تکنولوژی

«آیکان» آزادتر شد

ایالات متحده آمریکا که به دلیل نظارت مستقیم و یکجانبه‌اش بر سازمان ثبت نام و ارقام اینترنت (آیکان)، با مخالفت‌های وسیع بین‌المللی روبه‌رو است هفته گذشته از کم کردن نظارت خود بر این سازمان غیرانتفاعی و كاهش تصدي گري يكجانبه و جلب مشاركت بيش‌تر بين‌المللي خبر داد.

بر اساس توافق‌نامه اخیر میان وزارت بازرگانی آمریکا و آیکان، هیات‌هایی برای بررسی کار آیکان در کشورهای مهم دنیا تشکیل می‌شود تا این سازمان بتواند سطح مسوولیت‌های خود را بالا ببرد.

قرار است این هیات‌های بررسی که از نمایندگان دولت‌هایی به غیر از ایالات متحده آمریکا انتخاب خواهند شد، باعث اصلاح عملکرد سازمان آیکان شده و به جهانی‌سازی آن کمک کنند.

آیکان یک شرکت کالیفرنیایی است که روی سیستم نام دامنه اینترنت(DNS) مدیریت می‌کند. DNS در حقیقت شیرازه فنی وب است و به طور مثال به کاربران امکان می‌دهد به جای نوشتن یک سری اعداد نامفهوم، آدرس‌های اینترنتی را به صورت کلمات مفهوم تایپ کنند.

این سازمان از سال 1998 بر اساس توافق‌نمه‌ای که با اداره ارتباطات و اطلاعات ملی وزارت بازرگانی آمریکا داشت، کار خود را آغاز کرد ولی این توافق‌نامه چهارشنبه گذشته منقضی شد و جای خود را به یک سند جدید به نام تاکید الزامات(Affirmation of Commitments) داد.

این سند در حالی امضا شد که آیکان اعلام کرده قصد دارد نام دامنه‌های عمومی سطح بالا (gTLD) نظیر com . و org . را توسعه دهد. طبق این حرکت جنجال‌برانگیز تعداد آدرس‌های اینترنتی به چندین برابر خواهد رسید.

در حال حاضر آدرس‌های اینترنتی تنها می‌توانند با حروف لاتین وارد شوند ولی جوامع بین‌المللی آیکان را تحت فشار قرار داده‌اند تا آن را به زبان‌های دیگر نیز گسترش ده.

راد بکستروم (Rod Beckstrom)، مدیر اجرایی آیکان می‌گوید که این توافق‌نامه دور جدیدی از توسعه آیکان را نشان می‌دهد و در حقیقت مهر تاییدی بر موجودیت بین‌المللی این سازمان است.

وی با تاکید بر اینکه بازدید‌های دوره‌ای بر عملکرد این سازمان بعد از این تنها بر عهده دولت آمریکا نخواهد بود، می‌گوید: تمام گزارش‌هایی که پس از این زمان ارایه می‌شود، جنبه جهانی داشته و این بزرگ‌ترین شانس ما برای جهانی شدن است.

ویویان ردینگ (Viviane Reding)، کمیسیونر جامعه اطلاعات و رسانه اروپا که اعلام کرده آیکان باید کاملا به صورت غیر مستقل دربیاید، از این توافق‌نامه جدید استقبال کرد.

وی در بیانیه‌ای اعلام کرد: کاربران اینترنت در سرتاسر جهان هم‌اکنون به راحتی می‌توانند پیش‌بینی کنند که تصمیم آیکان بر نام‌های دامنه و آدرس‌های اینترنتی بعد از این مستقل‌تر و مسوولانه‌تر شده و علایق همه در این تصمیم‌گیری‌ها دخیل

خواهد بود.

وی افزود: اگر این سازمان در تصمیم‌گیری‌های خود شفاف‌سازی و تاثیرگرایی را مدنظر داشته باشد، این تجدید نظرها می‌تواند رضایت‌مندی جوامع بین‌المللی را به موازات کسب‌وکارها و دولت‌ها به ارمغان آورد.

اتحادیه اروپا نیز با خواندن این توافق‌نامه به عنوان “یک حرکت بسیار مثبت به سمت فعالیت بی‌طرفانه آیکان” از آن استقبال کرد.

آسا تورستنسون(Asa Torstensson)، وزیر زیرساخت سوئد که ایده چرخشی شدن نظارت بر آیکان را مطرح کرده بود، اعلام کرد: ایجاد اینترنت جهانی، انعطاف‌پذیر و باز، مسوولیتی است که همه کشورها باید در آن دخیل باشند.

این هیات‌های بررسی قرار است بر مسایلی نظیر جوابگویی، شفاف‌سازی و ترویج رقابت و همچنین حمایت از مشترکان نظارت

کنند.

در ضمن نمایندگان این هیات‌ها توسط خود آیکان انتخاب شده و کمیته مشاوران دولتی این سازمان و ایالات متحده تنها برای جوابگویی کرسی‌های دایمی خود را حفظ خواهند کرد.

بازتاب توافق‌نامه جدید در آمریکا

اگر چه بر اساس توافق‌هاي جديد آيكان و دولت آمريكا كنترل مقامات اين كشور بر اين نهاد ناظر بر اينترنت باز هم كم‌تر شده، اما اين مساله مخالفت‌هاي داخلي را به دنبال داشته است زیرا با توافق جدید وزارت بازرگاني آمريكا و آيكان، رابطه كاري و اداري آيكان روز به روز در حال كاهش است.

منتقدان داخلي در امريكا مدعي هستند كه در صورت تداوم روند فعلي، فرايند تجارت آزاد و آزادي بيان در اينترنت محدود مي‌شود. اما در مقابل بسياري از كشورها از آن بيم دارند كه آمريكا ممكن است از اينترنت به عنوان ابزاري سياسي و اقتصادي بر ضد رقباي خود استفاده كند.

از سال 2005 كشورهاي مختلف جهان با ايجاد يك گروه كاري در زمينه مديريت اينترنت براي كنترل شفاف، چندجانبه و دموكراتيك آن در تلاشند مقابل آمريكا در اين زمينه مقاومت کنند

نظر خواهی
نام شما :
Email شما :
مشخصات من محرمانه تلقي شود .
نظرات من محرمانه تلقي شود .
مشخصات من ذخيره شود.
نظر و پيشنهاد:

منبع : فناوران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا