GPS هاي هوشمند
نام نویسنده: ندا لهردي
آينده با تمام پيچيدگيها و ندانستههايش در راه است و شايد بهترين راه براي همراهي با آن آمادگي در برابر اتفاقات پيش رو است.
با اين اوصاف است كه پيشبينيهاي مختلف از رويدادهاي پيش رو ما را به ابداع ابزارهاي متفاوت براي مواجه شدن با آينده سوق ميدهد. درست همين جا است كه تكنولوژي به كمك ميآيد و ميتواند راه آينده را براي طرفدارانش هموار كند.
در واقع به اين ترتيب است كه به عنوان مثال سالها پيش پيدا كردن مسير مناسب كاري نسبتا سخت به نظر ميرسيد و حالا اين روزها ديگر در كشورهاي نه چندان پيشرفته هم وسايل نقليه عممي به دستگاههاي مكانياب مجهز شدهاند؛ دستگاههايي كه امكانات مختلفي را براي رانندگي راحت، امنتر و البته بهتر در اختيار كاربرانش قرار ميدهد.
با اين همه اما گويا شبكه راهها در آينده پيچيدهتر از آن است كه اين دستگاههاي مكانياب فعلي بتوانند به كمك ما بيايند.
با اين اوصاف است كه دسترسي به نقشههايي به روز با جزئيات بيشتر و مرتبط از طرفي و البته دستگاههاي مكانياب و راهبري پيشرفته با امكانات بهتر از طرف ديگر تنها راه حل عملي براي امنيت و آرامش بيشتر در روزهاي پيش رو هستند.
نقشههاي ديجيتالي براي دنياي ديجيتالي
در حالي كه اين روزها استفاده از كاربردهاي مختلف تكنولوژي در سطح جهان به تدريج افزايش پيدا ميكند و فناوري اطلاعات هر روز يكي از گرههاي زندگي امروزي را باز ميكند، انتظار ميرود در روزهاي آينده تكنولوژي در روزمرگيها حضور پر رنگتري داشته باشد. حتي براي پيدا كردن راهها هم بايد ديگر به نقشههاي ديجيتالي پناه برد. با درك همين نيازها است كه موسسات و شركتهاي مختلفي براي طراحي و توليد نقشههاي ديجيتالي با جزئيات بيشتر فعاليت ميكنند.
با اين اوصاف تعجب نكنيد اگر اين روزها به خيابان رفتيد و با فردي مواجه شديد كه با استفاده از دوربين عكاسي ديجيتالي نصب شده روي سقف اتومبيلش در حال عكاسي از خيابانها و فضاي اطراف آنها است، در حالي كه روي نيمكت كنار پيادهرو در حال وارد كردن اطلاعات به صورت تصويري يا صوتي در كامپيوتر است!
بهتر است بدانيد كه اگر با چنين موردي مواجه شديد، بايد منتظر ورود يك نقشه ديجيتالي كامل با جزئيات فراوان باشيد. در واقع چنين افرادي اين روزها به عنوان جغرافي دانان ديجيتالي شناخته ميشوند كه با شركتهاي فعال در حوزه نقشههاي ديجيتالي همكاري ميكنند و با سفربه شهرها و كشورهاي مختلف به جمعآوري تصاوير و اطلاعات مربوط به آنها ميپردازند تا از طريق كامپيوتر شخصي خود آنها را به سرور اصلي شركتشان ارسال كنند و در نهايت اين اطلاعات در غالب يك نقشه ديجيتالي در اختيار شهروندان قرار بگيرد.
اين روزها شركتهاي معتبري مانند NAVTEQ، Tele Atlas و البته Microsoft براي طراحي نقشههاي جديد معمولا به منابع مورد اعتمادي مانند دولتهاي محلي و سازمانهاي نقشه برداري مراجعه ميكنند. اين اطلاعات وقتي با تصاوير هوايي و ماهوارهاي تلفيق ميشوند، نقشهاي جامع را در اختيار افراد قرار ميدهند. با تمام اينها اما وقتي چنين منابعي در دسترس نباشند، روند جمعآوري اطلاعات طبيعتا سختتر شده و هزينه بيشتري را هم در بر خواهند داشت. براي اين كار شركتهاي مختلف راههاي متفاوتي را در پيش ميگيرند؛ ممكن اس براي توليد نقشههاي ديجيتالي براي كشورهاي پيشرفته از ابزارهاي پيشرفته مانند مثال بالا استفاده شود و در مقابل ممكن است يك جغرافيدان در كشوري مانند هندوستان از خودكار و كاغذي ساده براي ثبت و ارسال اطلاعات استفاده كند.
با اين حال اما ممكن است؛ خيلي از اوقات بعضي شركتها مانند Tele Atlas، اطلاعات مورد نيازشان براي طراحي نقشههاي ديجيتالي را از طريق كاربران و افراد معمولي به دست بياورند تا به اين ترتيب زمان و هزينه كمتري براي اين كار صرف كنند.
در الگوهاي بزرگ و معتبرتر مانند سرويس Google Map جمعآوري اطلاعات به همكاريهاي بيشتر نياز دارد.
براي مثال Google برا ايجاد نقشههاي ديجيتالي و ماهوارهاي خودش اطلاعات را از شركتهاي داوطلب براي همكاري در اين زمينه ميگيرد.
شركت نيجريهاي Tim Akinbo يكي از همين شركتها است كه براي جمعآوري اطلاعات مربوط به شهرهاي مختلف اين كشور با Google همكاري ميكند.
اطلاعات جمعآوري شده براي طراحي نقشههاي ديجيتالي آينده، انواع مختلفي هم دارند كه بر اساس نوع نياز كاربران در مناطق مختلف دنيا با يكديگر متفاوتند. به عنوان مثال در كشورهاي پيشرفته غربي معمولا رانندگان و افراد مختلف به اطلاعات مورد علاقهشان درباره مكانهاي تفريحي يا خدماتي تمايل دارند. در حالي كه كاربران در كشورهاي ر حال توسعه بيشتر به دنبال اطلاعات كاربردي و ضروريتر هستند. با اين همه بعضي اطلاعات مانند اطلاعات مربوط به ايستگاههاي اتوبوس، نزديكترين فروشگاه يا ايستگاههاي قطار شهري براي هر دو اين افراد مورد تقاضا هستند.
نقشههاي ديجيتالي همانطور كه ذات تكنولوژي در به روز و تازه بودن آن است، معمولا با فاصلههاي زماني كم به روز ميشوند و آخرين تغييرات را در خودشان جا ميدهند.
نسل آينده دستگاههاي مكانياب
نقشههاي ديجيتالي قطعا به تنهايي نميتوانند پاسخگوي نيازهاي آينده باشند و براي اين كار نياز به ابزارهاي پيشرفته ديگري هم دارند. به عقيده كارشناسان نسل آينده دستگاههاي راهبري و مكانياب بهترين ابزارهاي تكنولوژي براي همراهي با نقشههاي ديجيتال هستند.
مهمترين تفاوت و ويژگي اين دستگاهها در واقع سازگار بودن آنها با نياز كاربران و كاربري ساده و راحت آنها است. تا جايي كه ميتوانند هر كاربر را بر اساس اولويتهاي خودش راهنمايي كنند؛ درست برخلاف اين روزها كه ممكن است خود كاربر راه بهتر و كم ترافيكتري را نسبت به آنچه دستگاه مكانيابش پيشنهاد ميدهد، پيدا كند، هر چند اطلاعات اين دستگاهها درباره شبكه راهها ممكن است از اطلاعات شخصي كاربر كاملتر باشد، اما گاهي ممكن است خود كاربر بر اساس اولويتايش انتخابهاي بهتري براي خودش پيدا كند.
در واقع دستگاههاي مكانيابي كه اين روزها مورد استفاده قرار ميگيرند معمولا همان راههاي اصلي را پيشنهاد ميدهند، در حالي كه ممكن است خود كاربر راه ميانبر كم ترافيك و سريعتري را بشناسد كه در نقشه موجود در آن دستگاه وجود نداشته باشد.
در مقابل تمام اينها اما ميتوانيد اميدوار باشيد كه دستگاههاي مكانياب ماهوارهاي آينده، امكان شخصيسازي را به كاربرانش داده و درست به همين دليل هم كار با آن براي كاربران سادهتر به نظر ميرسد. با اين اوصاف هر كاربر ميتواند مسيرهاي مورد علاقهاش را در اين دستگاه ثبت كرده و در واقع دستگاه را بر اساس سليقه خودش تنظيم كند.
اين در حالي است كه نسل آينده دستگاههاي مكانياب حتي صرفه اقتصادي كاربرانشان را هم در نظر ميگيرند تا جايي كه ميتوانند با پيشنهاد دادن مسيرهاي خاص به كاهش مصرف سوخت كمك كرده و يا مسيرهايي را توصيه كنند كه با شيوه رانندگي هر كاربر سازگار بوده و بر اساس آن صرفه بيشتري از نظر زمان و مصرف سوخت داشته باشند.
علاوهبر اينها دسترسي به اطلاعات لحظه به لحظه ترافيك هم امكان متفاوت ديگري از اين دستگاهها است. اين اطلاعات ميتوانند از يك سيگنال راديويي خاص يا ارتباطات بيسيم ديگري مانند گوشيهاي موبايل بدست بيايند. جالب است بدانيد كه دستگاههاي مكانياب آينده اطلاعات مربوط به ترافيك را به وسيله منابعي مانند سنسورهاي ترافيكي چراغهاي راهنمايي، كنترل گوشيهاي موبايل مورد استفاده در آن قسمت مورد نظر و حتي حجم اطلاعات منتقل شده از طريق اين دستگاههاي بيسيم بهدست ميآورند، البته ممكن است براي دسترسي به اطلاعات لحظه به لحظه ترافيك لازم باشد هر كاربر مبلغ مشخصي را به شركت يا اپراتور مورد قراردادش بپردازد.
با اين همه اما حتي كاربران دستگاههاي مكانياب آينده ميتوانند اميدوار باشند كه با استفاده از آنها رانندگي امنتري را هم تجربه خواهند كرد، چون اين دستگهها ميتوانند با محاسبه متوسط سرعت در ساعات مختلف در هر مسير امنترين مسير را بر اساس ساعت مشخصي از روز به كاربرانشان توصيه كنند.
اين قابليتها اما تنها بخشي از آن چيزي است كه تكنولوژي در آينده براي هموار كردن مسير پيش روي ما در اختيارمان قرار ميدهد.
برگرفته از اكونوميست
منبع : دنیای اقتصاد