقعيت تجارى خوب را فراهم سازيد، هر چند که بايد براى آنها دسترسى رايگان هم قرار دهيد تا بتوانيد از اين راه کاربران بيشترى را جذب کنيد. از اين رو مدلهاى پيشگويى مى گويند از هم اکنون متصديان هات اسپات تلاش براى به انحصار دراوردن تجارت ا ينترنت بيسيم را اغاز کرده اند و از طرف ديگر الگوى هزاران نفر که تجارت اينترنتهاى بيسيم را شروع کردند به زحمت از نظر سيستم و تجهيزات شبيه هم هستند.
آقاى مارک چند مى گويد : تعداد کمى از اين تاجران شانس اوردند و تجهيزات هنگفتى را مثل گيسکو خريدارى کردند ، اما بيشتر آنها شکست خوردند. اگر چه در گذشته فروش تجهيزات اينترنتهاى بيسيم رو به پيشرفت بود و قيمتها هم پايين آمده بود، ولى الان مابه التفاوت آن بسيار کم و ناچيز است. به عنوان اخرين کلام گسترش اينترنتهاى بيسيم ادامه خواهد داشت و همچنان محبوب باقى خواهد ماند ، اما ممکن است تا اندازه اى همانند ا ينترنت، سرمايه گذاران ، کسانى که به اين تجارت به عنوان يک شانس مالى چشم دوخته اند را نااميد کند .