آمارهای گمرک از واردات تلویزیون مانیتور و لپتاپ
تلويزيون، لپتاپ و مانيتور از دسته كالاهايي هستند كه طي سالهاي اخير بازاري گرم و پررنگتر از سابق داشته و ميتوان گفت، بازار خريد و فروش اين كالاها طي چند سال اخير تحت تاثير عرضه گسترده به بازار داخلي در حد قابل توجهي رونق گرفته است.
البته طي يگ سال گذشته، بازار خريد و فروش اين كالاها تحت تاثير ركود اقتصادي و عوامل ديگر در دوران ركود به سر ميبرد و ميزان خريد و فروش هم در حد قابل توجهي نسبت به سالهاي قبل كاهش يافته است. فعالان بازار بر اين اعتقادند كه حجم واردات اين كالاها طي يك سال اخير كاهش يافته كه علت اصلي هم كاهش تقاضا و همچنين كاهش نقدينگي واردكنندگان است.
آمار گمرك ايران هم به خوبي مويد اين امر است كه اين ادعاي فعالان بازار صحت دارد و حجم واردات اين كالاها به ويژه انواع تلويزيون طي يك سال گذشته در مقايسه با سال گذشته در حد قابل توجهي كاهش يافته است.
كاهش چهار ميليون كيلوگرمي حجم واردات تلويزيون
بر اساس اعلام گمرك جمهوري اسلامي ايران، حجم واردات انواع تلويزيون رنگي LCD و پلاسما با سايزهاي مختلف طي يازده ماه گذشته در سال 88 نسبت به مدت مشابه در سال 87 در حدود چهار ميليون و 328 هزار و 701 كيلوگرم كاهش يافته است.
بر اساس آمار اعلام شده، حجم واردات انواع تلويزيون رنگي پلاسما و LCD در سايزهاي مختلف طي يازده ماه گذشته در سال 88 معادل سه ميليون و 700 هزار و 701 كيلوگرم بوده است كه اين حجم ارزش ريالي معادل 792 ميلياردو و 527 ميليون و 861 هزار و 15 ريال و ارزش دلاري معادل 80 ميليون و 12 هزار و 112 دلار دارد.
اين در حالي است كه حجم واردات اين كالا طي مدت مشابه در سال 87 معادل هشت ميليون و 29 هزار و 646 كيلوگرم بوده است كه اين حجم واردات ارزش ريالي معادل يك تريليون و 493 ميليارد و 256ميليون و 948 هزار و 114 ريال و ارزش دلاري معادل 157 ميليون و 919 هزار و 65 دلار دارد.
مقايسه اين اعداد و ارقام نشاندهنده اين است كه حجم واردات انواع تلويزيون با سايزهاي مختلف طي يازده ماه گذشته در سال 88 نسبت به مدت مشابه در سال 87 معادل چهار ميليون و 328 هزار و 701 كيلوگرم كاهش يافته است.
همچنين بيشترين ميزان واردات در زمينه تلويزيون به بازار داخلي از امارات متحده عربي صورت گرفته است و پس از آن سنگاپور، مالزي، چين و ژاپن از صادركنندگان عمده اين كالا به كشور ما بودهاند.
مقايسه آمار ارائه شده توسط گمرك ايران، نشاندهنده اين است كه ادعاي فعالان بازار در مورد كاهش تقاضا و همچنين كاهش شديد حجم واردات اين كالا به بازار صحت داشته و بازار خريد و فروش اين كالا طي يك سال دوران بيرونقي را سپري كرده است.
بر اساس اعلام برخي از توليدكنندگان اين كالا در بازار داخلي، افزايش ميزان توليدات داخلي تا حدود زيادي باعث شده ميزان واردات انواع تلويزيون به ويژه نمونههاي LCD در بازار داخلي كاهش يابد؛ اما ساير فعالان بازار بر اين اعتقادند كه كاهش حجم واردات اين كالا به بازار چندان تحت تاثير توليدات داخلي نبوده است و اين افزايش واردات كالاهاي قاچق به بازار از طريق مبادي غيررسمي يكي از دلايل اصلي كاهش حجم واردات اين كالا به بازار داخلي بوده است. بر اساس اعلام فعالان بازار، بازار خريد و فروش انواع تلويزيون طي سال گذشته به دليل ركود حاكم بر بازار و بهرغم كاهش شديد قيمتها راكد و بيرونق بوده است و حتي ارائه پروموشن و برگزاري جشنوارههاي نوروزي و تابستانه و … و همچنين در نظر گرفتن تخفيفهاي ويژه هم نتوانسته است كمك چنداني به وضعيت بازار اين كالا باشد.
اين موضوع در بازار نمونههاي LED كه تبليغات بسياري براي آنها شده است، محسوستر است و اين نمونه تلويزيونها طي مدتي كه از ورودشان به بازار داخلي ميگرد بازاري سرد و بيرونق داشتهاند.
واردات مانيتور هم كاهش يافت
كاهش حجم واردات مانيتور طي يازده ماه گذشته در سال 88 نسبت به مدت مشابه در سال 87 نيز از موضوعي است كه با بررسي آمار ارائه شده توسط گمرك جمهوري اسلامي ايران برايمان روشن ميشود.
بر اساس آمار ارائه شده توسط گمرك ايران، حجم واردات انواع مانيتور با صفحه تخت و غيرتخت در سايزهاي مختلف طي يازده ماه گذشته در سال 88 معادل شش ميليون و 566 هزار و 755 كيلوگرم بوده است كه اين حجم واردات ارزش ريالي معادل 843 ميليارد و 992 ميليون و 273 هزار ريال و ارزش دلاري معادل 85 ميليون و 136 هزار و 495 دلار است.
اين در حالي است ك حجم واردات اين كالا طي مدت مشابه در سال 87 معادل هفت ميليون و 47 هزار و 379 كيلوگرم بوده است كه اين حجم واردات ارزش ريالي معادل 896 ميليارد و 181 ميليون و 829 هزار و 994 ريال و ارزش دلاري معادل 93 ميليون و 893 هزار و 868 دلار دارد.
مقايسه اين حجم واردات نشاندهنده اين است كه ميزان واردات اين كالا در يازده ماه گذشته در سال 88، نسبت به مدت مشابه در سال 87 در حدود 480 هزار و 624 كيلوگرم كاهش يافته است.
فعالان بازار بر اين باورند كه اين كاهش حجم واردات به دليل افزايش تعرفههاي گمركي طي سال گذشته بوده است.
همچنين افزايش ميزان توليدات داخلي هم در حد قابل توجهي باعث شده است كه نياز به واردات داخلي كاهش يابد.
به هر حال حجم واردات اين كالا هم مانند انواع تلويزيون كاهش يافته است و اگر بر خلاف تلويزيون كه فعالان بازار علت كاهش حجم واردات آن را افزايش قاچاق ميدانند و نه توليدات داخلي، در زمينه مانيتور اكثر فعالان بازار علت كاهش حجم واردات اين كالا را افزايش توليدات داخلي ميدانند.
همچنين بيشترين ميزان واردات مانيتور به بازار داخلي از طريق امارات متحده عربي، چين، آلمان و سنگاپور صورت گرفته است.
رشد ميزان واردات لپتاپ
از ميان كالاهاي مذكور (مانيتور و تلويزيون)، لپتاپ از دسته كالاهايي است كه طي سالهاي اخير با موجي از استقباكنندگان مواجه شده است. به همين دليل حجم واردات اين كالا طي سالهاي اخير در حد قابل توجهي افزايش يافته است.
نكته قابل توجه اينجا است كه بر خلاف ساير كالاها، حجم واردات لپتاپ در يازده ماه گذشته سال 88 نسبت به مدت مشابه در سال 87 افزايش يافته است.
بر اساس آمار ارائه شده توسط گمرك جمهوري اسلامي ايران، حجم واردات ماشينهاي دادهپردازي شخصي و نوتبوك در يازده ماه گذشته در سال 88 معادل دو ميليون و 168 هزار و 718 كيلوگرم بوده است كه ميزان واردات ارزش ريالي معادل دو تريليون و 239 ميليارد و 46 ميليون و 463 هزار و 422 ريال و ارزش دلاري معادل 225 ميليون و 758 هزار و 877 دلار داشته است.
اين در حالي است كه حجم واردات اين كالا طي مدت مشابه در سال 87 معادل يك ميليون و 280 هزار و 985 كيلوگرم بوده است كه اين حجم واردات ارزش ريالي معادل يك تريليون و 785 ميليارد و 987 ميليون و 419 هزار و 429 ريال و ارزش دلاري معادل 186 ميليون و 576 هزار و 920 دلار دارد.
مقايسه حجم واردات اين كالا طي يازده ماه گذشته در سال 88 و مدت مشابه در سال 87 مبين اين است كه حجم واردات اين كالا نسبت به سال قبل در حدود 877 هزار و 733 كيلوگرم كاهش يافته است.
اين طور كه پيدا است بر خلاف ادعاي فعالان بازار، حجم واردات لپتاپ طي يك سال اخير كاهش نيافته و برعكس افزايش هم يافته است.
بر اساس اعلام مرك ايران بيشترين ميزان واردات لپتاپ به كشور از طريق امارات متحده عربي و چين صورت گرفته است. بر اساس اعلام فعالان بازار، افزايش حجم واردات لپتاپ طي يك سال اخير با توجه به افزايش ميزان كاربران اين كالا امري طبيعي است؛ اما اين موضوع با توجه به ركود حاكم بر بازار و بحران اقتصادي كمي دور از تصور بود. به هر حال بازار لپتاپ هم مانند ساير كالاها طي سال گذشته بازار تقريبا راكدي داشته و چشم اميد فعالان بازار به سال جديد و روزهاي پس از آن است.
ختم كلام
اگر چه حجم واردات انواع تلويزيون و مانيتور بر خلاف لپتاپ طي يازده ماه گذشته سال 88 كاهش يافته است؛ اما فعالان بزار اميدوارند در سال آينده بازار خريد و فروش اين كالا پررونق و گرم شود.
فعالان بازار معتقدند اين احتمال وجود دارد كه از اواسط خرداد ماه بازار خريد و فروش اين كالاها تا حدودي گرم و پررونق شود.
منبع : دنیای اقتصاد