تکفاهای ناتمام
نام نویسنده: علی شميرانی
بزرگراه فناوری -آیا لزومی به ادامه طرح توسعه و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات یا همان تکفا 2 در کشور وجود دارد؟
این پرسشی است که تقریبا اکثر کارشناسان پاسخ مثبتی به آن میدهند. ایشان معتقدند در صورت رهاشدن طرح تکفا در مرحله فعلی، خروجیهای این طرح آنگونه که مدنظر بود به ثمر نمیرسد.
طراحان تکفا پس از حدود دو سال از پیشرفت این طرح و آزمون و خطا به این نتیجه رسیدند که مسیر ادامه طرح در قالب تکفا2 باید تغییر کند.
در حقیقت قرار بود در فاز دوم طرح تکفا، راهبردهای توسعه ICT در شور و به تعبیری نظام مربوط به توسعه فناوری اطلاعات کشور تدوین شود. در این خصوص نیز شورای عالی اطلاعرسانی بهعنوان کارفرما، مرکز تحقیقات مخابرات بهعنوان ناظر و شرکت پرورش دادهها بهعنوان مجری تدوین تکفا 2 شناخته شدند.
مهلت نهايي تدوین تکفا 2 نیز اسفند 84 بود که در ظاهر تا آن زمان هنوز فرصت زیادی باقیمانده است!
اما از بودجه فاز اول تکفا چه خبر. این بودجه از دو بخش خصوصیها و دولتیها تشکیل شده بود. بودجه مربوط به خصوصیها که متوقف شد، بودجه مربوط به دولتیها نیز شامل دو بخش است. اول دستگاههایی که نام آنها در قانون مربوطه ذکر شده که شامل 17 وزارتخنه و 56 میلیارد تومان بودجه و در حال پرداخت است و بخش دوم یک بودجه کلی 7 میلیاردی است که تاکنون به هیچ دستگاهی پرداخت نشده و در دست سازمان مدیریت و برنامهریزی باقیمانده است.
اما این در حالی است که شنیدهها حکایت از آن دارد که شورای عالی اطلاعرسانی قصد به اتمام رساندن تدوین مرحله دوم این طرح را طی شش ماه آینده دارد.
در اینجا اگر از تاخیرهای صورت گرفته در تدوین مرحله دوم تکفا به هر دلیل ممکن بگذریم، به چند پرسش جدی میرسیم. نخست آنکه آیا شورای عالی اطلاعرسانی با تغییری که در شرح وظایف خود دارد، همچنان امکان راهبری طرح مذکور را دارد یا نه؟ پاسخ این پرش منفی و مثبت است. برخی شورای مذکور را با تغییرات در شرح وظایفش در جایگاه مذکور نمیدانند و برخی دیگر نیز با توجه به پیشینه و سوابق فعالیتهای انجام شده در شورای عالی اطلاعرسانی، این شورا را مرجع مجاز میدانند.
موضوع مهم دیگر به نظر سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بازمیگردد. سازمانی که حرف آخر را میزند و بر اساس شواهد موجود نیز تمایلی برای تخصیص چنین بودجهای نداشته و معتقد است طرحهایی از این دست باید توسط خود ایشان هدایت شود.
نکته آخر آنکه در شرایط فعلی کار یکپارچگی، راهبری، هماهنگی و تعیین اولویتهای کاری دستگاههای دولتی دارای بودجه تکف را چه نهادی هدایت میکند؟