ارز دیجیتال

آیا اتریوم پادشاه نسل بعد ارزهای دیجیتال است؟

اتر (ETH) ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم، دومین رمز دیجیتال محبوب پس از بیت کوین (BTC) است. به عنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار (بازار سرمایه) است. بنابراین مقایسه بیت کوین و اتریوم در بین کاربران طبیعی است. اتریوم و بیت کوین از بسیاری جهات مشابه هستند: هر دوی آنها ارزهای دیجیتالی هستند که از طریق صرافی‌های آنلاین معامله می‌شود و در انواع کیف پول‌های دیجیتالی ذخیره می‌شود.

تفاوت‌های بیت کوین و اتریوم

اما تفاوت‌های بسیاری در میان بیت کوین و اتریوم وجود دارد. در حالی که بیت کوین به عنوان یک ارز و ذخیره ارزش طراحی شده، شبکه اتریوم برای قراردادهای هوشمند پیچیده و برنامه‌های غیرمتمرکز در نظر گرفته شده است. در این مقاله قصد داریم تفاوت‌های اتریوم و بیت کوین را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

بیت کوین

بیت کوین در ژانویه ۲۰۰۹ راه اندازی شد. این ایده جدید، در یک کاغذ سفید توسط ساتوشی ناکاموتو مرموز معرفی گردید. بیت کوین یک ارز دیجیتال را ارائه می‌دهد که برخلاف ارزهای فیات، تحت نظر و کنترل هیچ ارگان یا سازمان خاصی نیست که بتواند قیمت بیت کوین (قیمت BTC) را تغییر دهد. یا با ارائه بیش از حد بیت کوین میزان خرید بیت کوین (خرید BTC) را به نفع خود جابه جا کند.

هیچ بیت کوین فیزیکی وجود ندارد. خرید بیت کوین (خرید BTC) یا فروش آن به طور مجازی است. موجودی‌های مرتبط با یک دفتر کل عمومی امن رمزنگاری شده وجود دارد که تحت بلاک چین بیت کوین است.

در طول سال‌ها، مفهوم ارز مجازی و غیرمتمرکز در بین سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی پذیرفته شد. اگرچه بیت کوین به عنوان یک وسیله پرداخت یا ذخیره ارزش به طور رسمی شناخته نشده است. اما با رونمایی بیت کوین، ارز دیجیتال توانسته جایگاهی برای خود کسب کند و علیرغم اینکه مورد بررسی و بحث قرار می‌گیرد، به همزیستی با سیستم مالی ادامه دهد. حتی نوسانات شدید قیمت بیت کوین (قیمت BTC) نتوانسته از محبوبیت روزافزون آن کم کند.

در آغاز رونق ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۷، ارزش بازار بیت کوین نزدیک به ۸۷ درصد از کل بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل می‌داد. با این حال، در اواخر آگوست ۲۰۲۲، سهم بازار بیت کوین به ۳۹.۶ درصد کاهش یافت.

اتریوم

فناوری بلاک چین اتریوم برای ایجاد برنامه‌هایی که فراتر از فعال کردن یک ارز دیجیتال است استفاده می‌شود. اتریوم که در جولای ۲۰۱۵ راه اندازی شد، بزرگترین و شناخته شده ترین پلتفرم نرم افزاری غیرمتمرکز و متن باز است.

اتریوم ساخت و استقرار قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) را بدون توقف، کلاهبرداری، کنترل یا دخالت شخص ثالث امکان پذیر می‌کند.

برای انجام این کار اتریوم زبان برنامه نویسی خاص خود را دارد. زبان برنامه نویسی که روی بلاک چین ارائه می‌شود.

کاربردهای بالقوه اتریوم گسترده است و توسط ارز دیجیتال بومی آن، اتر (به اختصار ETH) پشتیبانی می‌شود. در سال ۲۰۱۴، اتریوم پیش فروش اتر را راه‌اندازی کرد که با استقبال چشم گيری مواجه شد.

اما از آنجایی که تمام ارزهای دیجیتال روند یکپارچه‌ای را طی می‌کنند، قیمت همه آنها نیز بهم وابسته است. بنابراین این قیمت بیت کوین (Price BTC) و قیمت اتریوم (ETH) به عنوان بزرگترین ارزهای دیجیتال بیشترین تاثیر را بر روی بازار ارزهای دیجیتال را دارند.

تفاوت‌های کلیدی

تفاوت‌های کلیدی بیت‌کوین و اتریوم
تفاوت‌های کلیدی بیت‌کوین و اتریوم

هر دو شبکه بیت کوین و اتریوم بر اساس اصل دفتر کل توزیع شده و رمزنگاری کار می‌کنند. این دو ارز دیجیتال از نظر جنبه‌های فنی متفاوت هستند.

بلاک چین‌ها و شبکه‌های بیت کوین و اتریوم از نظر اهداف کلی نیز متفاوت هستند. بیت کوین به عنوان جایگزینی برای ارزهای ملی ایجاد شد و تمایل دارد وسیله مبادله و ذخیره ارزش باشد. اما اتریوم به عنوان پلتفرمی برای تسهیل قراردادها، توکن‌های غیرقابل تغییر و… از طریق یک ماشین مجازی جهانی در نظر گرفته شد.

اثبات کار در مقابل اثبات سهام

بیت کوین از یک پروتکل اجماع به نام اثبات کار (PoW) استفاده می‌کند که به گره‌های شبکه اجازه می‌دهد تا در مورد وضعیت تمام اطلاعات ثبت شده به توافق برسند و از انواع خاصی از حملات به شبکه جلوگیری کنند. در سپتامبر ۲۰۲۲، اتریوم به سمت اثبات سهام (PoS) حرکت کرد، مجموعه‌ای از ارتقاهای به هم پیوسته که اتریوم را ایمن‌تر و پایدارتر می‌کند. برای رسیدگی به مسائل مربوط به مقیاس‌پذیری، بخشی از انتقال به اثبات سهام، اشتراک گذاری است که تا سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت.

یک انتقاد بزرگ بر اثبات کار این است که به دلیل قدرت محاسباتی مورد نیاز، بسیار انرژی‌بر است. اثبات سهام، سهام‌داری را جایگزین قدرت محاسباتی می‌کند، که باعث می‌شود انرژی کمتری مصرف شود و ماینرها را با اعتبارسنجی‌ها جایگزین می‌کند.

فرآیند اثبات کار بیت کوین در سال‌های ابتدایی، به ماینرها این اجازه را می‌داد تا با استخراج بیت کوین کسب درآمد کنند. با توجه به بالا رفتن نرخ خرید بیت کوین (خرید BTC) تعداد ماینرها بالا رفتن و حل مسائل ریاضی برای استخراج سخت‌تر شد. امروزه استخراج بیت کوین با توجه به شتاب قیمت بیت کوین (قیمت BTC) توجیه اقتصادی ندارد.

اتریوم نیز داستانی تقریباً شبیه به همین ماجرا دارد. با این تفاوت که توانسته با اثبات سهام، ماینرها را کنار بزند ولی همچنان به تولید توکن‌های جدید ادامه دهد.

اهداف

BTC و ETH هر دو ارزهای دیجیتال هستند، اما هدف اصلی اتر این نیست که خود را به عنوان یک سیستم پولی جایگزین تثبیت کند؛ بلکه تسهیل و کسب درآمد از عملیات قرارداد هوشمند، dApps و… مسیرهای توسعه اتریوم است.

آینده

اکوسیستم اتریوم به لطف محبوبیت فزاینده dAppهای آن در زمینه‌هایی مانند امور مالی (مالی غیر متمرکز یا برنامه‌های DeFi)، هنرها و کلکسیون‌ها (توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFT)، بازی‌ها و فناوری، با سرعت در حال رشد است. اتریوم همچنین شاردینگ را در سال ۲۰۲۳ معرفی خواهد کرد تا مقیاس پذیری آن را افزایش دهد. هرچه علم و فناوری در بلاک چین اتریوم افزایش میابد، قیمت اتریوم نیز بالاتر می‌رود.

بیت کوین نیز تغییراتی را اعمال کرده است و ارتقای Taproot را برای فعال کردن قراردادهای هوشمند معرفی کرده است. شبکه لایتنینگ بیت کوین پروژه دیگری است که به عنوان یک پروتکل لایه دوم روی آن کار می‌شود و قصد دارد تراکنش‌ها را از زنجیره خارج کند تا سرعت شبکه را افزایش دهد. اما تا زمانی که حداکثر کشورهای دنیا بیت کوین را به عنوان یک راه حل جایگزین برای ارزهای فیات قبول نکنند، نوسانات تقاضا برای خرید بیت کوین (خرید BTC) همچنان ادامه دارد.

بیت کوین طلای دیجیتال و اتریوم نقره دیجیتال

بیت کوین با طلای دیجیتال مقایسه می‌شود زیرا اولین ارز دیجیتال است. ارزش بازار بیت کوین بیش از ۳۷۵ میلیارد دلار است. اما حداکثر تعداد بیت‌کوین‌هایی که می‌توان استخراج كرد ۲۱ میلیون است. عرضه محدود بیت کوین می‌تواند ارزش بیت کوین را حفظ کند. اتریوم را نقره دیجیتال می‌نامند چرا که دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار است و مانند فلزهای گرانبها، کاربردهای بسیار متنوعی دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا