علمیفضا

کشف ناسا از سیاره‌ای نزدیک زمین با امکان میزبانی از حیات هوشمند

ناسا اعلام کرده که اخترشناسان سیاره‌ای به نام Gliese 12 b   را کشف کرده‌اند که یکی از نزدیک‌ترین سیارات هم‌اندازه زمین با دمای مناسب برای سکونت احتمالی است. این سیاره به دور یک ستاره‌ی سرد و کم‌نور از نوع «کوتوله قرمز» می‌چرخد که تنها ۲۷ درصد از اندازه خورشید است و در فاصله‌ای نزدیک‌تر از زمین به خورشید، قرار دارد.

در سال‌های اخیر تمرکز دانشمندان برای یافتن سیارات قابل سکونت، بر ستارگان نوع M یا همان کوتوله‌های قرمز بوده است. این ستارگان به دلیل نور کمتر، امکان رصد دقیق‌تر عبور سیارات را فراهم می‌کنند و منطقه قابل سکونت در اطراف آن‌ها نیز به ستاره نزدیک‌تر است. مأموریت‌های فضایی مانند TESS و K2  و رصدخانه‌هایی چون HARPS  نقش مهمی در این جست‌وجوها داشته‌اند.

در همین راستا، سیاره Gliese 12 b  کشف شده که در هر ۱۲.۸ روز یک دور کامل به‌ دور ستاره‌اش می‌زند. اگرچه هنوز مشخص نیست این سیاره دارای جو است یا خیر، اما با توجه به اندازه، فاصله از ستاره و میزان انرژی دریافتی، بسیاری آن را مشابه زهره در منظومه شمسی می‌دانند. اگر این سیاره فاقد جو باشد، دمای سطحی آن حدود ۴۱ درجه سانتی‌گراد برآورد می‌شود.

ناسا تأکید دارد که ویژگی‌های این سیاره و ستاره‌ی میزبان آن، Gliese 12، شرایطی ایده‌آل برای بررسی حفظ جو در سیارات سنگی فراهم کرده است. تصویری مفهومی از ناسا نشان می‌دهد که این سیاره می‌تواند دارای شرایطی از بدون جو تا جوی غلیظ مشابه زهره باشد. قرار است تلسکوپ فضایی جیمز وب در آینده با انجام مشاهداتی دقیق‌تر، وجود و ترکیب جو این سیاره را بررسی کند.

«شیشیر دولاکیا»، دانشجوی دکترا در دانشگاه کوئینزلند جنوبی، می‌گوید:

« Gliese 12 b  یکی از بهترین نمونه‌ها برای بررسی توانایی سیارات هم‌اندازه زمین در حفظ جو در اطراف ستارگان خنک است. این موضوع برای درک سکونت‌پذیری در کهکشان ما حیاتی است.»

پژوهشگران قصد دارند با رصدهای بیشتر از زمین و فضا، وجود گازهایی مانند بخار آب یا دی‌اکسید کربن در اطراف این سیاره را بررسی کنند. این داده‌ها می‌توانند درک ما از شکل‌گیری منظومه‌های سیاره‌ای و امکان وجود حیات در خارج از منظومه شمسی را گسترش دهند.

کشف Gliese 12 b، همچون منظومه معروف TRAPPIST-1، نشان‌دهنده‌ی دستاوردی مهم در مسیر شناسایی سیارات زمین‌مانند در نزدیکی منظومه شمسی است. آینده‌ی این سیاره، چه با جو و چه بدون آن، می‌تواند پاسخ‌هایی مهم درباره شرایط زیستی در سیارات فراخورشیدی به همراه داشته باشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا