تحولات بازار رمزارزها در سال ۲۰۲۱ به روایت صرافی نوبیتکس
نوبیتکس: سهم این صرافی از بازار ارز دیجیتال در ایران ۷۰ درصد است
نوبیتکس با انتشار گزارش سالانه خود٬ نگاهی عمیق به وضعیت بازار کریپتو در ایران انداخته است. به گفته این صرافی آنلاین٬ در حال حاضر ۳.۵ میلیون کاربر در این پلتفرم حضور دارند و سهم این صرافی از بازار ارز دیجیتال ایران ۷۰ درصد است.
نوبیتکس از ابتدا تا کنون
در گزارش مفصلی که نوبیتکس منتشر کرده این صرافی ابتدا به تاریخچه فعالیت خود پرداخته. نوبیتکس کار خود را با یک تیم چهار نفره آغاز کرده و حالا به یک مجموعه ۲۰۰ نفره تاثیرگذار در این حوزه تبدیل شده است. راهاندازی سامانه ذخیره سازی امن دارایی کاربران٬ انتقال محافظت شده تتر با نوبیتکس٬ سیستم شناسایی دومرحلهای و راهاندازی مرورگر اختصاصی بیتکوین در نوبیتکس از جمله قابلیتهایی هستند که در طول زمان به این صرافی اضافه شدند.
سال انفجار رمزارزها
نوبیتکس در گزارش خود سال ۲۰۲۱ را یک سال مهم برای جهان رمزارزها عنوان کرده که در این سال شاهد رشد چشمگیر رمزارزهای مختلف در سراسر دنیا بودیم. از جمله فاکتورهایی که موجب این رشد انفجاری در این سال شدند میتوان به قبول کردن ارزهای دیجیتال به عنوان دارایی توسط اشخاص و نهادهای مهم مالی٬ رسیدن ارزش بازار بیت کوین به یک تریلیون دلار٬ رکورد ۶۹ هزار دلاری ارزش این رمزارز و همچنین ورود سرمایهگذاران سازمانی و اشخاص حقوقی به حوزه سرمایهگذاری در رمزارزها اشاره کرد. ظهور پدیده NFT ٬ ظهور متاورس و همچنین توسعه اقتصاد غیر متمرکز تحت عنوان «Defi» از دیگر دلایل رشد صنعت ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۱ بودند.
دارایی کاربران
همانطور که در بالا اشاره شد٬ رشد اصلی بازار ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۱ اتفاق افتاد و رفتار کاربران ایرانی هم گواه این قضیه است. طبق آمار منتشر شده توسط نوبیتکس٬ در سال ۲۰۲۱ تعداد کاربران این صرافی از ۳۹۰ هزار به ۳.۲ میلیون نفر افزایش پیدا کرده که رشد ۸.۳ برابری طی یک سال را نشان میدهد. طبق آمار تهران و استان خراسان بیشترین سهم از تعداد کاربران را در این صرافی به خود اختصاص دادهاند.
اما در بحث تنوع دارایی کاربران هم آمارهای جالبی توسط نوبیتکس منتشر شده که می تواند تصویر نسبتا کلی از رفتار کل کاربران ایرانی در این حوزه را نشان دهد. به گفته نوبیتکس در حال حاضر دوج کوین با ۱۷ درصد٬ بیشترین سهم را در موجودی کیف پول کاربران این صرافی به خود اختصاص داده و بیتکوین و اتریوم هر دو با ۱۴ درصد مشترکا در جایگاه بعدی قرار دارند. همچنین کاردانو٬ شیبا و تتر نیز به ترتیب با ۱۱ ٬ ۱۰ و ۷ درصد در جایگاه بعدی قرار دارند. به گفته نوبیتکس دوج کوین بیشترین سهم را از تعداد معاملات روی این پلتفرم به خود اختصاص داده است.
البته درصد کاربران دارنده هم رمزارز چیز متفاوتی را نشان میدهد. طبق نمودار منتشر شده در این گزارش٬ ۴۸ درصد کاربران نوبیتکس در سبد رمزارزی خود استیبل کوین تتر دارند و از این حیث تتر در صدر قرار دارد. پس از آن نیز کاردانو با ۳۴ درصد و دوج کوین نیز با ۳۳ درصد در رده دوم و سوم قرار دارند. اما نکته جالب اینکه بر خلاف انتظار تنها ۲۶ درصد کاربران در سبد خود بیت کوین دارند و این نشان میدهد که کاربران ایرانی علاقه چندانی به نگهداری این ارز دیجیتال در کیف پول صرافی خود ندارند.
بررسی رفتار کاربران بر اساس جنسیت نیز یکی دیگر از آمارهای جالب در این گزارش است. طبق آمار نوبیتکس٬ مردان علاقه بیشتری به دوج کوین دارند و این ارز دیجیتال با ۱۷ درصد بیشترین سهم را در سبد کاربران این صرافی دارد. بیت کوین و اتریوم نیز با ۱۴ و ۱۳ درصد در رده بعدی قرار دارند. در طرف دیگر٬ اتریوم محبوبترین رمزارز در بین زنان است و این ارز دیجیتال با ۱۸ درصد بیشترین سهم را در کیف پول زنان دارد. بیت کوین و دوج کوین نیز با ۱۷ و ۱۵ درصد در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. این مسئله تا حدودی نشان میدهد که آقایان ریسکپذیری بیشتری نسبت به زنان در حوزه ارزهای دیجیتال دارند. از لحاظ توزیع ثروت نیز آقایان سهم خیلی بیشتری نسبت زنان در این حوزه دارند. میزان دارایی زنان نسبت به کل دارایی کاربران نوبیتکس ۱۵ درصد و سهم آقایان از این بخش ۸۵ درصد عنوان شده است.
سلطه دهه شصتیها
از لحاظ میانگین سنی کاربران نیز نوبیتکس اعلام کرده که این رقم ۳۴.۸ سال برای کل کاربران است. میانگین سن کاربران مرد ۳۴.۶ و در بین زنان این رقم ۳۵.۹ است. کاربران بازه سنی ۳۱ تا ۴۰ سال با ۲۴ درصد بیشترین سهم را در بین کل کاربران نوبیتکس دارند و پس از آن رده سنی ۴۱ تا ۵۰ سال با ۱۹ درصد در رتبه دوم قرار دارد.
همچنین در ردهبندی سهم بازههای سنی مختلف از کل دارایی کاربران در کیف پول این صرافی نیز دهه شصتیها در رتبه اول قرار دارند. طبق آمار موجود این گزارش رده سنی ۳۱ تا ۴۰ سال ۴۵.۳ درصد از کل داراییهای موجود در کیف پول نوبیتکس را در اختیار دارند. دهه پنجاهیها یعنی رده سنی ۴۱ تا ۵۰ سال نیز با ۲۶.۶ درصد در رتبه بعدی هستند. گروه سنی ۲۵ تا ۳۰ سال نیز ۱۱ درصد از این مقدار را در اختیار دارند. در انتهای جدول نیز گروه سنی ۷۱ تا ۸۰ سال مجموعا ۰.۳ درصد از کل این میزان را به خود اختصاص دادهاند.
نکته قابل توجه در این بین اینکه رده سنی ۷۱ تا ۸۰ سال بیش از ۳ برابر میانگین دارایی کل کاربران نوبیتکس در کیف پول خود رمزارز دارند و از این حیث در صدر قرار دارند. کاربران ۶۱ تا ۷۰ سال نیز با ۲.۴ برابر بیشتر از میانگین کل سرمایه کاربران در رده دوم قرار دارد. این مسئله نشان میدهد علیرغم اینکه تعداد کاربران متولد دهه ۳۰ و ۴۰ کمتر از دیگر دههها است٬ اما از لحاظ رقم سرمایهگذاری در این حوزه خیلی از دیگر بازههای سنی جلوتر هستند.
تهران باز هم در صدر
رتبه بندی تعداد کاربران حاضر در پلتفرم نوبیتکس بر اساس استان هم آمارهای جالبی از رفتار کاربران کل ایران نشان میدهد. مطابق انتظار کاربران استان تهران با ۲۶ درصد سهم٬ در رتبه اول قرار دارند و پس از آن خراسان رضوی با ۹.۶ و اصفهان و آذربایجان شرقی با سهم ۷ درصدی در ردههای بعدی قرار دارند. استانهای ایلام، سیستان و بلوچستان و کهگیلویه و بویراحمد با کمترین تعداد کاربر، در انتهای فهرست استانها قرار دارند.
نکته جالب دیگر این گزارش هم تفکیک استانها بر اساس نوع ارز دیجیتال است. در ۲۱ استان کشـــور، دوج کوین بیشــــــترین سهم را از سبد دارایی کاربران دارد. در هشت استان، بیتکــــــوین اول است و در دو استان، اتریوم بخش عمده سبد را به خود اختصاص داده است.
توزیع ثروت به تفکیک استانها
طبق آمار این گزارش٬ کاربران تهران علاوه بر داشتن بیشترین سهم از تعداد کل کاربران نوبیتکس٬ از لحاظ میزان دارایی نیز در صدر قرار دارند. تهران با بیش از ۳۵ درصد در رتبه اول بیشترین دارایی در کیف پول کل کاربران نوبیتکس است. استانهای خراسان رضوی و اصفهان هم با ۹.۹ و ۶.۶ درصد در ردههای بعدی قرار دارند. استانهای سیستان٬ خراسان شمالی و ایلام هم در رتبههای انتهایی این دسته هستند.
۱۵۰ میلیون سفارش
به گفته نوبیتکس٬ در سال ۲۰۲۱ مجموعا بیش از ۱۵.۴ میلیون معامله در پلتفرم نوبیتکس توسط کاربران ایرانی صورت گرفته است. در بخش واریز هم ۱۳.۵ میلیون واریز به صورت ریالی و ۴.۵ میلیون به صورت رمزارز توسط کاربران انجام گرفته است. همچنین میزان کل برداشت به صورت ریالی و رمزارز نیز بالغ بر ۱۳.۱ میلیون مورد بوده است.
آمارهای نوبیتکس نشان میدهد که از میزان کل معاملات تتری و ریالی٬ بخش اعظم یعنی ۸۹ درصد معاملات از طریق ریال صورت گرفته و سهم تتر تنها ۱۱ درصد است.
بررسی معاملات بر اساس این ریال و تتر هم سلطه بی چون و چرای دوج کوین را نشان میدهد. از میان معاملاتی که از طریق ریال انجام شده٬ دوج کوین با ۱۶ درصد بیشترین سهم را از لحاظ تعداد معاملات داشته و شیبا٬ ترون و تتر ردههای بعدی قرار دارند. در بخش معاملات بر پایه تتر نیز دوج کوین با ۱۱ درصد همچنان بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اما در رده دوم در این بخش بیتکوین و اتریوم هر دو با ۹ درصد در جایگاه بعدی قرار دارند.
در بخش معاملات بر اساس جنسیت نیز مطابق انتظار آقایان بیشترین سهم را با ۸۱ درصد در اختیار دارند و خانم ها نیز ۱۹ درصد در این بخش سهم دارند. در مجموع آقایان ۱۲۰ میلیون معامله و خانمها نزدیک به ۳۰ میلیون معامله را ثبت کردهاند.
تعداد معاملات انجام شده به تفکیک هر استان
به گفته نوبیتکس هر کاربر به طور میانگین در سال ۲۰۲۱ بیش از ۴۸ معامله موفق را در این پلتفرم ثبت کرده است. همچنین میانگین کل معاملات هر کاربر فعال نوبیتکس حالا به ۱۱۲ معامله میرسد. در بخش تفکیک معاملات بر اساس استان٬ تهران همچنان با نزدیک به ۲۰ میلیون معامله در رتبه اول قرار دارد و استانهای خراسان رضوی٬ آذربایجان شرقی و اصفهان هم در ردههای بعدی قرار دارند.
بازدید از سایت
رفتار کاربران در بازدید از سایت نوبیتکس نشان میدهد که در ساعات میانی روز بیشترین میزان بازدید از سایت انجام میگیرد و ساعت ۱ بعدازظهر شلوغترین ساعت بازدید کاربران از این پلتفرم است. ساعات ۱۲ ظهر٬ ۱۱ و ۱۲ شب نیز دیگر ساعت اوج بازدید کاربران هستند. همچنین رفتار کاربران در بازدید از سایت نوبیتکس بر اساس روزهای هفته نیز حاکی از آن است که روزهای سه شنبه٬ پنجشنبه و دوشنبه به ترتیب پربازدیدترین روزهای هفته هستند.
فایل گزارش سال ۲۰۲۱ نوبیتکس را از اینجا دانلود کنید.