تکنولوژی

بازار لپ‌تاپ در گفت‌وگو با مدیرعامل شرکت زیگورات

نام نویسنده: مریم عسگری

زمانی اگر قصد خرید لپ‌‌تاپ در بازار را داشتید، اولین برندی که از سوی دوستان و آشنایان و حتی فروشندگان بازار نامش را مي‌شنیدید «دل» بود.

«دل» برندي آمریکایی است که با داشتن مشخصات خوب و قیم مناسب توانسته دل بسیاری از کاربران ایرانی را ببرد. اما چند صباحی است که فروش «دل» در بازار کاهش یافته و از آن برو و بیای این مارک آمریکایی تا اندازه‌ای کاسته شده است.

در عوض مي‌توان تبلیغات عظیم یک برند دیگر را در بازار مشاهد کرد که تا حدودی از لحاظ قیمت نزدیک به کلاس قیمتی «دل»هستند. «دل» بازان ایرانی عمدتا این نام را به همراه «زیگورات» در بازار مي‌شناسند. شرکتی که انحصارا فقط و فقط خدمات پس از فروش مارک «دل» را در بازار ارائه داده و نمایندگان و فرشندگان بسیاری در اقصی نقاط کشور دارد. زیگورات در سال 1384 فعاليت خود را در عرضه و ارائه خدمات پس از فروش لپ‌‌تاپ و برخي از كالاهاي كامپيوتري مارک «دل» آغاز كرد. اين شركت از بدو تاسيس، كار خود را با «دل» آغاز كرد و از آن زمان تاكنون با وجود تحريم‌هايي كه عليه ايران مي‌شد، محصولات اين برند را به بازار داخلي عرضه و با گارانتي اين شركت به فروش مي‌رساند. بر همین اساس گفت‌وگویی با علی رشیدی خرسند، مدیرعامل زیگوارت تکنولوژی انجام دادیم که بخش اول اين گفت‌وگو را در ادامه مي‌خوانید.

از بازار لپ‌تاپ چه خبر؟
بازار لپ‌تاپ به صورت سنتي در خرداد ماه كند است.

احتمالا شما هم مانند ساير فعالان بازار منتظر هستيد كه امتحانات مدارس و دانشگاه‌ها تمام شود و بازار رونق گيرد؟
م به دلیل گستردگي شبكه فروشمان در سطح كشور معمولا منتظر شرايط و موقعيت‌ها نيستيم، ولي به طور كلي در خرداد ماه ميزان تقاضا در سطح بازار كاهش مي‌يابد و از تيرماه مجددا بازار رونق مي‌گيرد. به طور كلي خرداد از ماه‌هايي است كه بازار بي رونق است.

اين‌طور كه ما شنيديم و در سايت شما هم ذكر شده، شما مجوز فروش و خدمات پس از فروش محصولات «دل» را از وزارت بازرگاني اخذ كرده‌ايد. چطور اين مجوز را دريافت كرديد؟ چون معمولا نمايندگي از طرف شركت مادر اخذ مي‌شود و شركت مادر از نماينده‌ها حمايت مي‌كند. چطور مجوز فروش و خدمات پس از فروش يك برند تحريم شده را از وزارت بازرگاني گرفتيد؟
در سال 83 و 84 مصوبه‌اي تصويب شد كه بر اساس آن هر كالاي باكيفيت و با دوام بايد در ايران نمايندگي فروش داشته باشد، در غیر این‌صورت اجازه واردات ندارد. اين قانون هنوز كماكان اعمال مي‌شود. البته يك سري قوانيني هم در گمرك وجود دارد كه اجازه فعاليت انحصاري را سلب مي‌كند كه در فضاي اقتصادي ايران اين قوانين معمولا نقض مي‌شوند، ولي به هر حال اين قانون‌ها وجود دارند و به نوعي مانع ايجاد مي‌كنند. حدود سال 83 وزارت بازرگاني شركت‌هاي مختلف از جمله زيگورات را به دريافت مجوز فروش از وزارت بازرگاني مجاب كرد. طبيعتا به دلیل اينكه در آن زمان بحث تحريم شديدتر بود، نمي‌شد مجوز فروش اين كالاها را گرفت. پس اين موضوع مسكوت ماند تا اينكه در سال 84 فشارها بيشتر شد و به ما اعلام شد كه بايد حتما اين مجوز را اخذ كنيم. فشار و سختگيري بابت اخذ برگه نمايندگي در حدي بود كه حتي مقداري از كالاهاي ما را در يك فروشگاه به دليل اينكه برگه نمايندگي نداشتيم، قاچاق محسوب كرده و ما را جريمه كردند. در همان دوران انجمن شركت‌هاي كامپيوتري كه بعدا تبدیل به سازمان نظام صنفي رایانه‌ای شد، با وزارت بازرگاني رايزني كردند و گفتند كه قطعات كامپيوتري كلا يا اكثرا آمريكايي هستند و آمريكا اجازه صدور اين كالاها به ايران را نمي‌دهد. به همين دلیل اخذ نمايندگي توسط واردكنندگان ايراني ميسر نيست.

در نتيجه در آن زمان تبصره‌اي گذاشتند كه شركت‌هايي مانند ما بتوانند به طور با واسطه مجوز فروش را اخذ كنند كه اكثر شركت‌هاي واسطه در امارات هستند كه ما از اين طريق توانستيم اين مجوز را اخذ كنيم.

پس با اين وجود شما تنها از طريق شركت‌هاي واسطه كالاها را تهيه مي‌كنيد و ارتباطي با شركت مادر نداريد؟
بله.
ولي ما شنيده بوديم شما بر اساس ارتباطي كه با شركت مادر داريد مي‌توانيد حتي سفارش توليد كالايي با قابليت سفارشي دهيد.

در مورد سفارش کالا با قابلیت خاص دقيقا همين طور است و ما مي‌توانيم سفارش توليد كالا با قابليت‌هاي خاص ا بدهيم؛ اما ما مستقيما با شركت «دل» ارتباطي نداريم، ولي از طريق برخي از فروشندگان محصولات «دل» در سراسر دنيا مطابق با خواسته خودمان كالاها را سفارش مي‌دهيم.
پس اين واقعيت دارد كه شما كالايي با قابليت‌هاي سفارشي خودتان وارد بازار مي‌كنيد؟

بله. اين واقعيت دارد. ما مطابق با خواسته خودمان كالا را سفارش مي‌دهيم. به طور كلي كالاهايي كه ما سفارش مي‌دهيم، دو گروه است.

گروه اول لپ‌تاپ‌هايي كه بسيار پرمتقاضي هستند با همان قابليت‌هاي اصلي وارد بازار داخلي مي‌شوند. مثلا در خانواده inspiron، برخي از لپ‌تاپ‌هاي سري vostro و لپ‌تاپ‌هاي ارزان قيمت عموما اين‌گون است و ساختار قطعات تغييري نمي‌كند.

لپ‌‌تاپ‌هاي اين گروه به دليل اينكه تقاضاي بالايي دارند و قابليت‌هايشان كاملا مشخص است، نمي‌شود با مشخصات قطعات آن بازی کرد و آنها را تغییر داد.

گروه دوم هم كالايي هستند كه بر اساس سفارش مشتري ساخته مي‌شوند. به طور كلي يكي از دلايل موفقيت «دل» اين بود كه سفارش بر اساس نياز مشتري صورت مي‌گيرد. از يك تا چندين دستگاه را مي‌توان سفارش داد.
علاوه بر سفارش‌هاي جمعي، در حال حاضر ساختار «دل» باز هم تغيير كرده است و طي يكي سال و نيم اخير هر ماه شاهد تغيير و تحولاتي در زمينه‌هاي مختلف هستيم، البته براي ما در اين زمينه محدوديت‌هايي وجود دارد كه مربوط به ساختار شركت است و اين موضوع كار را براي ما سخت كرده است. به همين دليل شما مي‌توانيد به صورت محسوسي ببينيد كه اين برند مقداري از سهم فروش خود را در ايران از دست داده است.

شما رقبايي هم در عرصه توزيع داريد كه كالاها را به صورت قاچاقي يا با گارانتي‌هاي متفرقه عرضه مي‌كنند. وجود اين شركت‌ها چقدر روي فعاليت شما تاثير گذار بوده است؟
الزاما نمي‌شود گفت همه اين شركت‌ها قاچاقچي هستند، ولي به طور كلي آنچه كه زيگورات را از ساير عرضه‌كنندگان متمايز مي‌كند، گارانتي زيگورات است.

افراد زيادي هستند كه مي‌توانند حتي لپ‌‌تاپ‌هاي بشتري از ما وارد بازار كنند، ولي اين گارانتي است كه اهميت دارد، ما هميشه سعي كرديم سطح توقع مصرف‌كننده را بالا بريم و باعث شويم مصرف‌كننده گارانتي زيگورات را محك بزند. ما از ابتداي كار باتري و صفحه نمايش و درایو را گارانتي كرديم در حالي‌كه ساير شركت‌ها اين كالاها را كه مصرفي هستند، گارانتي نمي‌كنند. به طور كلي بايد بگوييم شركت‌هاي اين‌ چنيني در روند قيمت‌ها در بازار تاثير دارند، ولي در روند فعاليت زيگورات خير.

ادامه دارد

منبع : دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا