تکنولوژی

كانكت با طعم قهوه

دنیای اقتصاد – قبل از اينكه كامپيوترهاي شخصي با حضور خود در خانه‌ها راه ورود كاربران را به دنياي مجازي مهيا كنند، شايد كافي‌نت‌ها بودند كه در اين عرصه زودتر ظاهر شدند.

آنها با ارائه خدمات به كاربران قبله‌گاه كساني بودند كه مي‌خواستند فضاي مجازي را راحت‌تر لمس كنند.استفاده از اينترنت در ايران به اواسط دهه 70 بر مي‌گردد. دوراني كه كاربرد اينترنت بيشتر در مراكز علمي، دانشگاه‌ها و بعضي از سازمان‌ها و ادارات مشهودبود.
كاربران اين مراكز شايد تنها افرادي بودند كه در ازاي استفاده از دنياي مجازي هزينه‌اي را به طور مستقيم پرداخت نمي‌كردند.
اما به مرور زمان و با آگاهي بيشتر افراد از فضاي مجازي استفاده از اينترنت در منازل به طور خاص و در مراكزي چون كافي‌نت‌ها به طور عام رواج يافت.
ناگفته نماند كه در سال‌هاي اوليه ورود اينترنت و شكل‌گيري كافي‌نت‌ها در ايران شايد استفاده از اينترنت در اين مراكز تنها در چند مورد خاص خلاصه مي‌شد.
مواردي چون چت كردن، ايميل زدن، تلفن بين‌المللي و جست‌وجو كردن.
ظهور اينترنت پرسرعت در كافي‌نت‌ها
در سال‌هاي اوليه ظهور كافي‌نت‌ها معمولي‌ترين روش براي اتصال به اينترنت در اين مراكز Dial-up بود كه از طريق كارت‌هاي اينترنت مختلف امكان‌پذير مي‌شد.
اما حالا بعد از گذشت چند سال تجهيزات بهتري براي اتصال اين مراكز فراهم شده است.
هم اكنون شركت‌هايي كه ارائه‌كننده كارت‌هاي اينترنتي بودند، اتصال به اينترنت پرسرعت را رواج داده‌اند.
«معطر» مدير يكي از كافي‌نت‌ها در غرب تهران معتقد است: در‌حال‌حاضر بيشتر كافي‌نت‌ها به سيستم وايرلس و يا ADSL مجهز هستند و سيستم ADSL نسبت به ديگر موارد بهتر و به‌صرفه‌تر است.
شركت‌هايي چون شاتل، داتك، پارس آنلاين، سپنتا و شهراد از جمله شركت‌هايي هستند كه كافي‌نت‌ها را پشتيباني مي‌كنند.
به گفته وي اكانتي كه كافي‌نت‌ها از اين شركت‌ها مي‌گيرند حدود 600هزار تومان است كه به صورت اكانت ADSL يك مگابايتي است ضمن اين كه هزينه پشتيباني آن هم حدود 600هزار تومان مي‌شود كه البته اين اكانت براي حدود 6 ماه تا يك سال كفايت مي‌كند.
همچنين معطر مدعي است كه طي يك تا دو سال اخير بازار كافي‌نت‌ها نسبت به سال‌هاي اوليه شروع به كار اين مراكز از رونق كمتري برخوردار است چرا كه در آن سال‌ها استفاده از اينترنت چندان فراگير نشده بود ضمن اين كه امكان دسترسي آن براي همه امكان‌پذير نبود.
از اين رو كافي‌نت‌ها از جمله مكان‌هايي بودند كه پذيراي تعداد بي‌شماري از متقاضيان به خصوص جوانان بودند.
به خاطر همين بازار پررونق روزانه حدود 50 تا 70هزار تومان درآمد داشتيم.
وي ادامه مي‌دهد: البته در گذشته تصوري كه مردم از مراكزي چون كافي‌نت داشتند اين طور بود كه آن را مكاني براي چت كردن مي‌دانستند.
واقعا هم اين طور بود كه تعداد زيادي از كاربراني كه به ما مراجعه مي‌كردند از اينترنت به منظور چت كردن استفاده مي‌كردند.
شايد آن زمان استفاده از اينترنت اين مفهوم را براي كاربران تداعي مي‌كر. اما به مرور زمان و با آگاه شدن قشر جوان و بالا رفتن فرهنگ استفاده از اينترنت، روال به كارگيري از اينترنت نيز در كافي‌نت‌ها رنگ ديگري به خود گرفت.
كم‌رنگ‌شدن چت در كافي‌نت‌ها
به اعتقاد برخي از كافي‌نت‌داران وفور كارت‌هاي اينترنتي و دسترسي آسان آن براي كاربران، اين شرايط را به وجود آورد كه تعداد كمتري از جوانان براي مواردي چون چت‌كردن و ساخت ايميل و ايميل‌زدن به كافي‌نت‌ها مراجعه كنند چرا كه كارت‌هاي اينترنتي ارزان‌قيمت متنوعي كه از سوي شركت‌هاي اينترنتي با شرايط ويژه ارائه مي‌شود تا حدود زيادي دسترسي به اينترنت را براي كاربران در منازل آسان كرده است.
همچنين برخي از فعالان در كافي‌نت‌ها بر اين باورند كه استفاده از كافي‌نت به صورت دوره‌اي رونق مي‌گيرد، به طور مثال دو تا سه سال گذشته كه بازار نت‌ورك‌هايي چون گلدكوئيست، گلدماين و اين قبيل فعاليت‌ها در بين مردم از استقبال بالايي برخوردار بود كافي‌نت‌ها نيز در اين دوران جزو مراكز پرترافيك به حساب مي‌آمدند كه متقاضيان اين شبكه‌ها را در خود جاي مي‌دادند.
همچنين زمان اعلام نتايج كنكور و ثبت‌نام اينترنتي دانشگاه‌ها از جمله مواردي است كه كافي‌نت‌ها را پرازدحام مي‌كند.
اگر اين روزها سري به كافي‌نت‌ها بزنيد كمتر افرادي را مي‌بينيد كه خود را با چت‌كردن سرگرم كنند. جست‌وجو در گوگل، ثبت‌نام اينترنتي و چك‌ميل كردن جزو مواردي است كه بيشتر كاربران انجام مي‌دهند.
«رضايي»، مدير يكي از كافي‌نت‌ها در مورد بعضي از ثبت‌نام‌هاي اينترنتي كه اين روز‌ها انجام مي‌شود مي‌گويد: با اعلام واگذاري سيم‌كارت‌هاي اعتباري دولتي از سوي مخابرات به صورت ثبت‌نام اينترنتي، تعدادي از مراجعان به كافي‌نت‌ها را اين افراد تشكيل مي‌دهند كه البته خيلي محدود است.
وي همچنين در مورد برخي از فعاليت‌هايي كه از سوي كافي‌نت‌ها انجام مي‌شود مي‌گويد:‌ برخي دانشجويان به ما مراجعه مي‌كنند و متقاضي جست‌وجوي مقاله و يا تحقيق هستند در اين حالت ما نيز با دريافت مبلغي كار آنها را انجام مي‌دهيم.
دانلود كردن موسيقي نيز از ديگر مواردي است كه در اين مكان‌ها انجام مي‌شود.
«رحماني» فوق‌ ليسانس الكترونيك يكي از كاربراني است كه مشغول كار با اينترنت است، وي در مورد كافي‌نت‌ها مي‌گويد: از آنجا كه در منزل و محل كار به اينترنت دسترسي دارم ترجيح مي‌دهم براي برخي كارها كه به اينترنت پرسرعت نياز است به كافي‌نت مراجعه كنم، به گفته وي، سال‌هاي گذشته شايد كافي نت را براي چت كردن و كارهايي از اين قبيل انتخاب مي‌كردم، اما در حال حاضر به علت سرعت بالاي اينترنت در كافي نت‌ها ترجيح مي هم استفاده بهتري از آن بكنم.
«شاهين» يكي از كاربراني است كه در مورد حضور خود در كافي‌نت مي‌گويد: «البته من در خانه به اينترنت دسترسي دارم سرعت پايين اينترنت در منزل باعث مي‌شود كه كلافه شوم به همين خاطر هر از گاهي كه گذرم به كافي‌نت مي رسد ترجيح مي دهم يك سري به آن بزنم.»
به اعتقاد وي كافي نت‌ها در سال‌هاي گذشته به نسبت حال شلوغ‌تر بودند، به طوري كه بايد براي استفاده از اينترنت نوبت مي‌گرفتيم، اما الان اين طور نيست و كمتر پيش مي‌آيد كه كافي نت‌ها با ازدحام جمعيت روبه‌رو باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا