تکنولوژی

راه‌‌اندازى يك‌ سايت براى‌‌مقابله‌‌با‌‌مسدود‌‌سازى جنگ‌ فيلتر

نام نویسنده: مينو مومنى

بخش کامپيوتر روزنامه دنياى اقتصاد – در حاليكه موضوع فيلترينگ سايت هاى اينترنتى پس از برگزارى جلسات متعدد بين مسئولان وزارت پست و نمايندگان مجلس تا اندازه اى كم رنگ شده و موضوع به تصويب آئين نامه ايى در هيات دولت و سپس قانونى در مجلس موكول شده بود. اما در طى روزهاى گذشته با اعلام آغاز به كار يك سايت اينترنتى بار ديگر اين موضوع تفريبا خاموش شده را به بحث روز تبديل كرد.
اين سايت اينترنتى به سفارش راديو صداى آمريكا و توسط يك سايت ضد فيلترينگ رديابى به نـــــام Anon Ymizer ايجاد شده اين امكان را براى كاربران ايرانى فراهم مى كند كه بدون رديابى و برخورد با فيلترهاى موجود به سايت هاى از نوع راديو آمريكا دست پيدا كنند.
گفته مى شود مسئولان صداى آمريكا براى ايجاد اين سايت اينترنتى قرارداد كلانى را بـــــــــــا سايت Anon Ymizer منقعد كرده اند.
در اين سايت جديد يك لينك از راديو صداى آمريكا و يك فيلد براى رفتن به ديگر سايت هاى سانسور شده وجود دارد.
ايجاد كنندگان سايت اين امكان را صرفا براى كاربران داخل ايران فراهم كرده اند و كاربران ايرانى از طريق IP آن ها شناسايى مى كنند و اجازه اين كار را ه كاربران ديگر كشورها نمى دهند .
سايت Anon Ymizer در حقيقت يك سايت پنهان كننده رفتارهاى كاربران روى اينترنت است . پس از تايپ آدرس مورد نظر در اين سايت درخواست كاربر براى رجوع به يك آدرس ديگر قابل شناسايى از طرف ISP نيست به همين دليل فيلترينگ بر چنين سايتى كارساز نيست .
اين روش پيش تر توسط اين سايت و به سفارش دولت آمريكا در مورد كشور چين به كار رفته بود ، پس از مسدود كردن تعداد زيادى ا ز سايت هاى آمريكايى توسط دولت چين ، اين سايت با روش مشابه چنين امكانى را براى كاربران چينى به وجود آورد.
اما واقعيت اين است كه دولت هايى كه اقدام به فيلترينگ سايت هاى اينترنتى مى كنند در نخستين اقدام سايت Anon Ymizer را نيز مسدود مى سازند و اين اقدام باعث مى شود اساسا كاربران به چنين امكانى دسترسى نداشته باشند.
با اين همه سايت ضد فيلتر Anon Ymizer نيز بى كار ننشسته و در مقابل اين اقدام شروع به تغيير دادن آدرس و IP هاى خود مى كنند اما همه مى دانند كه نخستين كسانى كه از اين تغييرات با خبر مى شوند فيلتر كنندگان و سپس كاربران هستند و به همين دليل سايت هاى جديد به سرعت مسدود مى شوند .
هر چند به نظر مى رسد اين نخستين اقدام مستقيم آمريكايى ها در واكنش به محدوديدهاى اينترنتى در داخل كشور است اما واقعيت آن است كه چنين برخوردهاى بيش از اين نيز سابقه داشته است .
مسدود كردن دومين هاى اينترنتى ايرانى و خارج ساختن سايت هاى ايرانى از سرورهاى آمريكايى بخش ديگرى از فعاليت هاى سايير عليه ايرانى ها است .
موضوع تحريم ها نيز به چنين وضعيتى دامن زده است به طورى كه هيچ گونه مبادله تجارى از طريق اينترنت بين شركت هاى ايرانى و آمريكايى انجام نمى گيرد و ايرانى ها براى انجام كارهاى اينترنتى خود مجبور به پيدا كردن يك واسطه خارجى هستند اما هيچ كدام از اين اقدامات مستقيما از طرف آمريكايى ها حمايت نشد و يا به ضمنى مورد تائيد قرار نگرفت در حاليكه اقدام راديو آمريكا كه مستقيما توسط دولت اين كشور اداره مى شود به نوعى مشخصا و به صراحت از طر آن ها اعلام گرديد.
چنين اقدامى در حالى صورت مى گيرد كه طبق گفته مقامات مخابرات ايران حدود 160 سايت مسدود شده است كه در اين ميان گفته شده 10 سايت از موضوعات سياسى برخوردارند كه گفته مى شود سايت هاى اينترنتى راديو آمريكا و فردا جزو آن ها قرار دارند.
فيلترينگ سايت هاى سياسى هر چند اگر همين چند سايت خبرى را در بر مى گيرد . يك نماينده مجلس چندى قبل تذكرى را خطاب به وزير پست در همين باره انجام داد كه چرا فيلترينگ صرفا بر سايت هاى خبرى صورت مى گيرد .
اين در حالى است كه از ابتداى اين اقدام مسئولان وزارت پست دليل اصلى انجام فيلترينگ را حفاظت كاربران از مطالبه خلاف عرف و عفت جامعه مى دانستند.
هر چند به نظر مى رسد نخستين اقدام عليه فيلترينگ سايت هاى اينترنتى چندان مشكلى را مــــــقابل سياست هاى مسدود سازى وزارت پست ايجاد نمى كند اما به هر حال نشان دهنده اين موضوع است كه رفتارهاى شبكه اى به دليل تاثير گذارى وسيع آن مى تواند به سرعت واكنش هاى متعددى را برانگيزد.
به گفته بسيارى از کارشناسان دنياى مجازى اينترنت على رغم اين که فضاى آزاد و نامحدودى را براى فعاليت هاى شبکه اى در اختيار کاربران قرار مى دهد اما به نوعى آنها را ملزم به رعايت بعضى قوانين نيز مى کند. تازه ترين اقدام در اين باره موضوع بحث انگيز کپى کردن موسيقى از اينترنت و تحت تعقيب قرار گرفتن است که اخيرا باعث شده يک دختر 12 ساله آمريکايى به همين دليل تحت تعقيب قرار گيرد. چنين نمونه هاى نشان مى دهد که حرکت هاى جزيره اى و حساب نشده مى تواند واکنش هاى عميقى را روى شبکه به دنبال داشته باشد.
از طرف ديگر سياست هاى فيلترينگ از آغاز خود در چند ماه قبل تا کنون روند مشخصى را طى نکرده و تحت فشارها و انتقادها تغيير مسيرهاى متعددى داده و گاه از هدف اصلى خود دور شده است. وزير پست در هنگام اعلام ايجاد محدوديت روى سايت هاى اينترنتى عميقا به موضوع سايت هاى غيراخلاقى و تاثير نامناسب آنها روى نسل جوان و جامعه اشاره کرد و هدف اصلى از فيلترينگ را مقابله با چنين سايت هايى بر شمرد .اما چند روز قبل معاون فناورى اطلاعات وزير پست اعلام کرد که صرفا 150 سايت اينترنتى مسدود شده که بخشى از آنها هم سياسى و خبرى هستند. اين تازه در حالى انجام مى گيرد که گفته مى شود هزاران سايت غير اخلاقى روى اينترنت وجود دارد که هنوز فيلترينگ روى آنها انجام نگرفته و قبل از آن به سراغ سايت هاى ديگر رفته اند.

minooma66@yahoo.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا