سهام شرکتهای گروه «هفت شگفتانگیز» (Magnificent Seven) در حال فاصله گرفتن از یکدیگر است.
گرچه هنوز به مرحله جدایی کامل نرسیدهاند، اما برخی از سنگینوزنهای فناوری بازار موفقیتهای بیشتری در زمینه هوش مصنوعی به دست آوردهاند—و این موضوع، دستکم از منظر عملکرد نسبی سهام، باعث تنش در این گروه شده است.
«درمان فردی میگیرند!»
این را دن مورگان، مدیر ارشد سبد سرمایهگذاری در Synovus Trust، در اشاره به مسیرهای متفاوت شرکتهای این گروه گفته است.
شرکتهای آمازون، آلفابت (شرکت مادر گوگل)، اپل، متا، مایکروسافت، انویدیا و تسلا طی سالهای اخیر سلطه چشمگیری بر بازار سهام داشتهاند؛ هم بهدلیل نقش کلیدی آنها در آینده اقتصاد، و هم بهدلیل سهم قابلتوجهشان در شاخص معیار S&P 500.
اما امسال، سهام شرکتهای انویدیا، متا و مایکروسافت حدود ۲۰ درصد یا بیشتر رشد کردهاند، در حالی که اپل و آلفابت به ترتیب ۱۶ و ۲ درصد افت داشتهاند. بهزودی این شرکتها گزارش عملکرد سهماهه خود را ارائه خواهند داد: آلفابت و تسلا روز چهارشنبه گزارش میدهند و پس از آن متا، مایکروسافت و اپل در هفته آینده.
«این اتفاق اجتنابناپذیر بود. آنها نمیتوانند تا ابد همگام با هم حرکت کنند، چون کارهای متفاوتی انجام میدهند.»
این سخن جیمی کاکس، مدیر گروه مالی Harris است. «اکنون، زمان طبقهبندی برندگان و بازندگان فرا رسیده است.»
با این حال، «هفت شگفتانگیز» هنوز کنترل قابلتوجهی بر بازار دارند. این شرکتها عامل اصلی افت بازار ناشی از تعرفهها در ماه آوریل بودند، و سپس موتور اصلی رشد مجدد بازار تا نزدیکی سقفهای جدید شدند. این شرکتها تقریباً ۳۵ درصد از شاخص S&P 500 را تشکیل میدهند و انتظار نمیرود این وضعیت بهزودی تغییر کند.
به گفته مایکل هارتنت، استراتژیست Bank of America که در سال ۲۰۲۳ اصطلاح «هفت شگفتانگیز» را ابداع کرد، دلیل اصلی گروهبندی این شرکتها، پیشتازی همگی آنها در حوزه هوش مصنوعی بوده است.
اما حالا، «ما شاهد واگرایی بنیادین چشمگیری هستیم»، این را ایوانا دلفسکا، بنیانگذار و مدیر سرمایهگذاری Spear گفته است.
برای نمونه، اپل در جذب اعتماد سرمایهگذاران در زمینه هوش مصنوعی ناکام بوده است. این شرکت در سال گذشته سرویس «Apple Intelligence» را با سر و صدای فراوان معرفی کرد، اما در تحقق وعدههایش ناکام ماند. اپل اعلام کرده که اطلاعات بیشتری درباره نسخه جدید و مبتنی بر هوش مصنوعی Siri در سال جاری منتشر خواهد کرد—اما عرضه عمومی آن ممکن است تا پایان ۲۰۲۶ به تأخیر بیفتد.
مورگان از Synovus میگوید که برای نخستین بار در سالهای اخیر، بخشی از سهام اپل خود را فروخته است. حتی در پاسخ به مشتریای که قصد اهدای سهام داشت، پیشنهاد داد سهام اپل اهدا شود—کاری که سالها پیش اصلاً پیشنهاد نمیداد. سایر سرمایهگذاران نیز در حال کاهش وزن اپل و افزودن به سبد سهام Nvidia یا Microsoft هستند.
دن آیوز، مدیر Wedbush و یکی از حامیان پرشور هوش مصنوعی در والاستریت، وضعیت اپل را اینگونه توصیف میکند:
«اپل روی نیمکت پارک نشسته و سیب میخورد، در حالیکه انقلاب هوش مصنوعی با سرعت در بزرگراه از کنارش عبور میکند.»
شرکت آلفابت، مالک گوگل، نیز با فشارهای ضدانحصار در آمریکا و اروپا مواجه است، در کنار نگرانیهایی درباره اینکه چتباتهایی چون ChatGPT ممکن است سلطه گوگل در بازار جستجو را تضعیف کنند.
البته برخی سرمایهگذاران، آیندهای روشن برای گوگل پیشبینی میکنند. این شرکت به انبوهی از دادههای کاربری دسترسی دارد که به گفته تحلیلگران، میتواند الگوریتمهای هوش مصنوعی آن را از رقبا جلو بیندازد. ابزارهای AI Overviews که در بالای برخی نتایج جستجو ظاهر میشوند، در حال محبوب شدن هستند؛ همانطور که ابزارهای هوش مصنوعی Gemini گوگل نیز چنیناند.
جف مککلین، مدیرعامل شرکت Solidarity Wealth، نوشته:
«ما معتقدیم برداشت عمومی درباره اشتباهات گوگل در حوزه AI اصلاح خواهد شد و گوگل از پس این چالشها برمیآید.»
تسلا—که همیشه مورد علاقه سرمایهگذاران خرد بوده—برای دلایلی کاملاً متفاوت از سایر اعضای گروه فاصله گرفته است، از جمله کاهش فروش خودروهای برقی و ورود ایلان ماسک به سیاست. ماسک در تلاش است تسلا را از یک شرکت خودروسازی به یک شرکت فعال در حوزه رباتیک و هوش مصنوعی تبدیل کند. او اخیراً اعلام کرد که سهامداران تسلا درباره سرمایهگذاری در شرکت xAI رأیگیری خواهند کرد—یکی از دیگر شرکتهای تحت مالکیت او.
آیوز در اینباره گفته:
«در جمع هفت شگفتانگیز، یک میز مخصوص بچههای محبوب هست—و اپل، تسلا و آلفابت کنار آشپزخانه نشستهاند، آرزو میکنند کاش سر میز بچههای محبوب بودند!»
در سوی دیگر، نیمه موفقتر این گروه، همچنان از خوشبینی بازار نسبت به هوش مصنوعی سود میبرد.
Nvidia، غول تراشهسازی، روشنترین برنده رقابت AI تا به امروز بوده است. این شرکت که اولین شرکت ۴ تریلیون دلاری جهان محسوب میشود، بیش از هر عضو دیگر از گروه هفت شگفتانگیز فاصله گرفته است. سهام آن در دو سال گذشته بیش از سه برابر شده است.
به گفته سرمایهگذاران، Meta و Microsoft نیز در موقعیت بسیار مناسبی قرار دارند.
Amazon، که از ابتدای سال فقط ۳٪ رشد داشته، تحت تأثیر تعرفهها و ابهامات پیرامون آن قرار گرفته، اما با سرمایهگذاری در استارتآپ هوش مصنوعی Anthropic نشان داده همچنان در این رقابت حضور دارد.
والاستریت، گزارشهای مالی سهماهه دوم را با دقت بررسی خواهد کرد تا نشانههایی از ادامه سرمایهگذاری جدی این شرکتها در هوش مصنوعی بیابد. این موضوع، با توجه به ارزشگذاریهای بالای این شرکتها، اهمیت زیادی دارد: شش شرکت از این هفت عضو، اخیراً با نسبت قیمت به درآمد (P/E) بیش از ۲۵ معامله میشدند، در حالیکه میانگین این نسبت برای کل شاخص S&P 500 برابر با ۲۲.۳۵ است. تنها استثنا آلفابت است که زیر این حد قرار دارد.
کاکس از Harris Financial میگوید:
«برای این که سهام این شرکتها از اینجا به بعد باز هم رشد چشمگیری داشته باشد، درآمدها باید واقعاً خارقالعاده باشند. نمیدانم آیا این ممکن هست یا نه.»
بر اساس گزارشی از Morgan Stanley، انتظار میرود درآمد خالص هفت شگفتانگیز در سهماهه دوم نسبت به سال گذشته ۱۴٪ رشد کند؛ در حالی که برای ۴۹۳ شرکت باقیمانده در شاخص S&P 500، کاهش ۳٪ پیشبینی شده است.
برخی سرمایهگذاران میگویند با توجه به اینکه همه این شرکتها در حوزه AI حضور جدی دارند—یا سرمایه کافی برای خرید شرکتهای پیشرو دارند—این واگرایی ممکن است موقتی باشد.
به گفته آیوز از Wedbush:
«دوستان هفت شگفتانگیز ممکن است در سال آینده دوباره سر همان میز مهمانی جمع شوند—اما همه چیز به نحوه عبور آنها از انقلاب هوش مصنوعی بستگی دارد.»
پیش از این، گروه FAANG شامل فیسبوک (متا)، آمازون، اپل، نتفلیکس و گوگل (آلفابت) بر بازار حکمرانی میکرد تا اینکه در سال ۲۰۲۳ عملاً از هم پاشید. اگر روند واگرایی شرکتهای گروه هفت شگفتانگیز ادامه یابد، شاید فضا برای ظهور گروهی تازه از شرکتهای داغ و جذاب در بازار باز شود—و این گروه نیز همانند FAANG یا Nifty Fifty به تاریخ بپیوندد.
برخی سرمایهگذاران همین حالا هم در حال فکر کردن به نام جایگزین هستند.
منبع: والاستریتژورنال