كوتاه درباره شهر الكترونيك قاليباف
نام نویسنده: محمد ثروتى
دنیای اقتصاد – شايد مهمترين فراز برنامه كارى محمد باقر قاليباف، شهردارى كه تازه بر كرسى شهردارى تهران نشسته است و به عبارتى ايجاد باشد.
از طرفى، شايد براى اولين بار باشد كه مديرى ارشد در حوزه مديريت شهرى كلان شهرى مانند تهران بزرگ كه هزاران مشكل و معضل دارد در راس برنامههاى خود از استفاده گسترده از IT نام مىبرد و آن را غير مستقيم كليد پويا كردن و هويت بخشيدن شهر پر تردد تهران مىداند.
محمد باقر قاليباف مرد زيرك و تيزبينى است و مىداند كه يى از ابزارهاى مهم توسعه همه جانبه، استفاده از فناورى اطلاعات و ارتباطات است و شايد همين ويژگى او بود كه وى را در رقابتى تنگ و نزديك با رقيب سابقهدارش در شهردارى تهران پيروز ميدان كرد!از ديگر سو، قاليباف سابقه خوبى نيز در حوزه IT دارد. آن جا كه در دولت بودجههاى سنگينى در اختيارش بود با ايجاد پليس 10+ به استقبال دولت الكترونيك رفت و با گسترش استفاده از كاربردهاى IT در تحول بخشيدن به ساختار نيروى انتظامىكه تا قبل از او با مشكلات ادارى و بوروكراسى شديدى مواجه بود كمر همت بست.
وى همچنين در زمانى كه براى انتخابات رياست جمهورى از دولت خارج شده بود و با پول محدود خوش و حاميانش مىبايد تبليغات گستردهاى را برنامهريزى كند اما باز هم از توجه به IT غافل نشد و با راه انداختن تعداد زيادى سايت و پايگاه خبرى آن لاين و ذكر مشخص از IT در برنامههاى مبارزاتى خود عملا نشان داد كه بيشتر از ديگر رقبايش به اين حوزه مىانديشد و براى آن برنامه دارد.
اينها را گفتم كه بگويم قاليباف على الاصول IT را خوب مىشناسد و با كاربردهاى موثر آن نيز آشنا است و سابقه خوبى هم در اين كار دارد و لذا مىتوان با احتمال خوبى به موفقيت وى در ايجاد شهر الكترونيكى تهران بزرگ خوش بين بود.
رفت و آمد در تهران بزرگ سخت است و پر هزينه و زمان زيادى را تلف مىكند. ترافيك و آلودگى هوا طاقت آدمىرا بىتاب مىكند و با اين حال هنوز بخش زيادى از سازمانهاى خدمات دهنده ما از اينترنت و كابردهاى آن استفاده شايستهاى نكردهاند و فعاليتهاى جسته و گريختهاى كه انجام شده است نتوانسته به خوبى نياز مردم در عدم مراجعه به سازمانها را بر طرف كند.ارائه خدمات پرداخت قبوض مصرفى مردم از طريق اينترنت، ثبت نام كنكور و اعلام نتايج آن از طريق وب، راهنماى اطلاعات شهرى، مسيريابى بهينه از طريق شبكه ماهوارهاى، اطلاع از قوانين و مقررات سازمانهاى دولتى و خيلى كارهاى انجام شده ديگر، با اين هدف طراحى شدهاند كه نياز مردم را در تردد در ين شهر شلوغ و آلوده بكاهند و البته كه جاى كار بسيار زيادترى در اين خصوص باقى مانده است.
شهردارى تهران براى آن كه بتواند در تحقق برنامههاى خود موفق باشد بايد باشد و دولت جلوى هرگونه موازى كارى در اين خصوص را بگيرد چرا كه مشخص بودن متولى و معلوم بودن ابتدا و انتهاى كار امكان نظارت و ارزيابى و انتقاد و به چالش كشانيدن آن را نيز فراهم مىنمايد.اما ايجاد شهر الكترونيكى در تهران بزرگ كه اكثر شركتهاى كامپيوترى ما در آن جاى دارند موجب تقويت و توسعه بازار خواهد شد و فصل جديدى را به روى آنان خواهد گشود به شرطى كه محمد باقر قاليباف نگاهى ويژه به توليدات داخلى و توانندى شركتهاى ايرانى داشته باشد.
ميدان دادن به شركتهاى انفورماتيكى ايرانى در ساختن جزء جزء شهر الكترونيكى تهران و يا مشاركت دادن هوشمندانه آنها در كنار پروژههايى كه لاجرم بايد خارجىها متولى آن باشند مىتواند در توسعه توان تخصصى و فنى شركتها و نيز گسترش شهرهاى الكترونيكى به ديگر شهرهاى كشور كمك شايانى نمايد.شهر الكترونيك تهران در صورتى كه با موفقيت توام باشد مىتواند نمونه اى خوب از نشان دادن توان و تدبير ايرانى به شمار رود و مقايسهاى شايسته با طرح هنوز به سرانجام نرسيده سوپر كريدور مالزى گردد.
در ايجاد شهر الكترونيكى تهران همه اهالى IT ز شركتهاى كامپيوترى گرفته تا سازمان نوپاى نظام صنفى و دانشگاهها و نشريات تخصصى و مديران دستگاههاى مرتبط بايد دست به دست هم دهند و در راه اندازى سريع آن مشاركت كنند و نگذارند تا شهردار قاليباف در چم و خمهاى فراوان شهردارى ابر شهر تهران گم شود و براى ايجاد شهرى الكترونيكى وقتى كافى و وافى نگذارد.