گزارشی از نمايشگاه تجارى سبيت بيليشيم (بخش پايانى)
نام نویسنده: ايمان بيک
روزنامه پول – روز گذشته نخستين بخش از گزارش مربوط به سبيت استانبول (بيليشيم يا اوراسيا) را خوانديد.
امروز اين گزارش را پى مى گيريم با اطلاعاتى که از خود نمايشگاه گردآورى شده و باقى قضايا.
اقتصاد و نمايشگاه
وقوع زلزله سال 2001 در ترکيه ، اقتصاد اين کشور را فلج کرد و موجب ورشکستگى و نابودى بسيارى از شرکت هاى بخش خصوصى به ويژه در بخش ICT شد. اما پس از آن و در سال 2003 ، توليد ناخالص ملى اين کشور، رشد اعجاب انگيزى داشت و تا نزديک 6 درصد بالا رفت.
مرتبط:
بخش نخست این گزارش
براى سال هاى 2004 تا 2006 نيز رشدى حدود 1/5 درصد براى CDP اين کشور پيش بينى مى شود.
آزاد سازى ارتباطات در ترکيه بسيار خوب پيش رفته ست و هم اکنون 3 اپراتور تلفن همراه در اين کشور فعال هستند که «ترک سل» با پوشش حدود 15 ميليون مشترک تلفن همراه در صدر قرار دارد.
در نمايشگاه امسال حدود 830 شرکت از 28 کشور جهان در نمايشگاه حضور يافته اند و تعداد بازديد کنندگان از آن بيش از 160 هزار نفر پيش بينى مى شود.
بعد نگاهى مى اندازى به کاربرى سالن هاى 7 گانه نمايشگاه :
سالن 1 : ارتباطات راه دور و شبکه
سالن 2 : بخش خدمات عمومى
سالن 3 : جلسات تخصصى
سالن 4 : فناورى اطلاعات و همکارى صنعت و دانشگاه
سالن 5 : فناورى اطلاعات
سالن 6 : دستاوردهاى شرکت هاى ترک در زمينه ICT
سالن 7 : ارتباطات موبايل و لوازم مصرفى
حالا وقت آن است که بروى و نظرى به سالن ها و غرفه ها بيندازي.
Globe يعنى کره زمين
سالن 6 را چنين نامگذارى کرده اند: from Turkey to the Globe که يعنى «از ترکيه به کره زمين» . در اين سالن شرکت هاى توانمند ترکيه در زمينه ICT به جهانيان معرفى شده اند و بسيارى از اين شرکت ها، همچون ققنوسى از خا کستر زلزله سال 2001 سر برآورده اند و حالا بازارهاى جهانى را هدف گرفته اند.
در اين بخش، بيشتر به محصولات، خدمات و فرآورده هاى ارزش افزوده برمى خوري. 64 شرکت ترک در اين سالن غرفه گرفته اند که از جمله معروف ترين آنها مى توان به «آک بانک» و «ترک تله کوم» اشاره کرد.
e-devlet يعنى دولت الکرونيکى
به سالن 2 مى روي. اين سالن «بخش عمومى» يا Public Sector نام دارد. سومين سال است که راهکارهاى دولت الکترونيکى همچون شهردارى الکترونيکى و ساير خدمات، در «سبيت استامبول» به نمايش درآمده و سالنى مجزا را به خود اختصاص داده است. امسال بخش عمومى نمايشگاه تمرکز ويژه اى روى موسسات دولتى و شرکت هايى از بخش خصوصى دارد که به ارايه راهکارهاى خاص e-Transformation و شهردارى پرداخته اند و 43 شرکت و موسسه را با چنين محصولات و راهکارهايى مى توانى در سالن 2 بيابي.
Gelecek يعنى آينده
وقتى به منتها اليه سالن 4 مى رسى، به ياد مشکل هميشگى ارتباط صنعت و دانشگاه در ايران خودمان مى افتي. اما ترک ها در نمايشگاه شان، بخش ويژه اى را به اين موضوع اختصاص داده اند که Future Parc نام دارد.
اين بخش هم در سبيت استامبول 3 ساله است و امسال با حمايت آژانس تحقيقات علمى و تکنيکى ترکيه (توبيتاک) پروژه هاى IT از 31 دانشگاه و مرکز آموزش عالى در اين بخش به نمايش درآمده است.
از باقى غرفه ها و سالن ها مى گذرى و بانگاه مشتاق به آخرين دستاوردها و محصولات به نمايش درآمده نگاهى مى اندازى و گاهى با مسوول غرفه اى، حرفى و سخني…
ايده هايى براى زندگى
برايت جالب است که نمايشگاهى اينچنين چندان بزرگ تر از نمايشگاه وطنى (اله کامپ) نيست. شايد قضاوت عمده آن، توجه بيش ت شرکت هاى بين المللى و حضور در قالب عرضه کنندگان محلى و نمايندگى ها در «سبيت بيليشيم» است.
در سبيت استامبول توجه به فناورى هاى موبايل جلب توجه مى کند و در مى يابى که رويکرد آزادسازى در عرصه ارتباطات و موبايل، بازار مناسب منطقه و اشتياق و تشنگى مردم براى برقرارى ارتباطات آسان تر، چنين رويکردى توجيه پذير است و اين برخلاف «سبيت هانوور» است، که بيشتر روى راهکارها و خدمات نرم افزارى تمرکز داشت.
لوازم مصرفى الکترونيکى جاى خود را در مجموعه نمايشگاه هاى سبيت باز کرده و ديگر نمى توان به سادگى از آن گذشت. حالا ديگر در شعار بسيارى از شرکت هاى مطرح دنيا در صنعت الکترونيک وIT کلمات «زندگى» و «مردم» جايگاه ويژه اى يافته است؛ يکى مى گويد: «ايده هايى براى زندگى» ديگرى: «همه دعوتيد»، بعدى «زندگى آسان» و …. نسل سوم تلفن هاى همراه هم در نمايشگاه چشمت را خيره مى کند، امکاناتى گسترده با طراحى هاى ويژه که در غرفه هاى زيمنس، نوکيا وغيره به نمايش گذاشته اند.
بازديد از نمايشگاه را پايان مى دهى، خسته از بار سنگين کتابچه ها، بورشورو کاتالوگ ها به اتاق رسانه ها باز مى گردى تا اولين خبرها را به روزنامه مخابره کنى و…
راهنما: لوون
روز بازديد از نمايشگاه را با ميهمانى شام دلچسب در رستوران دولى (Develi) به پايان مى رسانى و صبح فردا راس ساعت 9 صبح به لابى هتل مى آيى تا با گروه در «تور استانبول» همراه شوي. راهنماى گروه جوانى ارمنى است لوون (Levon) نام، خوشرو و مطلع تا جايى که هيچ سوالى را بى پاسخ نمى گذارد.
با او همراه مى شوى در بازديد از کاخ «دولمه باغچه» (Dolmabahce)، مسجد آبى (Blue Mosque) و Roman hippodrome و Hagia Sophia «لوون» را گروه خبرنگاران با عادات ژورناليستى شان، مدام معطل مى گذارند و «5 دقيقه هاى» معروف «زيد» اين ارمنى آرام را هم خسته مى کند! اما باز ناهارى خوشگوار به سبک ترکى در کنار کاخ توپکايى و گشتى در بازار بزرگ، خاطره هاى خوش تر را ماندنى مى کند.
شب را هم برايتان شامى و سفرى با کشتى تفريحى روى آب هاى تنگه سفر تدارک ديده اند تا از ميهمان نوازى هيچ کم نگذاشته باشند. روى آب مجريان و مديران سبيت با تمام خستگى به گروه مى پيوندند تا همراهى مان کنند و فرصت گپ و گفتى بدهند و در آخر، «يورگ شومبرگ» فراموش نمى کند که بر آزادى گروه رسانه اى در انعکاس ديده ها و شنيده ها تاکيد کند مى گويد: آنچه کرديم وظيفه مان بود و وظيفه شما اين است که واقعيت ها را بنويسيد؛ پس در انعکاس واقعيت ها هر چند تلخ، مصلت انديشى نکنيد…
ادامه دوستى ها
همه ديگر بايد بروند، و يکى يکى مى روند. اما به لطف برنامه ريزى دقيق به سبک آلمانى – ترکى، همه چيز براى شکل گيرى دوستى ها و همکارى هاى مداوم بين وزنامه نگارانى از کشورهاى مختلف جهان فراهم مى شود. همه مى روند و تو تنها مى مانى براى پرواز روز بعد و تنها به يک چيز مى انديشى مردم دنيا چه خوب با هم کنار مى آيند اگر دولت ها بگذارند.