رضایت اتحادیه اروپا از نحوه اداره آیکان در آینده
بزرگراه فناوری – دولت آمریکا اگرچه کنترل و نظارت بر عملکرد سازمان آیکان را تا سه سال دیگر ادامه خواهد داد، اما از سختگیریهای خود در این زمینه میکاهد و از سال 2009 به بعد هم این سازمان را کاملا آزاد خواهد گذاشت.
این تصمیمهای جدید وزارت بازرگانی ایالات متحده در مورد آیکان با استقبال و خرسندی مقامات اتحادیه اروپا مواجه شده که از دخالتهای بیش از حد آمریکا در زمینه اداره اینترنت چندان خشنود نبودند. دو هفته پیش تفاهمنامهای بین وزارت بازرگانی آمریکا و سازمان تعیین اسامی و اعداد اینترنتی (موسوم به آیکان) به امضا رسید که به موجب آن اداره این سازمان تا سپتامبر (شهریور) سال 2009 بر عهده این وزارتخانه بوده و پس از آن سازمان مذکور کاملا خصوصی خواهد شد.
دیگر نکه مثبت این تفاهمنامه آن است که آیکان دیگر موظف به ارایه گزارشی به وزارت بازرگانی آمریکا در مورد فعالیتهایش در فواصل ششماهه نیست. علاوه بر این وزارتخانه مذکور از سختگیریهایش در این زمینه خواهد کاست.
البته آیکان کماکان باید هر سال در مورد عملکرد خود گزارش بدهد، اما این گزارش برای اطلاع جامعه جهانی منتشر خواهد شد.
همچنین اگرچه تماسهای دو طرف برقرار خواهد ماند، اما جلساتی که به همین منظور برگزار میشوند، دیگر جنبه رسمی نخواهند داشت.
اتحادیه اروپا از اولین سازمانهایی بود که از این تصمیم دولت آمریکا استقبال کرد. کمیسیون اروپا از زیرمجموعههای این اتحادیه هم ضمن تایید این اقدام میگوید نحوه عملکرد آیکان در آینده را از نزدیک بررسی خواهد کرد. مقامات این کمیسیون معتقدند تحول جدید به بحث و منازعه دنبالهدار در مورد دامنههای XXX. پایان دهد. قرار بود این دامنهها به سایتهای هرزهنگاری اختصاص یابد تا سازماندهی این سایتها آسانتر شود. ولی تصمیمگیری در این مورد از ماه می تاکنون به حالت تعلیق درآمده است. مارتین سلمایر سخنگوی کمیسیون اروپا روز دوشنبه در این مورد گفت: ما از اینکه آیکان طی یک فرآیند تدریجی از کنترل دولت آمریکا خارج شود استقبال میکنیم و تحولاتی که ظرف سه سال آینده در این حوزه اتفاق یافتد را از نزدیک دنبال خواهیم کرد.
گفتنی است که نحوه کنترل اینترنت توسط آمریکا و انحصارطلبی دولت بوش در این زمینه با مخالفت جدی برخی کشورهای جهان اعم از ایران، چین و برزیل مواجه است. این مسئله در آخرین اجلاس سران جامعه اطلاعاتی در تونس از جمله مباحث داغ بود، ولی سرانجام کشورهای مخالف عملکرد آمریکا نتوانستند حرف خود را به کرسی بنشانند و آیکان باز هم در انحصار دولت ایالات متحده باقی ماند.
جالب آنکه اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم در این اجلاس با ایالات متحده بر سر نحوه کنترل آیکان اختلاف نظر داشتند و معتقد بودند ملاحظات سیاسی نباید در اداره این سازمن دخالت داشته باشد. آیکان نفوذ و تاثیر همهجانبهای بر اینترنت دارد و مدیریت سیستم مرکزی آدرسدهی اینترنت بر عهده این سازمان است.
برخی کارشناسان پیشتر هشدار داده بودند اگر آمریکا بخواهد بر اداره فضای مجازی به شیوه فعلی اصرار کند، ممکن است در آیندهای نزدیک شاهد چندپاره شدن اینترنت باشیم، بهگونهای که کشورهای مختلف جهان که روابط دوستانهای با آمریکا نداشته و نگران به خطر افتادن اطلاعات مربوط بهخود در جهان مجازی هستند، استانداردهای جدیدی را در این حوزه وضع کنند.