دبیر انجمن واردکنندگان موبایل اعلام کرد که بانک مرکزی با درخواست این انجمن مبنی بر تامین ارز واردات موبایلهای زیر ۶۰۰ دلار از محل ارز تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا موافقت کرده است؛ به این ترتیب به نظر میرسد ارز نیمایی تماما از فرآیند واردات موبایل حذف شده است. مهدی عبقری در گفتگوی خود با ایسنا اعلام کرد که اگرچه انجمن خواستار تغییر منشا تامین ارز واردات تمامی ردههای قیمتی موبایل به این سامانه جدید بود، اما هنوز هیچ تاییدی در مورد موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار انجام نشده و تامین ارز واردات این محصولات همچنان منوط به تامین ارز صادراتی خود است.
مهدی عبقری، دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی با بیان اینکه بعد از آغاز به کار مرکز مبادله ارز و طلا مقرر شده بود موبایلهای زیر ۳۰۰ دلار با ارز نیمایی، ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار با ارز تالار دوم مرکز مبادله و بالای ۶۰۰ دلار با ارز حاصل از صادرات خود وارد شوند، گفت: انجمن موبایل طی نامهای از بانک مرکزی خواست همه موبایلها با ارز تالار دوم مرکز مبادله وارد شود که فعلا با بخش واردات موبایلهای زیر ۶۰۰ دلار با ارز تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا موافقت شده؛ اما هنوز موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار با ارز حاصل از صادرات خود وارد میشوند و در این رابطه تصمیم جدید گرفته نشده است.
شروط انجمن برای گران نشدن موبایل
وی با اشاره به اختلاف قیمت بیش از ۱۰ هزار تومانی نرخ ارز تالار دوم مرکز مبادله با ارز نیما، تصریح کرد: ما این وعده را میدهیم که اگر سه تقاضای انجمن از بانک مرکزی شامل تخصیص ارز تالار دوم مرکز مبادله به تمام موبایلها، حذف ارز حاصل از صادرات خود برای موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار و تسهیل در تخصیص و تامین ارز در تالار دوم مرکز مبادله اجرا شود، بازار رقابتی ایجاد میشود و قیمت موبایل در بازار با تغییر ارز نیمایی به ارز مرکز مبادله، افزایش نخواهد یافت.
به گفته دبیر انجمن موبایل، اگر تامین ارز تسریع شود، شرکتهای واردکننده موبایل به دلیل رقابت بالا، حداقل سود، یعنی سه تا چهار درصد، دریافت میکنند. اما در حال حاضر به دلیل تاخیر در تامین ارز واردکنندگان ممکن است تا سقف ۱۸ درصد که سود قانونی است را دریافت کنند. بنابراین اگر درخواستهای واردکنندگان برآورده شود، شاهد افزایش قیمت موبایل نخواهیم بود.
چرا انجمن خواهان حذف ارز نیماست؟
اگرچه از اوایل امسال، تامین ارز نیمایی برای واردات موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار متوقف شده بود، اما گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار هنوز از این منشا ارزی وارد میشدند. در هفتههای اخیر بانک مرکزی اعلام کرده بود که گویا قانون تخصیص ارز نیمایی به گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار نیز لغو شده و از این پس قرار است بازرگانان فقط برای واردات گوشیهای زیر ۳۰۰ دلار بتوانند از این منشا ارزی استفاده کنند.
با اینحال هفته گذشته دبیر انجمن واردکنندگان موبایل در مصاحبهای از تقاضای این انجمن از بانک مرکزی برای حذف کامل ارز نیمایی از واردات گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار خبر داد. این انجمن با استناد به اینکه گروهی از فعالان بازار درصدد سوءاستفاده از این امتیاز و فروش گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار با معادل ریالی قیمت ارز بازار آزاد هستند، از حذف این امتیاز ارزی دفاع کرده و خواستار حذف کامل تخصیص ارز نیمایی از واردات موبایل شد. عبقری با بیان اینکه اکنون تمام ردههای موبایل- چه زیر ۶۰۰ و چه بالای ۶۰۰ دلار- همگی با قیمتی در حدود معادل ارز بازار آزاد به فروش میرسند تاکید کرد که اختصاص این ارز مفسدهزاست و هیچ مزیتی برای مصرفکننده نهایی ایجاد نمیکند. وی در ادامه تصریح کرد که چون در شرایط فعلی کشور، برای تامین ارزاق عمومیتری به ارز نیمایی نیاز است، این انجمن به صورت رسمی از روز چهارشنبه ۳ اسفند ماه تقاضای خود را ارائه کرده تا واردات کل تلفنهای همراه از منشأ سامانه جدید بانک مرکزی و گروه کالایی ۲۶ انجام شود و ارز نیمایی در کار نباشد.
عبقری همچنین درباره مشکلاتی که تخصیص ارز با نرخهای مختلف به موبایلهای متفاوت ایجاد میکند به ایسنا گفت: دریافت ارز نیمایی به سختی و در نهایت با کارمزد میسر میشد. همچنین تفاوت نرخ ارز برای موبایلهای زیر ۳۰۰ دلار و بالای آن و همچنین بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار و بالای ۶۰۰ دلار، مشکلاتی در نرخ گذاری برای شرکتها و عمده فروشان ایجاد میکند. از طرف دیگر تفاوت نرخ ارز ممکن است مفسده ایجاد کند و همچنین ممکن است فرصت طلبان موبایلی که با ارز نیمایی وارد شده را قاچاق معکوس کنند.
آنچه باید درباره مرکز مبادله ارز و طلای ایران بدانید
از دوم اسفند ماه مرکز مبادله ارز و طلای ایران بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار فعالیت رسمی خود را در حوزه معاملات ارزی (اسکناس و حواله) آغاز کرد. در مرحله نخست تالار ارز خدماتی و تالار حواله در آن گشایش شده است. با راه اندازی این مرکز اعلام شد که منابع لازم ارزی از محل صادرات شرکتهای صنایع پتروشیمی، مس، معادن، فولاد، پالایش نفت، قیر و سایر صادرکنندگان در تالار حواله ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران تامین و جهت فروش به واردکنندگان عرضه میشود. اما تامین ارز بابت واردات دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی همچنان با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بر بستر سامانه نیما، کماکان ادامه خواهد یافت.
نرخ معاملات ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در دو تالار نقد و حواله ارز بر مبنای منابع و مصارف ارزی کشور و بر اساس متغیرهای بنیادی اقتصادی کشف و مبنای معاملات فیمابین قرار میگیرد. امروز در مرکز مبادله ارز نرخ دلار اسکناس ۴۳ هزار و ۴۴۲ و دلار حواله ۳۸ هزار و ۷۸۷ تومان قیمت خورد. نرخ ارز نیما نیز از دی ماه ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است.
بر این اساس موبایلهای زیر ۶۰۰ دلار که در این مدت با ارز نیمایی، یعنی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان وارد میشدند، در حال حاضر با نرخ دلار حواله مرکز مبادله که در روزهای اخیر بیش از ۳۸ هزار تومان بود وارد میشود.