تکنولوژی

اینترنت امسال هم ارزان نمی شود

نام نویسنده: حامد شفیعی

بنابر اظهارات صمد مومن بالله رئیس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت کاهش قیمت اینترنت فعلاً در دستور کار نیست. این درحالی است که پیش از این محمدباقر ظهوری فر مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت بیان کرده بود امسال قصد داریم روی تعرفه دسترسی به اینترنت تجدیدنظر کرده و تا حد امکان تعرفه را طوری کاهش دهیم که برای کاربر نهایی نیز ملموس باشد. در عین حال رضا تقی پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز همچون وزیر پیشین
– محمد سلیمانی- وعده کاهش قیمت اینترنت را داد. اما به نظر می رسد تحقق کاهش قیمت اینترنت تنها به مثابه وعده سر خرمن برای کاربران باشد چراکه با وجود اظهارات گوناگون محمد سلیمانی در زمان تصدی وزارت ارتباطات و فراخوان او از شرکت های فعال بخش خصوصی در این زمینه برای کاهش قیمت و همچنین گفته های تقی پور پیش از کسب رای اعتماد برای وزارت کاهش قیمت در حد حرف باقی مانده است.

از طرفی اصرار شرکت های ارائه دهنده اینترنت پرسرعت مبنی بر کاهش زوج سیم نیز به دلیل تاثیر آن تا 15 درصد کاهش بر قیمت اینترنت بود که با چالش هایی از جمله مخابرات استانی مواجه شد؛ هرچند که پس از کش و قوس های فراوان سرانجام تصمیم بر این شد که مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات مبنی بر کاهش تعرفه زوج سیم از سه هزار تومان به هزار تومان اجرا شود، ولی تا کنون این کاهش تعرفه برای کاربر نهایی محسوس نبوده است. می توان گفت بحث کاهش قیمت اینترنت تقریباً یک موضوع تکراری و البته سوژه ای قدیمی برای رسانه ها چند سالی است که مطرح و هر بار هم بدون اینکه به نتیجه خاصی برسد به فراموشی سپرده می شود. شاید به همین دلیل است که رئیس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه امسال کاهش قیمت در دستور کار قرار ندارد، آب پاکی را روی دست همه ریخت تا حداقل مشخص شود امسال خبری از کاهش قیمت نبوده و رسانه ها هم دنبال اینگونه سوژه ها نروند و کاربران به اصطلاح به دل خود صابون نزنند. گرچه پیش از این نیز یک بار دیگر صمد مومن بالله اعلام کرده بود در شرایط فعلی و در این برهه زمانی قیمت اینترنت کاهش نمی یابد. اما رضا تقی پور که گرمی وزارت مجال چشیدن سردی را به او نداده است، بیان می کند کاهش هزینه اینترنت در دستور کار دولت قرار دارد.

مقصر اصلی بخش خصوصی یا دولت
پیشتر نیز در گزارش های ارائه شده
به نقل از مسوولان وزارت ارتباطات آمده بود که آنها در نظر دارند براساس برنامه چهارم توسعه – که البته کمتر از یک سال به پایان آن باقی مانده – دسترسی آسان و ارزان به اینترنت را فراهم آورند. در واقع مدیران شرکت ارتباطات زیرساخت این نوید را دادند که در سال جاری سعی می کنند در رابطه با قیمت اینترنت، تجدیدنظر کنند. در عین حال محمد سلیمانی وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات سه سال قبل در یک سخنرانی عنوان کرد با توجه به وضعیت اقتصادی موجود کشور، وظیفه اش ارائه اینترنت با پهنای باند بالا به صورت رایگان به همه مردم است. اظهارات محمد سلیمانی و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در حالی بیان می شد که کارشناسان، گفته های مسوولان این وزارتخانه را نوعی شوخی دانسته و معتقدند در ایران ارزان کردن اینترنت حالت تصنعی دارد. فعالان عرصه اینترنت در بخش خصوصی نیز بر این باورند که ارزان کردن قیمت اینترنت از نوع وزارت ارتباطات تنها از کیفیت خدمات می کاهد. با این وجود، پرسشی که مطرح می شود این است که چرا حتی با کاهش قیمت پهنای باند اینترنت برای شرکت ها، کاربران نهایی از این کاهش قیمت منتفع نشده و نمی شوند.

مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت در پاسخ به این پرسش با تاکید بر اینکه در تلاشیم تا قیمت نهایی اینترنت برای کاربران نهایی کاهش یابد، می گویند: «قیمت پهنای باند و لینک ها تا حدود
40 درصد برای شرکت ها کاهش یافت تا سرانجام کاربران نهایی نیز از این موضوع منتفع شوند اما با توجه به اینکه قیمت پهنای باند تقریباً یک دهم هزینه شرکت ها را شامل می شود کاربران نهایی از این کاهش منتفع نشده و تاثیری را حس نکردند.» البته شرکت های ارائه دهنده اینترنت پرسرعت در کشور نیز چندان از تعرفه های وزارت ارتباطات دل خوشی ندارند. کاهش 30 درصدی قیمت اینترنت که توسط شرکت ارتباطات زیرساخت به شرکت های دارای مجوز انتقال داده یا ندا- شرکت های ارائه دهنده اینترنت پرسرعت- ارائه شد صرفاً به منظور استفاده برای ارائه خدمات پرسرعت بود و با توجه به اینکه دولت طی سه سال سعی بر این داشت این قیمت را 50 درصد کاهش دهد اما به نظر می رسد کاربران شیرینی این کاهش قیمت را تاکنون نچشیده اند. از این روی رئیس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت معتقد است تخفیف در قیمت اینترنت نیازمند تحلیل همه جوانب از جمله هزینه، درآمد و قیمت تمام شده است که این امر نیازمند زمان بیشتری است.

به گفته مومن بالله ارائه سرویس اینترنت با قیمت فعلی ممکن است و در این شرایط کاهش تعرفه صرفه اقتصادی ندارد. اظهارات مومن بالله در حالی بیان می شود که پیش از این مسوولان از کاهش قیمت انترنت در سال جاری خبر داده و اعلام کرده بودند شرکت ارتباطات زیرساخت به دنبال راهکاری است تا این سرویس را با قیمت مناسب تر به کاربران عرضه کند. یکی از دلایلی که کارشناسان در راستای عدم محسوس بودن کاهش قیمت اینترنت برای کاربر نهایی عنوان می کنند این است که هزینه اینترنت در کشور ما نسبت به میزان درآمد سرانه اشخاص بالاست و همین امر موجب جلوگیری از گسترش این خدمات در ایران شده است.

محمدباقر ظهوری فر معتقد است تمامی اشکالات اینترنت مربوط به شبکه زیرساخت نیست و به شرکت های اینترنتی و دیگر مسائل نیز مربوط می شود. محمدرضا خادمی از اعضای سازمان نظام صنفی رایانه ای در این باره می گوید: «حدود 25 درصد قیمت اینترنت مربوط به پهنای باند است و کاهش نرخ همیشه از سوی سازمان رگولاتوری اعلام می شود.»

وعده های سر خرمن مسوولان
مردادماه سال گذشته طی فراخوانی از سوی وزارت ارتباطات، از شرکت های مرتبط خواسته شد پیشنهادهای خود را
به منظور گسترش اینترنت در کشور و کاهش قیمت تمام شده این خدمات ارائه دهند. از همین روی فعالان بخش خصوصی از ارائه طرح کاهش قیمت اینترنت از سوی 11 شرکت pap
به سازمان تنظیم مقررات خبر دادند. پیشنهادی که به امضای تمامی 11شرکت PAP رسیده بود. محمد سلیمانی وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز اعلام کرد ستادی به منظور ررسی و کاهش هزینه اینترنت تشکیل خواهد شد که کام مردم را شیرین خواهد کرد.

وی در خصوص پاره ای مسائل ابراز تاسف کرد و گفت: «متاسفانه برخی از مراکز نگذاشتند مردم شیرینی کاهش هزینه را بچشند و از کسانی که امکانات در اختیارشان قرار دادیم اما نگذاشتند مردم کاهش هزینه ها را لمس کنند بسیار گله مندم. به همین دلیل ستاد موظف است اثر کاهش هزینه های اینترنت را مستقیماً به مردم برساند.» سپس مدیر عامل شرکت زیرساخت به عنوان تنها متولی قانونی تامین اینترنت کشور
به کاربران اینترنت نوید داد امسال درباره قیمت اینترنت تجدیدنظر و تا جایی که امکان دارد، قیمت لینک ها و شبکه اینترنت کاهش می یابد. او ادامه داد: «تصمیم کاهش قیمت اینترنت در شرکت زیرساخت گرفته شده که در مرحله جمع بندی نهایی میزان آن هستیم، پس از این مرحله پیشنهاد خود را به سازمان تنظیم مقررات ارائه خواهیم کرد.» اما رئیس او یعنی صمد مومن بالله اعلام کرد پیشنهاد کاهش قیمت اینترنت تاکنون
به سازمان تنظیم مقررات ارائه نشده است. رضا تقی پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به رسم همتای سابق خود از راه نرسیده به رسانه ها گفت: «افزایش دسترسی ها و کاهش هزینه استفاده از این شبکه، ازجمله برنامه های تدوین شده در زمینه اینترنت کشور در دولت دهم است.» البته خبر کاهش قیمت اینترنت بحث جدیدی نیست و هر سال کاربران اینترنت خبر ارزان شدن آن را می شنوند اما اجرایی شدنش را نمی بینند، بر همین اساس آنها نیز بر این اجرا نشدن و وعد های بی نتیجه مسوولان عادت کرده اند.

منبع : سرمایه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا