Bing موتور جستوجوي جديد مايكروسافت
نام نویسنده: ندا لهردي
رقابت در دنياي تكنولوژي گويا هر روز شكل جديتري به خود ميگيرد تا جايي كه شركتهاي بزرگ براي موفقيت در اين عرصه سعي دارند خدمات و محصولات جديدي را با امكانات متفاوت از رقباي خود معرفي كنند.
در اين ميان اما شركتهاي مايكروسافت، گوگل و ياهو سالهاست كه در زمينه موتورهاي جستوجوي آنلاين رقابت نزديكي با يكديگر دارند تا آنجا كه اين رقابت به معرفي موتور جستوجوي جدي مايكروسافت در هفته گذشته منتهي شد. به اين ترتيب غول نرمافزاري دنيا آخر هفته گذشته در كنفرانس All Things D كه در شهر سنديهگو برگزار شده بود، موتور جستوجوي جديد خود با نام Bing را براي اولين بار معرفي كرد. اين موتور جستوجوي اينترنتي كه در واقع به عنوان جايگزين موتور جستوجوي قديمي مايكروسافت يعني LiveSearch معرفي شده، قرار است از روز سوم ماه ژوئن امسال به صورت رسمي و در تمام جهان در دسترس و مورد استفاده قرار بگيرد.
Bing براي رقابت جديتر با پربينندهترين موتور جستوجوي
اينترنتي اين سالها يعني Google طراحي شده و طبق ادعاي مديران مايكروسافت ميتواند رقيب خوبي براي گوگل از نظر ايجاد درآمد و البته تعداد بازديدكنندگان به حساب بيايد. درست به همي دليل هم هست كه استيو بالمر مدير عامل مايكروسافت در كنفرانس پنجشنبه گذشته در سنديهگو گفته است: «تبليغات به عنوان يك مدل تجاري در اينترنت كمتر از آنچه بايد در ميان مردم عامه رواج پيدا كرده و جا افتاده است. مايكروسافت در حقيقت با معرفي اين موتور جستوجوي جديد تمايل دارد، يك بار ديگر ارزش را ميان شركتهاي ارائهدهنده محتواي اينترنتي، شركتهاي آگهيدهنده و موتورهاي جستوجوي اينترنتي تقسيم كند.»
عنكبوت يا صداي آسانسور
انتخاب نام براي يك محصول يا خدمات اين روزها به اندازه امكانات و قابليتهاي آن اهميت دارد تا آنجا كه متخصصان بسياري براي انجام اين كار در شركتهاي بزرگ دنيا فعاليت ميكنند. مايكروسافت هم گويا براي انتخاب نام موتور جستوجوي جديدش زمان زيادي صرف كرده و در نهايت يك نامآواي مناسب را ترجيح داده است. Bing در واقع صداي ورود يا شايد رسيدن به نتيجه دلخواه است كه بهترين نمونه آن صداي آسانسور در هنگام رسيدن به طبقه مورد نظر ميتواند باشد.
اين در حالي است كه قبل از انجام انتخاب نهايي نام Bing، اين موتور جستوجوي جديد با نام ديگري در ميان كارمندان شركت شناخته ميشد. اين موتور جستوجو در داخل شركت با نام كومو (Kumo) كه به زبان ژاپني به معناي عنكبوت و ابر است، ناميده ميشد. عنكبوت در واقع به شيوه جستوجوي اين ابزار در ميان منابع اينترنتي مربوط است و ابر به تكنولوژي Cloud Computing به كار رفته در اين موتور جستوجوي جديد اشاره دارد.
سه موتور جستوجوي بزرگ با امكانات مشابه اما متفاوت
ورود و معرفي موتور جستوجوي Bing، اما اين روزها اين سوال را به ذهن كارشناسان و حتي اغلب كاربران عادي اينترنت متبادر ميكند كه آيا واقعا اين ابزار جديد ميتواند به ساختار موتورهاي جستوجوي گوگل و ياهو ضربه جدي وارد كند. اين ابزار جستوجوي اينترنتي جديد از قابليتهاي تازهاي هم براي تحقيق و بررسي در دنياي مجازي بهره ميبرد كه ميتواند آن را از رقبايش متفاوت كنند. ابزار جستوجيي مانند ExplorerPane براي تصحيح و اصلاح نتايج جستوجو،Quick Preview براي نيم نگاه انداختن به يك وبسايت قبل از آنكه آن را به طور كامل بازديد كنند و Sentiment Extraction براي جستوجو در بررسيهاي دقيق يا Reviewهاي يك محصول خاص امكانات جديد Bing هستند كه ميتوانند نظر بسياري از كاربران را به آن جلب كنند. با اين همه اما بسياري از كارشناسان همچنان معتقدند كه موتور جستوجوي گوگل به خاطر ارائه نتايج جستوجوي قابلاطمينان و دقيق و البته ابزار جستوجوي منحصر به فرد مانند Street Views زرنگتر از رقباي ديگرش به نظر ميرسد. از طرفي ياهو هم با ارائه خدمات جستوجوي خود بر اساس استفاده از شبكه قدتمند محتوايي خود كاربران و طرفداران خاص خودش را دارد. درست به همين دلايل هم هست كه مقايسه شباهتها و تفاوتهاي اين سه رقيب حالا احتمالا براي اغلب كاربران اينترنت جالب توجه ميتواند باشد. با اين اوصاف بعضي از ويژگيها و امكانات اين موتورهاي جستوجوي اينترنتي را با يكديگر مقايسه ميكنيم.
صفحه اصلي يا ورود: صفحه اصلي Bing طراحي متفاوت و به اصطلاح پر زرق و برقي دارد كه بيشتر به خاطر عكس پس زمينه آن مورد توجه است. اين تصوير پسزمينه هر روز تغيير ميكند و قسمت مربوط به ورود عبارت يا كلمه مورد جستوجو در بالا و قسمت چپ اين صفحه قرار دارد. قسمت پايين اين صفحه، اما ه لينكهاي مربوط به ديگر وبسايتهاي كاربردي مايكروسافت مانند MSN، Windows Live و Bing Travel تعلق دارد. با اين حال اما موتور جستوجوي گوگل، هم با صفحه اصلي ساده و پسزمينه سفيد رنگش قابلتوجه است. لينكهاي مختلف در صفحه اول گوگل اما با رنگ آبي و در نواري در بالاي صفحه تعبيه شدهاند. در مقابل اين سادگي صفحه اول ياهو، اما بسيار شلوغ و آشفته به نظر مي رسد. اين نشاندهنده تمايل اين شركت به امور ديگري غير از جستوجوي اينترنتي هم هست.
نتايج جستوجو: نتايج جستوجو در موتور جستوجوي Bing به دو بخش اصلي تقسيم ميشود. پنل سمت چپ صفحه شامل Quick Tabs است كه امكان تمركز روي موضوع مورد نظر را به طور دقيق و با سرعت زياد در اختيار كاربرانش ميگذارد و بخش دوم كه در قسمت وسط صفحه قرار گرفته، مربوط به نتايج جستوجو دستهبندي شده است كه نتايج را به گروههايي مرتبط با يكديگر تقسيم ميكند. در برابر نتايج جستوجو در گوگل و ياهو بسيار شبيه به هم بوده و دستهبندي مشخصي ندارد. اين نتايج جستوجو بر اساس ميزان ارتباط با موضوع مورد نظر كاربر از بالا به پايين قرار ميگيرند.
اصلاح نتايج جستوجو: ابزار اصلاح جستوجو در Bing كه به عنوان Explorer Pane شناخته ميشود در هر مرحله جستوجو نمايش داده ميشود، اين در حالي است كه در گوگل و ياهو براي دسترسي به اين لينكها بايد روي هر كدام كليك كرد. در اين دو موتور جستوجو در واقع اين لينكها تنها در صفحه اول جستوجو در دسترس قرار دارند.
اطلاعات محلي: Bing در اين مورد قابليتهاي جديدتري را به كاربرانش ميدهد كه بر اساس آنها مي توانند با سرعت بيشتري اطلاعات را به دست بياورند. اين موتور جستوجو در واقع با استفاده از منابع زياد و مختلف ميتواند حتي اطلاعات مربوط به كيفيت غذا، فضا و حتي اندازه يك رستوران محلي را در اختيار كاربرانش قرار بدهد. گوگل اما اين كار را با استفاده از نقشه، رتبهبندي بهوسيله ستاره دادن، عكس يا اطلاعات داده شده توسط خود كاربران انجام ميدهد و در مقابل ياهو تنها اطلاعات محدودي را درباره مكان آن رستوران نمايش ميدهد.
جستوجوي نقشه: نقشهها در Bing در حقيقت چيز متفاوتي در مقايسه با آنچه در Live Search وجود دارد نيستند، اما اين موتور جستوجوي جديد مانند گوگل از ابزارهاي مختلفي براي كنترل مكان و يافتن آن بهره ميبرد. با اين حال اما گوگل همچنان به خاطر وجود قابليتهايي مانند StreetView همچنان طرفداران بسياري دارد. Bing هم مجهز به امكاني به نام BirdEyeView است كه عكسهاي بسيار زياد و متنوعي از شهرهاي مختلف دنيا را در خود دارد. ياهو اما در قسمت چپ صفحه اصلي خود امكان جستوجو در نقشه را براي كاربرانش فراهم آورده است. با اين وجود، اما اين ابزار ياهو تنها تصاوير ماهوارهاي از نقاط مختلف دنيا را براي كاربرانش به نمايش ميگذارد.با تمام اينها موتور جستوجوي جديد مايكروسافت امكانات متفاوت ديگري را هم به كاربرانش ميدهد كه تنها تا زمان عرضه عمومي و استفاده از آنها نميتوان به درستي و دقيق آنها را مورد بررسي قرار داد. با اين اوصاف بهتر است تا اوايل ماه ژوئن منتظر بمانيم.