گوگل شرورانه رفتار نكن!
یک کارگروه صنعتی به نمایندگی از سوي غولهای فناوری در جلسهای محرمانه و پشت درهای بسته در مورد آینده اینترنت به بحث نشست اين نشست با انتقاد گروههای حامی عامه مردم مواجه شد.
این كارگروه در نهايت از سوی گوگل و ورایزون یک طرح جنجالی منتشر کرد که بر اساس آن صدور مجوز به ارایهدهندگان اینترنت برای تعیین ترافیک آنلاین بر اساس اولویتبندی سایتها انجام می شود؛ طرحی که حامیان مصرفکنندگان آن را “قاتل اینترنت” خواندند.
انتشار این خبر بازتاب گستردهای داشت، به طوري كه آخر هفته گذشته گروهی 100 نفره از مردم روبهروی دفتر مرکزی گوگل در کالیفرنیا راهپیمایی کردند و با حمل پلاکاردهایی شامل 300 هزار امضا در حمایت از بیطرفی اینترنت، اعتراض خود را به این طرح گوگل نشان دادند.
این گروه معترض اعلام کردند که اصل بنیادی اینترنت بیطرفی است؛ به این معنی که تمامی دادههای وب مستقل از اینکه از کجا آمدهاند، در اینترنت جایگاه یکسانی دارند. طرح گوگل و ورایزون امكان نظارت بر ترافیک موبایل و برخی محتوای اختصاصی شده را از بين ميبرد. معترضان با نمایش پلاکاردهایی که روی آن شعار “گوگل شرارت نکن” نوشته شده بود از این غول جستوجوی اینترنتی خواستند که هر چه زودت این طرح را متوقف کند.
اینترنت آزاد و باز یا بسته و محدود
طرح گوگل و ورایزون در حالی مطرح شد که کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا (FCC) چندی پیش برگزاری جلسات محرمانهاش را با شرکتهای اینترنتی و ارایهدهندگان اینترنت پهنباند برای رسیدن به یک توافق همگانی بر سر بیطرفی اینترنت متوقف کرد. یکی از توافقات محوری حاصل از این جلسات مربوط به طرحهای بلند پروازانه دولت آمریکا برای ایجاد زمینههای لازم به منظور دسترسپذیر کردن اینترنت پهنباند برای تمامی آمریکاییها تا سال 2020 است. به گفته مقامات دولتی آمریکا، حدود 100 میلیون نفر از آمریکاییها هنوز به اینترت پهنباند دسترسی ندارند.
برخی ارایهدهندگان اینترنت به این طرح انتقاد کردند که افزایش ترافیک آنلاین نیازمند توسعه زیرساختهای اینترنتی است. آنها معتقدند که باید قبل از هر چیز هزینه افزایش ترافیک اینترنتی یا افزایش تعداد کاربران را برآورد کنند و در صورتی که میتوانند هزینه آن را تقبل كنند، دست به کار شوند.
برخی از منتقدان بیطرفی اینترنت معتقدند که این امر میتواند نوآوریها را در نطفه خاموش کند.
اما برخی نیز نظر متفاوتی دارند و ميگويند بیطرفی اینترنت از اصول اولیه آن است و تنها با این اصل میتوان به شبکه جهانی آزاد و باز دست یافت. این گروه بر اين باورند كه کمرنگ شدن مفهوم بیطرفی اینترنت راه را برای اینترنت چندگانه باز میکند، به این ترتیب که اگر کسی استطاعت مالی داشته باشد میتواند به خدمات اینترنتی خاصی دسترسی پیدا کند، ولی بقیه نمیتوانند.
اصول اینترنت باز
هدف جلسه کارگروههای صنعتی که شورای صنعت فناوری اطلاعات (ITI) آن را در واشنگتن برگزار کرده بود، بررسی این موضوع و یافتن راهکار مناسب در این زمینه بود. گفته میشود که در این جلسه نمایندگانی از ورایزون، AT&T، اسکایپ، مایکروسافت، سیسکو و انجمن کارگران ارتباطات آمریکا حضور داشتند.
دین گارفیلد، رییس شورای صنعت فناوری اطلاعات در ان زمينه گفت: در هفتههای اخیر به دستاوردهای بسیار خوبی درخصوص توسعه اصول اینترنت باز رسیدهایم، اما هنوز به خیلی از موارد از جمله تضمین پشتیبانی از نوآوریها و سرمایهگذاری برای دسترسپذير کردن اینترنت نپرداختهایم.
وی افزود: این اقدامات جدید حمایت از مصرفکنندگان و بخش خصوصی و ایجاد توازن برای تشویق سرمایهگذاری و نوآوری در اینترنت را در پی خواهد داشت و در این زمینه همکاری بخش خصوصی ضروری است.
گوگل در این مورد اظهار نظری نکرد و فقط اعلام کرد: این مساله مهمی است و ما هم از این اقدامات پشتیبانی خواهیم کرد.
مذاکرات نامشروع
به نظر برخی کارشنسان، اینکه حامیان بیطرفی اینترنت چه گفتهاند و چه شنیدهاند خیلی مهم نیست، اما برخی مذاکرات مخفیانه که در این جلسه انجام گرفته نگرانکننده است.
آپارنا سریدهار، مشاور سیاسی گروه آزادی بیان در این باره گفت: این مذاکرات صنعتی هیچ فرآیند آشکار یا استقبال مصرفکنندگان را در پی نداشته و به نظر نمیرسد که در این جلسه سیاستگذاریهای خوبی شده باشد.
وی افزود: کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا تاکنون توانسته بود با کمک عموم مردم در حوزه توسعه قوانین اینترنت باز نقش سازندهای ایفا کند و به نظر من دیگر نیازی به مذاکرات پشت درهای بسته نبود.
منبع : فناوران