چگونه

زبان باینری چیست و چگونه متن‌های باینری بنویسیم؟

هر سیستم و پلتفرمی در دنیای فناوری و اطلاعات با فرمول و زبانی مخصوص به خود کار می‌کند. در واقع زبان هر کدام از این برنامه‌ها در گروه سخت‌افزار و نرم‌افزار، ساختار اصلی آن‌ها را تشکیل می‌دهند. یکی از کاربردی‌ترین ابزار در دنیای تکنولوژی، رایانه یا همان کامپیوتر است که تحت سلطه زبانی خاص با عنوان زبان باینری کار کرده و نسبت به فرمان‌های مختلف واکنش نشان می‌دهد. رایانه‌ها در حوزه فناوری، داده‌ها و اطلاعات را به شکل سیگنال‌هایی الکتریکی دریافت می‌کنند که در این مطلب به معرفی زبان باینری و ویژگی‌های آن خواهیم پرداخت.

زبان باینری چیست؟

زبان باینری همان سیستم صفر و یک کامپیوتر است که از گذشته تا به امروز درباره آن شنیده‌ایم. در حال حاضر نیز تمام کامپیوترها با زبان صفر و یک کار می‌کنند. نکته قابل توجه در این سیستم، پردازش انواع داده و اطلاعات در سایه همین دو عدد است. در واقع کامپیوترها با دو عدد صفر و یک با بخش‌های مختلف ارتباط برقرار کرده و خواسته کاربران را به نتیجه می‌رسانند. برای آشنایی بهتر با این سیستم باید به واحد داده در کامپیوتر نیز اشاره داشته باشیم. هر واحد کوچک داده در کامپیوترها، بیت نام دارد که از دو عدد صفر و یک تشکیل شده است. با افزایش تعداد بیت، ما شاهد به وجود آمدن یک بایت خواهیم بود. شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که واحدهای مگ یا گیگ چگونه تشکیل می‌شوند. این پروسه افزایش داده در مورد بایت نیز صدق می‌کند. افزایش مقدار بایت به ترتیب به کیلوبایت، مگ و گیگ تبدیل می‌شود.

 اعداد باینری چیست؟

همه ما می‌دانیم که حروف در کنار هم یک کلمه معنادار تشکیل می‌دهند. در زبان باینری نیز برای رسیدن به معنا و مفهومی مشخص، اعداد صفر و یک باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند. در دنیای اعداد مبنایی که ما در نظر می‌گیریم و باقی محاسبات را بر اساس آن انجام می‌دهیم، عدد 10 است. به این ترتیب باید این موضوع را به خاطر بسپاریم که مبنای اعداد 10 است.

در اینجا یک وجه تمایز با موضوع مورد بحث ما وجود دارد. همان‌طور که اشاره کردیم، کامپیوترها با زبان صفر و یک کار می‌کنند. کارشناسان و افراد متخصص در این مورد به این نتیجه رسیدند که برای ایجاد کارکردی آسان در ساختار زبان کامپیوترها باید مبنایی مغایر با مبنای ده ابداع کنند. به این ترتیب آن‌ها دست به کار متفاوتی زده و برای زبان اعداد کامپیوترها مبنای عدد 2 را در نظر گرفتند. به این ترتیب زبان دودویی یا زبان باینری ابداع شد و تغییری در عملکرد کامپیوترها به وجود آورد.

زبان باینری چیست و چگونه متن‌های باینری بنویسیم؟

تفاوت زبان باینری با مبنای ده

در حالت کلی اعداد در مبنای ده هنگامی که به توان می‌رسند، ده برابر می‌شوند. اصول ترتیب به توان رسیدن اعداد نیز از راست به چپ انجام می‌شود. وجه تمایز زبان باینری و مبنای ده در این است که اعداد به جای ده برابر شدن، دو برابر می‌شوند.

این فرمول در زبان دودویی به پردازش سریع‌تر و بهتر داده‌ها در کامپیوتر کمک بزرگی کرده است. همچنین این امر باعث می‌شود تا هنگام پردازش، داده‌ها فضای کمتری را اشغال کنند. نکته مهم دیگر در تفاوت زبان دودویی و سیستم ده دهی، استفاده از تنها دو عدد صفر و یک است. در ادامه فرمول‌های زیر تفاوت زبان باینری و مبنای ده را برای شما روشن خواهد کرد.

اعداد در مبنای ده : 100×5 + 10×3 + 1×2 = 532

اعداد دودویی یا در مبنای دو : 8×1 + 4×1 + 2×1 + 1×1 = 1111

 تبدیل اعداد باینری به حروف

در سیستم زبان باینری هر حرف به واسطه یک کد شناخته می‌شود. به این ترتیب آشنایی با کد حروف یک کلمه به منظور خوانش این زبان اهمیت بسیاری دارد. با قرار دادن کدهای مربوط به هر حرف می‌توانیم یک کلمه کامل ایجاد کنیم. در واقع از ترکیب کدهایی که از دو عدد صفر و یک تشکیل شده‌اند، اعداد باینری به حروف و کلمات تبدیل می‌شوند.

زبان باینری چیست و چگونه متن‌های باینری بنویسیم؟

وب‌سایت همیار آی تی

افزایش دانش و تجربه در مباحث مختلف فناوری و آی تی، اهمیت بسیاری دارد. اگر شما هم به این حوزه علاقه داشته و برای کسب اطلاعات بیشتر تمایل به جستجو در دنیای اینترنت را دارید، حتماً به وب‌سایت همیار آی تی سر بزنید. همیار آی تی، منبعی غنی از مقاله‌های تخصصی و کاربردی در این حوزه است که در بخش‌های مختلفی، اطلاعات خود را دسته‌بندی کرده است.

برای آشنایی با زبان باینری، کارکرد کامپیوترها به وسیله این زبان و موضوعات مهم و کاربردی دیگر می‌توانید به وب‌سایت این مجموعه مراجعه کنید. شما می‌توانید از مطالب ارزشمند همیار آی تی در بخش‌های کسب و کار، برنامه‌نویسی، سخت‌افزار، اینترنت و وب، امنیت و شبکه، بهترین استفاده را داشته باشید. همچنین در بخش آموزش آفیس نیز، مقاله‌های آموزشی مربوط به استفاده از برنامه‌های کاربردی Word و Excel برای علاقه‌مندان به این بخش در نظر گرفته شده است.

چرا استفاده از زبان باینری برای کامپیوترها اهمیت دارد؟

سیستم دودویی یکی از بهترین راهکارهای ابداعی در حوزه استفاده از رایانه است. بر اساس این زبان تمامی اطلاعات از داده‌های جزئی گرفته تا متن، عکس، ویدئوهای گرافیکی و… به‌راحتی پردازش شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. تنها روش مطمئن و آسان به‌منظور انتقال داده‌ها به سخت‌افزارهای کامپیوتری، زبان باینری است.

اگر بخواهیم سیستمی پیشرفته‌تر از سیگنال‌های روشن و خاموش یا همان اعداد صفر و یک برای پردازش اطلاعات در نظر بگیریم، کار کمی سخت و پیچیده خواهد شد. همچنین سخت‌افزارهایی که در استفاده از کامپیوتر کاربرد دارند نیز به واسطه زبان باینری، عملکردی آسان خواهند داشت. در واقع بسیاری از سخت‌افزارها با سیستمی غیر از اعداد بر مبنای دو، هماهنگ نخواهند شد.

بهترین سیستم برای عملکرد کامپیوترها، استفاده از زبان باینری است. همان‌طور که اشاره کردیم در این زبان دو عدد صفر و یک، کدهای مشخصی را تشکیل داده و به واسطه این کدها اعداد به حروف تبدیل می‌شوند. شاید این سؤال پیش بیاید که چرا نمی‌توان از سیستم پیشرفته‌تری برای پردازش اطلاعات و داده‌ها استفاده کرد. امکان استفاده از سیستم‌های پیشرفته‌تر در کارکرد کامپیوترها وجود دارد اما در حال حاضر ساده‌ترین و کاربردی‌ترین روش استفاده از سیستم دودویی است. سرعت پردازش داده‌ها و اشغال فضای کمتر از فاکتورهای مهمی هستند که به متخصصان برای به‌کارگیری این زبان انگیزه داده‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا