آب گرفتگی در خزانه جهانی بذر سوالبارد
انبار جهانی بذر سوالبارد که با نام “خزانه بذر روز قیامت” نیز شناخته میشود، مجموعهای منحصر به فرد از گونههای مواد غذایی است که به منظور حفاظت از انواع محصولات غذایی در برابر تهدیداتی مانند بیماری، آفتها، خشکسای و سایر بلایای طبیعی، ایجاد شده است و حکم نوعی بانک “دانه و بذر” را دارد.
طبق گزارشها، اخیرا یخ منجمد در لابه لای خاک اطراف این خزانه به دلیل تغییرات آب و هوایی و گرمای هوا به مرور آب شده و ساختمان این انبار را دچار آب گرفتگی کرده است. البته ظاهرا تمام نمونههای حفاظت شده در این انبار سالم هستند اما سوالهای زیادی پیرامون امنیت این مکان ایجاد شده است.
این خزانه در کوهستانهای یک جزیره در مجمع الجزایر سوالبارد در نوروژ ساخته شده است و حدود 1280 کیلومتر با قطب شمال فاصله دارد. دانشمندان به دلیل استحکام و ثبات بالای خاک، این منطقه را برای ساخت چنین انباری مناسب دیدند اما کمتر از یک دهه بعد، تغییرات آب و هوایی تمام فرضیات و اقدامات دانشمندان را زیر سوال برده است. دمای هوا دراین جزیره طی ماههای اخیر بیش از اندازه پیش بینی شده بالا رفته است.
به دلیل گرمای هوا، آب ناشی از یخهای ذوب شده به درون ورودی این انبار نفوذ پیدا کرد اما نتوانست به انبار اصلی که حدود 800 هزار دانه را در خود ذخیره دارد، وارد شود. طبق گزارش گاردین، مدیران این مرکز به منظور جلوگیری از نفوذ دوباره آب به این ساختمان این انبر، اقدامات ضد آب سازی بیشتری برای آن در دستور کار خود قرار دادهاند مانند اقدامات امنیتی ضد آب سازی تونل 100 متری این خزانه که به داخل کوه ختم میشود و همچنین تعبیه راه آبهایی که در مواقع لزوم آب را به بیرون هدایت کند. تمام لوازم و تجهیزات الکتریکی نیز از داخل تونل حذف شده است زیرا که ممکن است تولید گرما کند.
این خزانه با هدف استمرار و بقا طی صدها یا هزاران سال بنا شده است و قرار بوده که بتواند بدون نظارت و دخالت مداوم انسانها، دوام بیاورد اما این اتفاق، مسئله امنیت آن را به شدت زیر سوال برده است.
Cary Fowlet که این انبار تحت نظارت وی طراحی و ساخته شده است اخیرا در مصاحبهای گفت:” این انبار در انتهای تونل 100 متری، در قلب کوه قرار دارد و پمپهای مخصوصی به منظور برخورد با چنین مسائلی در آن تعبیه شده است. همچنین دمای ساختمان اصلی انبار نیز زیر دمای انجماد است. به علاوه دانشمندان این انبار را هنگام طراحی طوری مهندسی کردهاند که حتی در صورت آب شدن تمامی یخهای سطح زمین و وقوع سونامی نیز، امنیت کامل خواهد داشت.”
منبع : آی تی ایران