هرآنچه باید درباره پروتکل HTTP/2 بدانید
اگر فردی ادعا کند راهکار ویژهای برای بارگذاری سریعتر وبسایت، کاهش فشار روی منابع سروری، کاهش زمان اختصاص داده شده برای بهینهسازی نرمافزاری سرعت سایت و بهبود جایگاه (رنک) سایت شما در اختیار دارد، شاید در نگاه اول، این موارد غیرواقعی بهنظر برسند اما با ظهور یکی از برترین پیشرفتهای حادثشده در تکنولوژی وب در طول 20 سال گذشته، تمامی موارد یادشده به آسانی در اختیار شما قرار گرفتهاند.
دلایل زیادی وجود دارند که شما را به مهاجرت به HTTP/2 ترغیب میکنند که از جمله آنها میتوان به افزایش سرعت و طبیعتا، بهبود تجربه کاربران و بازدیدکنندگان وبسایت شما اشاره کرد. در صورتی که با این توضیحات همچنان شناخت کافی از HTTP/2 و قابلیتهای آن ندارید، بدنیست در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی دقیقتر به این پروتکل جدید و قابلیتهای آن داشته باشیم.
HTTP/2 چیست؟
HTTP/2 جدیدترین بهروزرسانی ارائه شده توسط IEFT برای پروتکل HTTP به حساب میآید. این پروتکل، نسخه جدیدتر برای HTTP/1.1 به حساب میآید که در سال 1999 عرضه شده بود. با توجه به تغییرات وب در چندسال اخیر، عرضه HTTP/2 بیش از پیش ضروری بهنظر میرسید تا شاهد بهینهسازی هرچه بیشتر در بازده، امنیت و سرعت شبکه وب باشیم.
HTTP/2 بر پایه چه اصولی طراحی شده است؟
HTTP/2 بر پایه پروتکل SPDY شرکت گوگل که در سال جاری میلادی تاریخ مصرف آن به اتمام خواهد رسید، طراحی شده است. پروتکل طراحی شده توسط گوگل، مشابهت زیادی با HTTP/2 داشت و بهگونهای عرضه شده بود که بهبود انتقال دادهها را در کنار پشتیبانی از نسلهای پیشین قابلیتهای اینترنتی به همراه داشته باشد.
قابلیتهای اصلی HTTP/2
ارتباط واحد: در قالب این پروتکل، تنها از یک ارتباط با سرور برای بارگذاری وبسایت استفاده میشود و تا زمانی که وبسایت باز باشد، این ارتباط نیز فعال خواهد بود. این راهکار، بهینهسازی هر چه بیشتر و کاهش تعداد کانکشنهای TCP را به همراه خواهد داشت.
درخواستهای چندگانه: با استفاده از پروتکل جدید، ارسال درخواستهای چندتایی در زمان واحد و روی یک ارتباط واحد، امکانپذیر خواهد شد. تا پیش از این و در قالب استفاده از پروتکل HTTP/1.1 هر درخواست انتقال، به تعویق میافتاد تا انتقالهای دیگر به پایان برسد.
بهبود عملکرد سرور: با استفاده از این راهکار جدید، امکان ارسال منابع بیشتر به سمت مشتری، در جهت فراهمکردن زمینه برای استفادههای بعدی میسر خواهد شد.
اولویتبندی: درخواستهای ارسالی از سطحبندی مستقل بهرهمند شده تا سرور بتواند برحسب اولویت، به تخصیص منابع اقدام کند.
ساختار باینری: HTTP/2 فرایند تجزیه درخواستها را در قالب ساختاری جمع و جور و با احتمال پایینتر در زمینه بروز خطا میسر میسازد. علاوه بر این، زمان اضافهای هم صرف ترجمه متون به نمونههای باینری که در واقع زبان اصلی رایانه است، نخواهد شد.
فشردهسازی: HTTP/2 از فشردهسازیهای HPACK استفاده میکند که بالاسری را کاهش میدهد. این در حالی است که در HTTP/1.1 اکثر هدرها با همان مقادیر تکراری در هر درخواست ارسال میشوند.
علاوه بر موارد یادشده، افزایش سرعت در قالب استفاده از HTTP/2 برای کاربران استفادهکننده از دستگاههای همراه یک مزیت غیرقابل انکار خواهد بود.
پشتیبانی از HTTP/2
بر اساس آمار منتشر شده، در حال حاضر 76.62 درصد از مرورگرهای مورد استفاده کاربران در آمریکا و 67.89 درصد از مرورگرهای مورد استفاده کاربران در سراسر جهان از HTTP/2 پشتیبانی میکنند. با این وجود، باید درنظر داشت که اینترنت اکسپلورر 11 تنها در ویندوز 10 از این پروتکل جدید پشتیبانی میکند. این در حالی است که کروم، فایرفاکس و اپرا از HTTP/2 تنها در قالب HTTPS پشتیبانی میکنند. با رفتن به قسمت Audience>Technology>Browser & OS در گوگل آنالیتکس میتوانید تاثیر این پروتکل جدید روی تجربه بازدیدکنندگان وبسایت خود را مشاهده کنید.
اکثر نرمافزارهای برتر ویژه سرورها (به عنوان مثال Apache,NGINX و IS در حال حاضر از HTTP/2 پشتیبانی میکنند. برخی از CDNهای مهم مانند Akamai نیز پشتیبانی از HTTP/2 را به خدمات خود اضافه کردهاند.
HTTPS و HTTP/2
در حالی که HTTP/2 از هر دو نوع ارتباط ایمنسازی شده و همچنین ارتباط معمولی پشتیبانی می کند، موزیلا فایرفاکس و گوگل کروم از HTTP/2 در قالب پروتکل HTTPS پشتیبانی می کنند. این بدانمعناست که اکثر وبسایتهایی که قصد دارند از HTTP/2 بهره ببرند باید محتویات خود را برپایه پروتکل HTTPS عرضه کنند. خوشبختانه با بهرهگیری از گواهی جدید Let’s Encrypt امکان استفاده از گواهیهای امنیتی رایگان برای وبسایتها وجود خواهد داشت.
ارمغان HTTP/2 برای کاربران
سرعت، سرعت و بازهم سرعت بیشتر، ارمغان HTTP/2 برای کاربران است تا تجربه کاربری به مراتب بهینهشدهتری را شاهد باشند.
ارمغان HTTP/2 برای توسعهدهندگان وب
از زمان عرضه HTTP/1.1 از راهکارهای متفاوتی بهمنظور بهبود سرعت وبسایتها استفاده میشد اما با ظهور HTTP/2 دیگر هیچ نیازی به استفاده از آنها وجود ندارد. حذف نیاز به ترکیب CSS و جاوا اسکریپت، حذف نیاز به ترکیب تصاویر و در نهایت کاهش فشار واردشده به سرور از جمله مزایای استفاده از این پروتکل برای توسعهدهندگان است.
ارمغان HTTP/2 برای SEO
با توجه به پشتیبانی گوگلبات از HTTP/2، وبسایتهایی که از این پروتکل جدید پشتیبانی میکنند شاهد بهبود رنکینگ یا جایگاه خود خواهند بود. بهبود امنیت و البته افزایش سرعت بارگذاری میتواند به ارتقای جایگاه وبسایت شما کمک کند. این در حالی است که با توجه به پشتیبانی کروم و فایرفاکس از HTTP/2 در قالب پروتکل HTTPS باید نهایت دقت را در بهروزرسانی وبسایت خود به نسخه HTTPS داشته باشید.
پایینبودن سرعت بارگذاری یک وبسایت میتواند به عاملی تبدیل شود که بازدیدکنندگان برای همیشه قید استفاده از خدمات و محتویات آن را بزنند. در مقابل، سرعت بالاتری که در پرتو استفاده از HTTP/2 فراهم میشود راهکاری مناسب برای جلب توجه هرچه بیشتر کاربران خواهد بود.
توسعهدهندگان وب، SEO کارها، مدیران سرورها و حتی تیمهای فروش آنلاین با پیادهسازی HTTP/2 شاهد مزایای متعدد و غیرقابل انکاری خواهند بود. فراموش نکنید که هیچ نقطه ضعفی هم در پیادهسازی این راهکار وجود ندارد و در صورتی که کاربر به هر دلیلی موفق به بارگذاری نسخه HTTP/2 وبسایتی نشود میتواند مانند گذشته فرایند بارگذاری سایت را بهطور معمول انجام دهد.
منبع : آی تی ایران