رشد توقعات تکنولوژیک خریداران
نام نویسنده: شیما زکیزاده
فروش گوشيهاي تلفن همراه در سهماه اول سال جاري ميلادي كاهش داشتهاست زيرا توليدكنندگان اصلي موبايل در اين 3 ماه، هيچگونه نوآوري در اين فنآوري روز دنيا ارائه ندادند
براساس تازهترین گزارشات موسسه تحقیقاتی گارتنر، بهدلیل کاهش تقاضا از کشورهای آسیایی، فروش جهانی تلفن همراه بیش از حد انتظار کاهش یافت.
سه ماهه اول سال میلادی بهطور معمول پررونقترین سه ماهه برای کشورهای آسیایی و مصرفکنندگان آنها ميباشد که مصادف با سال نوی چینی است که بخش عمدهاي از جمعیت آسیا را تشکیل ميدهد، البته علت اصلی کاهش فروش در کشورهای آسیایی به این دلیل است که توليدكنندگان اصلي موبايل در اين سه ماه هيچگونه نوآوري در اين فنآوري روز دنيا ارائه ندادند، در حالی که مصرفکنندگان در انتظار تولیدات جدید با امکانات بالاتر و بهتر بودند.تمامی تولیدکنندگان معروف و اصلی تلفن همراه نظیر نوکیا، سامسونگ، الجی، موتورولا، ریم و HTC درسطوح مختلف تحت فشار بودند که البته تولیدکنندگان بدون برند (تولیدکنندگانی که تولیدات خود را برای برندهای معروف تولید ميکنند OEM) این فشار را بیشتر احساس ميکردند. حتی شرکت نوکیا که سالیان سال بهعنوان پیشهور این صنعت از نظر تعداد و حجم فروش بیشترین تولیدات را داشته بود، دچار بحران فروش شد بهطوریکه مجبور است برخی از تولیدات را در سه ماه دوم بهفروش برساند. هرچند که تولیدکنندگان OEM، بخش عمدهاي از تولیدات را باید در سه ماه بعدی بهفروش برسانند.
نتایج بهدست آمده از آمار تولید در سهماهه اول ميتواند چراغ راه باشد برای ماه آینده، چون در صورتی که تولیدکنندگان اصلی، گوشی با امکانات بالاتر و متفاوتتر تولید نکنند، این روند ادامه خواهد داشت و از طرفی با ادامه تولید گوشی تلفن هوشمند نسل سوم توسط شرکتهای تولیدی منطقهاي نظیر Huawei، ZTE، lenovo، TCL، Yulong که تقریبا کلیه کالاهای تولیدی خود را در چین عرضه ميکنند عملا در رقابت با تولیدکنندگان اصلی وارد ميشوند. چنانچه همه تولیدکنندگان محلی فوق گوشیهایی با سیستمعامل آندروید ارائه کرده و لذا نفوذ در بازار مذکور تنها وقتی امکانپذیر است که گوشی هوشمندی با امکانات و توانمندی متفاوتی ارائه شود نظیر آنچه در مورد Iphone5 اظار ميشود.
با این همه، براساس جدول شماره یک، شرکت سامسونگ، تولیدکننده برتر جهان در سه ماهه اول سال شد و جایگزین نوکیا شد که سالهای سال یکه تاز میدان بود و از سال 1998 تاکنون همواره بیشترین تولیدات و فروش گوشی را در جهان داشت.
تولید و فروش گوشی سامسونگ در سه ماهه اول سال 2012 به رقم ۸۶ میلیون دستگاه رسید که در مقایسه با سه ماهه اول سال ۲۰۱۱، بیش از ۲۵ درصد رشد نشان میدهد. همچنین این شرکت بیش از 38 میلیون دستگاه گوشی هوشمند فروخت که جایگاه اپل-آیفون را هم تصاحب کرد که سال قبل تولیدکننده بیشترین گوشی هوشمند در دنیا بهشمار ميرفت. از طرفی چهل درصد گوشی هوشمند تولید شده با سیستمعامل آندروید را این شرکت تولید کرد، در حالی که بقیه تولیدکنندگان هیچگاه سهمشان به بیش از 10 درصد نرسید.
فروش گوشیهای هوشمند همزمان با رشد بازار موبایل ادامه داشت، به گونهاي که در سه ماهه ابتدایی سال 2012، به 4/144 میلیون واحد رسید و این میزان سال به سال تا 7/44 درصد افزایش یافت. همچنین در این سه ماه دو فروشنده مطرح گوشی موبایل یعنی سامسونگ و اپل، سهم خود را در بازار موبایل در ابتدای سه ماه اول سال 2012 از 3/29 درصد به 3/49 درصد افزایش دادند که این امر موجب کاهش 2/9 درصدی سهم بازار گوشی نوکیا شد.فروش گوشی نوکیا به 2/83 میلیون واحد رسید؛ یعنی 7/22 درصد کاهش نست به سه ماهه اول سال 2012. بهاین ترتیب خرید و فروش گوشیهای هوشمند از اهمیت بالایی در سطح جهان برخوردار شد.
این میزان حجم گوشیهای همراه موجب شد که بهطور تقریبی 9/43 درصد از فروش کلی به سامسونگ و درمقابل تنها 16 درصد به نوکیا اختصاص داده شود. ادامه این روند موجب پیشروی موفقیتآمیز آیفون 4 اس شد که در سه ماه اول سال 2012، با رشد 2/96 درصدی بهعنوان جدیدترین مدل تازه به بازار آمده شناخته شد. در این سه ماه فروش این گوشی مخصوصا در چین بیشتر شد. چین البته با فروشی بالغ بر 5 میلیون واحد به عنوان دومین بازار بزرگ فروش گوشی اپل پس از آمریکا شناخته شد. علاوه بر این فروش از این طریق موجب افزایش نقل و انتقال گوشی از هنگکنگ که بیشترین میزان رشد را نسبت به گذشته داشته شد، تا جایی که میزان فروش در آنجا به بیش از 3 میلیون واحد رسید. در سه ماهه نخست سال 2012، برند ریم با فروشی معادل 9/9 میلیون دستگاه تلفن همراه و کاهش 4/2 درصدی سهم بازار جهانی در رقابت برای دست یافتن به افزایش جایگاه خود در بازار بینالمللی ميباشد.
ریم نیاز مبرم به ارائه یک محصول پیشرفته نظیر BB10 جهت حفظ کاربران و ماندن در عرصه رقابت دارد. این در حالی است که این امر بسیار چالشبرانگیز خواهد بود چرا که BB10 فاقد پشتیبانی پیشرفته و قوی است و سری جدید این دستگاه تازه در سه ماه چهارم سال 2012 در دسترس خواهد بود.براساس جدول شماره دو، در سه ماهه نخست سال 2012 در بازار گوشی، سیستمعامل آندروید بیش از نیمی از فروش گوشیهای هوشمند را به خود اختصاص داده است یعنی فروشی معادل 1/56 درصد. تحلیلگران معتقدند که بازار گوشیهای هوشمند به محصولی بسیار متمایز تبدیل شده و این امر چالشی برای تولیدکنندگان آنهاست. این موضوع بهخصوص برای تلفنهای همراه دارای سیستمعامل آندروید که خواهان بیشتری دارد، تا حدودی سختتر بهنظر ميرسد. از طرفی دیگر ویژگیهای سختافزاری و برنامههای تحت سیستمعامل آندروید موجب بروزاین وجه تمایز ميشود که این امر محدودیت را برای مصرفکنندگان عمده آن در پی دارد. با این وجود دراین بخش تنها فاکتور، قیمت است که بهصورت چشمگیر به تنها تفاوت بین آنها تبدیل شده است.
این موضوع تنها با ورود محصولات جدید چینی و برتری تولیدکنندگان آن وخیمتر خواهد شد و منجر به افزایش رقابت، سودآوری کمتر و کسر سهم بازار میشود.
منبع : دنیای اقتصاد