«زعیم» و «ایزایران» برندگان دیتا سنتر ملی شدند
نام نویسنده: حامد شفیعی
واگذاری پروژه دیتاسنتر ملی به دو شرکت «زعیم» و «ایزایران» در حالی صورت می گیرد که زمزمه هایی مبنی بر وابستگی به نهادهای نظامی این دو شرکت به گوش می رسد. این در حالی است که پیش از این واگذاری سهام شرکت مخابرات ایران به کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین و شائبه وابستگی یکی از اعضای آن به سپاه به چالشی برای کنسرسیوم تبدیل شده بود.واگذاری بزرگ ترین پروژه راه اندازی دیتاسنتر ملی به این دو شرکت در شرایطی صورت می گیرد که با وجود برگزاری مناقصه اما به دلیل صدور مصوبه هیات دولت مبنی بر محرمانه بودن اطلاعات مرکز دیتا که قرار است دیتاهای دولتی روی آن قرار گیرد، این دو شرکت توانستند بدون برگزاری ادامه فرآیند تشریفات از سوی شرکت زیرساخت، راه اندازی آن را بر عهده بگیرند.
گفتنی است دو شرکت زعیم و ایزایران قرار است به صورت مشارکتی اقدام
به راه اندازی دیتاسنتر ملی کنند. از طرفی قرار است بزرگ ترین مرکز خدمات داده اینترنتی بخش دولتی کشور 11 آبان توسط موسسه اطلاع رسانی تبیان (وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی) افتتاح شود.
به گفته کارشناسان این نوعی رفتار موازی دولت محسوب می شود. نکته قابل توجه در راه اندازی این مرکز داده توجه به مساله امنیت اطلاعات دولتی است که ضرورت ایجاد این مرکز داده را به وجود آورده چراکه براساس اعلام موسسه تبیان این مرکز با توجه به اهمیت بحث امنیت اطلاعات رقومی و اینترنتی کشور تحریم هایی که متوجه کشورمان در برخی از حوزه های فناوری شده و همچنین لزوم تضمین امنیت اطلاعات رقومی دستگاه ها، سازمان ها و مراکز دولتی توسط مراکز مستقر در داخل کشور و براساس سیاست های کلی نظام در حوزه فناوری اطلاعات ایجاد شده است. راه اندازی این مرکز از سوی تبیان در حالی است که مسوولان برگزاری مناقصه دیتاسنتر ملی را پس از چندین سال وقفه انجام داده و به گفته مدیران شرکت ارتباطات زیرساخت برنده اجرای پروژه مرکز داده ملی IDC پس از سه ماه ارزیابی شرکت های حاضر در این فراخوان، مشخص شد.
پروژه مرکز داده ملی با هدف ذخیره سازی اطلاعات حساس سازمان های دولتی و همچنین میزبنی خدمات دولت الکترونیکی، راه اندازی می شود. وظیفه این مرکز داده متمرکز کردن داده ها و هدایت و مدیریت آنها در داخل کشور و کاهش ترانزیت ترافیک بین المللی است. دسترس پذیری بالا، قابلیت اطمینان و سطح امنیت قابل قبول از ویژگی های این مرکز خواهد بود.
واگذاری با مصوبه دولتی
مهرماه امسال شرکت ارتباطات زیرساخت در اطلاعیه ای اعلام کرد شرکت برنده، به زودی اجرای این طرح را آغاز خواهد کرد و براساس قرارداد پس از 9 ماه، این پروژه نصب و مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت. اما شرکت زیرساخت اسمی از شرکت برنده به میان نیاورد. شرکت ارتباطات زیرساخت پیش از این فراخوانی برای شناسایی شرکت های توانمند برای راه اندازی این مرکز منتشر کرد به عبارتی این شرکت ابتدا برای اجرای این پروژه مناقصه برگزار کرده که در نهایت شرکت تکفام، دو شرکت زعیم- ایزایران و کنسرسیوم متشکل از 17 شرکت فعال در این حوزه برای راه اندازی آن اعلام آمادگی کردند که آنها برای حضور در پروژه اسناد مناقصه را خریداری کرده بودند اما شرکت ارتباطات زیرساخت در میانه راه مصوبه هیات دولت را دریافت کرد که منجر شد تا پاکات مناقصه و پیشنهادات شرکت ها دریافت نشود. سرانجام با تصمیم نهادهای تصمیم گیر و مصوبه دولت اجرای این پروژه به زعیم- ایزایران واگذار شد. از همین روی قرار است براساس اعلام شرکت ارتباطات زیرساخت پس از 9 ماه دیتاسنتر ایجاد شده توسط این دو شرکت مورد بهره برداری قرار گیرد. ولی به گفته معاون فناوری ارتباطات شرکت زیرساخت برای اجرایی شدن پروژه دیتاسنتر ملی حدود یک سال زمان مورد نیاز است و می توان گفت این پروژه از پاییز سال آینده اجرایی خواهد شد. این تصمیم به دلیل محرمانه تلقی شدن اطلاعات موجود در مرکز دیتا صورت گرفت که اینک با واگذاری به شرکت ایزایران، دیتاسنتر با اطمینان خاطر راه اندازی شود. مدیران شرکت ارتباطات سیار بدون اشاره به مصوبه هیات دولت مبنی بر واگذاری پروژه به شرکت ایزایران، از این شرکت به عنوان برنده مناقصه یاد کردند. براساس اظهارات محمدعلی آریانیان برنده این مناقصه بعد از بررسی و تایید صلاحیت های مورد نیاز شرکت ایزایران مشخص شد. اقدام شرکت ارتباطات زیرساخت در خصوص واگذاری پروژه به ایزایران موجب بلاتکلیفی دیگر شرکت کنندگان در مناقصه شد چراکه این مناقصه بدون برگزاری تشریفات به دو شرکت زعیم و ایزایران واگذار شده است.
واگذاری بدون ارزیابی
شرکت ارتباطات زیر
ساخت اعلام کرده برنده اجرای مرکز داده ملی پس از سه ماه ارزیابی مشخص شده است.
به گفته معاون فناوری ارتباطات شرکت زیرساخت درخواست سازمان ها و مراکز مختلف را برای استفاده از این دیتاسنتر دریافت و نیازها را نیز مورد بررسی قرار داد. اما مصوبه دولت حاکی از آن است که هیچ ارزیابی صورت نگرفته و ماهیت اهمیت این مرکز منجر به ترک تشریفات در انتخاب آن شده است. با این وجود آریانیان بیان می کند صلاحیت شرکت های متقاضی از نظر مالی، فنی و اجرایی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت این شرکت انتخاب شد. با این حال موضوع راه اندازی دیتاسنتر ملی مربوط به سال 83 با نام شارع2 است که از سوی شرکت فناوری اطلاعات
( دیتای سابق ) مطرح شد و قرار بود تا دی ماه همان سال راه اندازی و به بهره برداری برسد.
اما در اسفندماه سال 84 اعلام شد شارع 2 به دلیل ظرفیت پایین در عمل می تواند تنها به تعداد معدودی از سایت های دولتی خدمات ارائه کند و در ادامه به دلیل محرمانه بودن اطلاعات این دیتاسنتر خبری از میزان هزینه، محل ایجاد و همچنین نهاد راه اندازی آن نشد تا سرانجام به فراموشی سپرده شد. مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکنون وعده های زیادی را مبنی بر راه اندازی این مرکز دولتی داده اند اما هنوز این امر رخ نداده و تنها تعدادی از مراکز داده توسط شرکت های خصوصی – از جمله پارس آن لاین – راه اندازی شد. شرکت زیرساخت وعده داده از آنجا که این طرح با نگاهی امنیتی به اطلاعات حساس سازمان های دولتی اجرا می شود و نگاه تجاری در آن وجود ندارد، به هیچ وجه رقیب بخش خصوصی نواهد بود. با این حال تماس های مکرر با مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت برای دریافت پاسخ های بیشتر در این زمینه بی نتیجه ماند چراکه به رسم رفتار و عادت همیشگی مدیران با وجود فناوری ارتباطی به نام «تلفن همراه» در دسترس نبودند.
منبع : سرمایه