تکنولوژی

کامل‌ترین مقایسه سیستم‌عامل‌های موبایل

نام نویسنده: مهیار مهرجو

اگر تصمیم به خرید یک گوشی‌هوشمند دارید توجه کنید که انتخاب سیستم‌عامل بسیار مهم است. اگر نمی‌توانید بین آی‌فون و دریایی از گوشی‌های اندرویدی و چندین مدل ویندوزفون یکی را انتخاب کنید، سیستم‌عامل‌های آنها را برای شما مقایسه می‌کنیم تا بتوانید راحت‌تر تصمیم بگیرید. ما اندروید مارشملو، آی‌اواس 9 و ویندوز موبایل 10 را در زمینه‌های متفاوتی بررسی کردیم و سعی داریم در هر گروه سیستم‌عامل موفق را معرفی کنیم.

قدرت خرید

اپل موبایل‌های ارزان قیمت نمی‌سازد، برای مثال آی‌فون 6اس 650 دلار قیمت دارد. اپل آی‌فون قبلی یعنی 6 را 100 دلار و 5اس را 200 دلار ارزانتر می‌فروشد که باز هم پول کمی نیست.

نوکیا در تمام دنیا مشهور بود به دستگاه‌های با کیفیت و ارزان قیمت. پس از اینکه مایکروسافت نوکیا را خرید این روند را ادامه و در زمان تولید ویندوز 8.1 بسیاری شرکت‌ها مانند سامسونگ، ال‌جی و لنوو با او همکاری کردند. اما فعلا دستگاه‌های ویندوز 10 را خود مایکروسافت رهبری می‌کند که تنوع زیادی هم دارند.

اما در بحث تنوع قیمتی، هیچ سیستم‌عاملی به اندروید حتی نزدیک هم نیست. گوشی‌هایی که این سیستم‌عامل را دارند قیمت آنها از 10 دلار شروع می‌شود تا بیش از 10 هزار دلار هم می‌رود. این تنوع به دلیل شرکت‌های متفاوتی است که از این سیستم‌عامل استفاده می‌کنند. کمپانی‌های بزرگی مانند موتورولا، بلک‌بری، اچ‌تی‌سی، سامسونگ و ال‌جی از سیستم‌عامل اندروید استفاده می‌کنند.

برنده: اندروید

رابط کاربری

اندروید با توجه به اینکه یک سیستم‌عامل منبع باز(Open source) است، هر کمپانی می‌تواند آن را با ذوق خود تا حدی تغییر دهد. همین امر موجب می‌شود اندروید از نظر ظاهری یک سیستم‌عامل جذاب باشد. معمولا در اندروید شما یک صفحه اصلی دارید که می‌توانید برنامه‌هایی را که به آنها علاقه دارید به هر ترتیبی که بخواهید در تعداد صفحات  دلخواه قرار دهید و این موضوع کاربر را به استفاده از اندروید جذب می‌کند.

ویندوز موبایل 10 یک رابط کاربری بسیار زیبا و منظم دارد. گزینه‌های مختلف در ایکس‌باکس، استارت منو در ویندوز و لوگوی مایکروسافت از چند مربع تشکیل شده‌اند. همین نظم را در صفحه‌ی نخست این سیستم‌عامل می‌توانید ببینید که از مربع‌های متحرک و ثابتی تشکیل شده است که اندازه و محل آنها را نیز می‌توانید تغییر دهید. استفاده از این مربع‌ها شما را متوجه دقت مایکروسافت در طراحی محصولاتش می‌کند.

تفاوت آی‌اواس با سایر سیستم‌عامل‌ها سادگی کار با آن است. یعنی یک کودک یا یک فرد مسن که دور از دنیای تکنولوژی بوده به سادگی کار با آن را یاد می‌گیرد. انتقادات زیادی هم به آی‌او‌اس وارد شده است مانند اینکه انیمیشن‌های این سیستم‌عامل چشم را خسته می‌کند اما اپل امکان غیرفعال کردن آن را در تنظیمات قرار داده است. سیستم‌عامل اپل صفحه ابتدایی ندارد و شما مستقیم وارد لیست اپلیکیشن‌ها می‌شوید. در آی‌اواس نمی‌توانید اپلیکیشن‌ها را هرجا که خواستید قرار دهید.

برنده: هر سه

اپلیکیشن‌ها

برای سیستم‌عامل اپل بیش از 1.5 میلیون اپلیکیشن وجود دارد که در آمریکا از اندروید هم کمی جلوتر است اما در مقیاس جهانی اپلیکیشن‌های نوشته شده برای اندروید کمی بیشتر از آی‌اواس است و این اختلاف آنقدر نیست که اندروید را برنده اعلام کرد. ویندوز موبایل در این حوزه فعلا یک گام عقب‌تر ایستاده و امیدوار است تا برنامه‌نویسان از امکان جدید این کمپانی استقبال کنند. مایکروسافت به برنامه‌نویسان امکان می‌دهد تا کد را یک بار برای ویندوز بنویسند و آن را در تمام دستگاه‌های ویندوزی استفاده کنند. اما فعلا رقابت اصلی بین اندروید و آی‌اواس است.

برنده: هر سه

امکانات فروشگاه‌ اپلیکیشن

بی‌شک هیچکدام از فروشگاه‌ها نمی‌توانند با اپ‌استور اپل رقابت کنند. اپ‌استور اپل یک فروشگاه خوب با یک اپلیکیشن عالی است که به کاربر اپلیکیشن‌های خوبی را پیشنهاد می‌دهد و کاربران راحت‌تر برنامه‌هایی که دوست‌ دارند را نصب می‌کنند. پس از آی‌اواس هم پلی‌استور گوگل قرار می‌گیرد.

برنده: آی‌اواس

جایگزین برای فروشگاه اپلیکیشن

کاملا مشخص است که در این رابطه اندروید بسیار گسترده‌تر از آی‌اواس و ویندوز موبایل عمل کرده است. شما می‌توانید اپلیکیشن‌های اندروید را به راحتی از روی کامپیوتر با کابل و یا از طریق بلوتوث از دوستان خود بگیرید. فقط کافی است فایل با پسوند apk را در گوشی اندرویدی خود کپی کنید. اما اپل و مایکروسافت این اجازه را به شما نمی‌دهند و شما را به فروشگاه‌های رسمی خود محدود می‌کنند.

برنده: اندروید

مدیریت مصرف باتری

مدت زمانی که گوشی می‌تواند با یکبار شارژ روشن بماند برای همه کاربران فاکتور مهمی است. بخشی از این زمان به قدرت باتری و بخش دیگر به توان سیستم‌عامل برای مدیریت مصرف باتری بستگی دارد.

در اندروید شما مدیریت کامل روی باتری دارید. می‌توانید مانع فعالیت اپلیکیشن‌ها شوید تا از باتری استفاده نکنند. همچنین می‌توانید زمانی که باتری کمی داشتید از قابلیت اندروید استفاده کنید تا تمام امکانات گوشی شما را غیرفعال کند و آن را به یک موبایل ساده تبدیل کند تا بیشترین زمان ممکن روشن بماند.

بعد از اندروید ویندوز موبایل با اختلاف کمی قرار دارد که با نرم‌افزار مدیریت باتری این سیستم‌عامل می‌توانید ببینید تا چند ساعت دیگر شارژ دارید و همچنین هر سرویس یا اپلیکیشنی که مایل باشید را می‌توانید غیرفعال کنید تا از باتری استفاده نکند.

اپل تا قبل از آی‌اواس 8 ضعیف‌ترین مدیریت باتری داشت. در آی‌اواس 8 ویژگی را اضافه کرد به نام Low Power Mode یعنی زمانی که شارژ شما به 15 درصد می‌رسد با غیر فعال کردن برخی سرویس‌ها سعی می‌کند تا باتری را بیشتر نگه دارد. این ویژگی تا آی‌اواس 9 تغییراتی هم داشته و کمی بهتر شده اما از طرف دیگر باتری آی‌فون 6اس کوچکتر از آی‌فون 6 است و این موضوع باعث شده تا آی‌فون در زمینه باتری همچنان در جایگاه پایین خود باقی بماند.

برنده: اندروید

بروزرسانی سیستم‌عامل

هر سه پلتفرم تقریبا روند مشخصی برای بروزرسانی دارند. هر چند ماه یک بروزرسانی مهم با اضافه شدن ویژگی‌های جدید و جذاب و چند بروزرسانی هم برای برطرف کردن ایرادها و مشکلات کوچک. مایکروسافت و اپل چون تمرکز بیشتری بر اپلیکیشن‌ها دارند، در این حوزه موفق‌تر عمل کرده‌اند.

اپل هر سال همزمان با بروزرسانی جدید برخی از دستگاه‌های قدیمی خود را کنار می‌گذارد و دیگر پشتیبانی نمی‌کند. اما باز هم بهتر از مایکروسافت عمل کرده است. برای مثال دستگاه‌های ویندوز موبایل 7 را نمی‌توان به ویندوز موبایل 8.1 ارتقا داد و یا ویندوز موبایل 8.1 به 10 هم تا اوایل سال 2016 میلادی به تاخیر افتاد.

در اندروید اگر شما دستگاه نکسوس و یا موتورولا داشته باشید، بروزرسانی‌ها را سریع‌ دریافت می‌کنید. در غیر این صورت ممکن است هرگز نتوانید سیستم‌عامل اندروید خود را ارتقا دهید. سونی، سامسونگ و ال‌جی برای برخی از گوشی‌های خود اندروید 6 را آماده کرده‌اند. با همه اینها تنها 0.5 درصد گوشی‌های اندرویدی به نسخه مارشملو مجهز است. ویندوز 10 هم فعلا 7 درصد از لومیاها را پوشش داده است که در برابر آمار 71 درصدی آی‌اواس 9 حرفی برای گفتن ندارد.

برنده: آی‌اواس

تنظیمات دلخواه

برای انتخاب بهترین سیستم عامل از نظر وسعت تنظیمات، پارامترهای زیادی وجود دارد. مثلا امکان تغییر صفحه نخست، نحوه باز شدن اپلیکیشن‌ها، اندازه و نحوه نمایش اپلیکیشن‌ها در صفحه اول و بسیاری موارد دیگر که در تمام آنها اندروید امکانات بیشتری را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. در سیستم‌عامل اندروید شما می‌توانید همه چیز را تغییر دهید از محل قرار گرفتن و اندازه اپلیکیشن‌ها گرفته تا نحوه ورق زدن لیست اپلیکیشن‌ها را می‌توانید تعیین کنید.

در ویندوز موبایل هم شما امکانات مختلفی دارید مانند چینش صفحه نخست، تغییر اندازه آیکن‌های متحرک و تغییر رنگ منوها که جذاب هستند اما با امکانات اندروید فاصله‌ی زیادی دارند.

در آی‌اواس شما حتی ساده‌ترین امکانات را هم ندارید. در واقع هیچ چیز را نمی‌توان در این سیستم‌عامل تغییر داد. حتی محل قرار گرفتن اپلیکیشن‌ها هم نمی‌توان به دلخواه تعیین کرد. تنها امکانی که آی‌اواس در این زمینه به شما می‌دهد امکان استفاده از صفحه‌کلید‌های متفاوت است که از آی‌اواس 8 به این سیستم‌عامل اضافه شد.
برنده: اندروید

روت‌کردن، بوت‌لودرها و جیل‌بریک کردن

ما پیش از این نحوه روت کردن اندروید را توضیح داده‌ایم. اندروید پس از روت شدن به شما بالاترین سطح دسترسی را می‌دهد و این موضوع در دو سیستم‌عامل دیگر وجود ندارد.

در برخی از گوشی‌های ویندوز فون شما امکان روت‌کردن را دارید و حتی می‌توانید اپلیکیشن‌های اندرویدی نصب کنید اما چنین کاری توصیه نمی‌شود.

در آی‌اواس هم شما با جیل‌بریک کردن دستگاه خود می‌توانید اپلیکیشن‌ها را خارج از اپ‌استور نصب کنید و برخی محدودیت‌ها را کنار بگذارید.

برنده: اندروید

سرویس‌های ابری

زمانی که صحبت از امکانات فضای ابری می‌شود مایکروسافت و گوگل اپل را با فاصله پشت سر خود می‌بینند. مایکروسافت OneDrive و گوگل‌درایو هر دو 15 گیگابایت فضای رایگان در اختیار کاربران قرار می‌دهند که در تمام سیستم‌عامل‌ها هم می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند. این در حالی است که اپل تنها 5 گیگابایت به شما فضا می‌دهد که فقط در مک و آی‌اواس کار می‌کند.

اگر فضای بیشتر لازم دارید با 24 دلار در سال می‌توانید 1 گیگابایت از گوگل فضا دریافت کنید. و یا با 1 دلار در ماه 50 گیگابایت از اپل فضای اضافه بگیرید.

مایکروسافت با ماهانه 2 دلار 100 گیگابایت فضای اضافه به شما می‌دهد و پیشنهاد وسوسه برانگیزی هم دارد. با خرید اکانت آفیس 360 به مبلغ ماهی 7 دلار یا سالانه 70 دلار علاوه بر استفاده از تمام امکانات آفیس و امکان 60 دقیقه مکالمه مستقیم از طریق اسکایپ، شما 1 ترابایت هم فضای ابری دریافت می‌کنید.

برنده: ویندوز موبایل

بک‌آپ گرفتن از عکس‌ها

با استفاده از اپلیکیشن مخصوص عکس گوگل، شما می‌توانید از عکس‌ها و ویدئوهای خود نسخه پشتیبان بگیرید. OneDrive هم به شما امکان می‌دهد از عکس‌‌های خود به صورت اتوماتیک در تمام پلتفرم‌ها بک‌آپ بگیرید.

امتیاز گوگل نسبت به بقیه این است که اگر سایز عکس‌ها و ویدئوهای شما استاندارد باشد می‌توانید از همه آنها بدون محدودیت بک‌آپ بگیرید.

برنده: اندروید

دستیار صوتی

بارها و بارها سه دستیار صوتی مایکروسافت، گوگل و اپل با یکدیگر مقایسه شده‌اند. هر سه این دستیارها می‌توانند فرمان‌های مختلفی را هم اجرا کنند. سیری در زمینه کار با تقویم و فرمان تماس تلفنی بسیار خوب عمل می‌کند.

گوگل نو(Google Now) ویژگی‌های فراوانی دارد می‌تواند مسیر جایی که قبلا آن را جست‌وجو کردید را به شما پیشنهاد بدهد، یا شما را در جریان آخرین امتیازات تیم مورد علاقه شما قرار دهد و یا در اندروید 6 که می‌تواند همزمان با باز بودن یک اپلیکیشن کار کند و مثلا بگوید به چه موزیکی گوشی می‌دهید و یا اگر در یک ایمیل نام یک رستوران نوشته شود، راجع به آن به شما اطلاعات می‌دهد.

کورتانا اما ترکیبی از امکانات هردو را دارد. با دستیار صوتی مایکروسافت شما امکانات تقویم سیری را دارید و علاوه بر آن می‌توانید یک قرار را با افراد داخل دفترچه تلفن خود تنظیم کنید. همچنین کورتانا علاوه بر اینکه همزمان با یک اپلیکیشن باز فعال می‌شود، می‌تواند صدای شما را بهتر از رقبا تشخیص دهد. شاید بتوان گفت بزرگترین برتری‌ ویندوز موبایل به سایر رقبا همین دستیار صوتی باشد. صدای کورتانا همچنین بسیار طبیعی‌تر از گوگل نو و سیری است. همین امر باعث شده مایکروسافت نسخه آی‌اواس و اندروید کورتانا را نیز عرضه کند.

برنده: ویندوز موبایل

 

اندروید

اندروید قطعا بهترین سیستم‌عامل موبایل است و با حمایت کمپانی‌های بزرگی مانند موتورولا، سونی، سامسونگ و هوآوی مدل‌های بسیار متنوع از لحاظ قدرت و قیمت در اختیار دارد.

اپلیکیشن‌های خود گوگل هم به این برتری کمک می‌کنند برای مثال هر سه پلتفرم برای خود نقشه دارند اما هیچکدام حتی نزدیک به نقشه گوگل هم نیستند.

آی‌اواس

از نکات منفی آی‌اواس می‌توان به قیمت بالا، محدودیت‌های زیاد، غیرقابل تنظیم و شخصی‌سازی و سرویس ابری بسیار ضعیف اشاره کرد.

از نکات مثبت این سیستم‌عامل هم باید از تعداد اپلیکیشن‌های اپ‌استور، لوازم جانبی بسیار متنوع و جذاب، اپلیکیشن بسیار خوب دوربین، امنیت بالا با اثر انگشت و راحتی استفاده از سیستم‌عامل نام برد.

ویندوز موبایل

این سیستم‌عامل در ویندوز موبایل 10 پیشرفت‌های بسیار چشمگیری داشته است اما نمی‌توان ایرادهای آن را نادیده گرفت. از نکات منفی این سیستم‌عامل باید به ضعف در اپلیکیشن‌ها اشاره کرد زیرا هم تعداد اپلیکیشن‌های این سیستم‌عامل کم است و هم کیفیت آنها به نسبت اندروید و آی‌اواس پایین‌تر است. درنهایت هم نکات مثبت این سیستم‌عامل را می‌توان فضای ابری خوب، حضور کورتانا، زیبایی محیط ویندوزموبایل و همچنین پشتیبانی از تمام سیستم‌عامل‌ها دانست.

منبع : آی تی ایران

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا