در پی دستور زارعپور به رگولاتوری برای پیگیری علل اختلال اینترنت و گزارش شرایط به مردم، دومین جلسه کمیته پایش کیفیت اینترنت برگزار شد. در این جلسه، وضعیت اشباع لینکهای سرویس اینترنت و انتقال شرکتهای ارتباطات زیرساخت و مخابرات ایران، خرید و راهاندازی تجهیزات باند فرکانسی ۲۳۰۰، استانهای دارای مشکل در نصب سایتهای BTS و نحوه اجرای قراردادهای بیتاستریم اپراتورهای ارتباطات ثابت با شرکت مخابرات مورد بررسی قرار گرفت.
گزارش لینکهای اشباع شده
در این راستا، معاون امور پستی، ارتباطی و فناوری اطلاعات این سازمان با اشاره به پایش مستمر شبکه اپراتورها در رگولاتوری گفت: براساس گزارشهای ارائه شده در دومین جلسه کمیته پایش، در حال حاضر در سرویس انتقال (VPLS) ۲ لینک شرکتهای ارتباطات سیار و مخابرات در استان البرز، ۲ لینک شرکت فناپ تلکام و یک لینک شرکت رسپینا در استان تهران، ۲ لینک شرکت شاتل در استان فارس و یک لینک شرکت فنآوا در استان هرمزگان اشباع شدهاند.
مجید حقی درباره وضعیت شبکه شرکت مخابرات ایران اظهار کرد: در استانهای کرمان، همدان، مرکزی، البرز، خوزستان، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، تهران، گیلان و آذربایجان شرقی نیاز به توسعه اساسی در بخش تجمیع شبکه وجود دارد که شرکت مخابرات ایران بایستی برنامه زمانبندی برای اجرای این توسعه را به رگولاتوری اعلام کند.
در انتظار باند فرکانسی ۲۳۰۰
وی نصب و راهاندازی تجهیزات مربوط به باند فرکانسی ۲۳۰۰ و استفاده از این باند را یکی از راهکارهای در نظر گرفته شده برای بهبود کیفیت اینترنت عنوان کرد و گفت: باند فرکانسی ۲۳۰۰ در تیرماه سال جاری در اختیار اپراتورهای تلفن همراه قرار گرفته و آنها برای خرید تجهیزات مربوط به این باند اقدام کردهاند. براساس برنامه زمانبندی ارائه شده، اپراتور همراه اول تا دی سال ۱۴۰۱، حدود هزار و ۸۰۰ سایت و اپراتور ایرانسل تا پایان سال ۱۴۰۱ تعداد هزار و ۹۰۰ سایت را برای بهرهبرداری از باند فرکانسی ۲۳۰۰ راهاندازی میکنند.
کندی روند نصب دکلهای مخابراتی
معاون امور پستی، ارتباطی و فناوری اطلاعات رگولاتوری با اشاره به اینکه ممانعتهای مردمی و شرایط تعامل با شهرداریها برای نصب دکلهای جدید BTS یا جمعآوری دکلهای موجود یکی از دلایل کاهش کیفیت پوشش و اینترنت است، اظهار کرد: در حال حاضر اپراتور همراه اول برای راهاندازی ۴۸۳ دکل در ۲۳ استان و اپراتور ایرانسل برای راهاندازی هزار و ۱۰۲ دکل در ۲۴ استان کشور علیرغم تامین و خرید تجهیزات و طراحی سایتهای مربوطه دچار مشکل هستند.
تداوم اختلال اینترنتی
بیش از ۳ ماه از اوج گیری اختلالات اینترنتی میگذرد و کیفیت دسترسی کاربران به اینترنت بینالملل، خصوصا در ساعات پیک، با افت قابل توجهی همراه بوده است. از ابتدای پاییز امسال و در پی گلایه جمع کثیری از کاربران، وزیر ارتباطات دستور بررسی فوری موضوع را صادر کرد. به دستور زارعپور، مدیران شرکت ارتباطات زیرساخت و رگولاتوری موظف شدند علل وضع موجود را پیگیری کنند و گزارش شرایط را به اطلاع عموم برسانند. در این راستا جلسات متعددی در این مدت برگزار شده و کمیتهای برای پایش کیفیت اینترنت تشکیل شده است.
در سالهای اخیر، به روز نشدن تعرفههای ارائه خدمات مخابراتی، عدم سرمایهگذاری مناسب و توسعه نیافتن به موقع شبکه ارتباطات ثابت باعث کاهش کیفیت اینترنت پهن باند ثابت شده است. این امر در کنار هزینه نسبتا پایین اینترنت سیار در کشور، خیل عظیمی از کاربران را به استفاده از اینترنت موبایل سوق داده و همین امر فشار مضاعفی به شبکه ارتباطات سیار کشور وارد کرده است. طبق اعلام سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی، میزان مصرف کاربران بر بستر موبایل در حال حاضر دو برابر ارتباطات ثابت است. درحالی که کارشناسان حوزه میگویند در کشورهای دیگر، حدود ۷۰ درصد بار شبکه بر دوش شبکه ثابت بوده و تنها ۳۰ درصد به عهده شبکه سیار است.
با هدف کاستن از فشار اخیر بر شبکه موبایل، مدتی است که رگولاتوری مذاکراتی را با صداو سیما آغاز کرده تا باندهای فرکانسی جدیدی در اختیار شبکه ارتباطات اینترنتی کشور قرار گیرد. گفته میشود این امر میتواند ظرفیت شبکه را به میزان قابل توجهی افزایش داده و موجب بهبود کیفیت اینترنت شود. اخیرا رییس سازمان رگولاتوری وعده داده است که ابتدای سال ۱۴۰۱ و با اتمام روند نصب تجهیزات و بهرهبرداری از یکی از این باندها، بهبود قابل توجهی در کیفیت اینترنت ایجاد خواهد شد.
چندی پیش صادق عباسی شاهکوه، رییس رگولاتوری، کمبود فرکانس و افزایش دیتا مصرفی را از اصلی ترین علل بروز اختلالات اخیر در اینترنت اعلام کرد و گفت: با برخی راهکارهایی که در نظر گرفته ایم، به زودی بخش زیادی از مشکلات این حوزه حل خواهد شد اما تا زمانی توسعه زیرساختهای اینترنت ثابت تکمیل نشود، بروز اختلال در شبکه موبایل اجتنابناپذیر است.
از دیگر برنامههای وزارت ارتباطات برای رفع مشکلات اینترنت، توسعه زیرساختهای اینترنت پهن باند ثابت از طریق اضافه کردن پورتهای فیبر نوری است. همچنین رگولاتوری موظف شده تا با شرکت مخابرات وارد مذاکره شده تا برای رفع بخش دیگری از مشکلاتی که ناشی از انحصار این شرکت بر شبکه است اقدام کند. همچنین قرار است با اصلاح تعرفه ها، زمینه برای اجرای طرح های توسعه ای شرکتهای سرویس دهنده ایجاد و سرمایهگذاران به مشارکت در این طرح ها تشویق شوند.