ایاني برای سفرهای خستهکننده، جهانگردی در دنیای مجازی
نام نویسنده: سیدمیثم لطفی
بزرگراه فناوری – شاید در نظر بسیاری از مردم سفر به سرزمینهای مختلف به کمک فناوریهای امروزی کاری آسان و بیدردسر بهنظر برسد، اما بسیاری از دانشمندان اینگونه تصور نمیکنند.
ما برای آنکه بتوانیم به مکانی دوردست سفر کنیم، مجبوریم به مقدار زیاد سوختهای فسیلی را که از منابع محدود تامین میشوند، بهکار بریم. اینطور که به تازگی مشخص شده، سفرهای هوایی همهساله بیشترین سوخت را در جهان مصرف میکنند و در مقابل بیشترین آسیب را به محیط زیست وارد میآورند. این سفرها موجب میشوند تا میزان کربن موجود در محیط زیست سالانه دو تا سه درصد افزایش پیدا کند و اینطور که پیشبینی شده، قم یاد شده برای سال 2015 به پنج درصد و برای سال 2050 به 10 درصد خواهد رسید. پس از هواپیماها، اتومبیلها قرار دارند و بیشترین آسیب را به محیط زیست و محل زندگی ما وارد میکنند تا ما در معرض ابتلا به بیماریهای مختلف قرار گیریم. همه این خطرات بهعلت رشد صنعت جهانگردی و افزایش اقبال مردم برای سفر به سرزمینهای مختلف است. اما آیا برای این مسئله راهحلی وجود دارد؟
اگرچه حدود 40 سال از راهاندازی شبکه جهانی اینترنت میگذرد، این دنیای مجازی تنها در سالهای اخیر توانسته بخشهای مختلف زندگی مردم را تحت تاثیر قرار دهد و بیشتر صنایع را به خود وابسته کند. از جمله صنایعی که دنیای مجازی این روزها تاثیرات زیادی روی آن گذاشته و باعث رونق آن شده، صنعت جهانگردی است. طبق تعریف سازمان بینالمللی جهانگردی، جهانگرد به فردی گفته میشود که برای مدتی از محل سکونت خود خارج شود و با هدف تفریح، تجارت یا… در مکانی دیگر اقامت کند. در گذشته گفته میشد که اگر یک فرد پس از پشتسر گذاشتن مسافتی مشخص به مقصد خود برسد، یک جهانگرد محسوب میشود، اما امروزه با روی کار آمدن ابزارهای اینترنتی که بعد زمان و مکان را از زندگیهای مردم حذف کرده، دیگر پیمودن این مسافتها ارزشی نخواهد داشت. اقدامات مختلف صاحبان صنعت جهانگردی برای عرضه خدمات بیشتر و هتر به مردم باعث شده تا توجه آنها برای سفرهای داخلی و خارجی بیشتر شود، چنانکه یک آمار رسمی نشان میدهد، تنها در سال 2004 میلادی بیش از 763 میلیون نفر به مناطق مختلف دنیا سفر کردهاند. سازمان بینالمللی جهانگردی پیشبینی میکند که صنعت جهانگردی با سرعت سالانه چهار درصد به رشد خود ادامه دهد و در این میان احتمال میرود که تا سال 2020 اروپا همچنان بهعنوان جذابترین منطقه برای جهانگردان جهانی موقعیت خود را حفظ کند.
سازمان بینالمللی جهانگردی از سال 1980 میلادی روز 27 سپتامبر را بهعنوان روز جهانی جهانگردی برگزید. کارشناسان این سازمان روز یاد شده را با هدف افزیش آگاهی عمومی از جهانگردی و تاثیرات قابل توجه این صنعت روی فرهنگ، جامعه، سیاست و اقتصاد همه کشورها برگزیدند و در حالی که از آن زمان 26 سال میگذرد، در هر سال صاحبان صنعت جهانگردی این روز را در سراسر جهان جشن میگیرند. سازمان بینالمللی جهانگردی برای ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات خود هر ساله در تاریخ 27 سپتامبر همایش بزرگی را در یکی از کشورهای جهان برگزار میکند و نتایج آخرین فعالیتهای خود را به مردم انتقال میدهد که این همایش در سال جاری با موضوع “جهانگردی و باز شدن درهای جدید بهروی زنان” در سریلانکا برگزار شد.
اینترنت و جهانگردی
طبق آداب و رسومی که بین بیشتر مردم دنیا وجود دارد، افراد پس از سفر به یک منطقه تولیدات آنجا را بهعنوان سوغات برای اقوام خود خریداری میکنند. این کار ممکن است با صرف زمان و هزینه فراوان صورت گیرد و در عین حال بسیاری از مسافران تولیدات خاص یک منطقه را بهدرستی ندانند. اینترنت باعث شده تا تهیه این قبیل کالاها بسیار آسان شود. افراد امروزه میتوانند با مراجعه به سایتهای موجود تمامی تولیدات مناطق مختلف جهان را مشاهده کرده و در صورت تمایل آنها را بخرند.
علاوه بر این موارد، هتلها، شرکتهای هواپیمایی و… که بهعنوان بزرگترین حامیان صنعت جهانگردی محسوب میشوند نیز تمام دمات خود را بهصورت مجازی در اختیار مردم قرار دادهاند. این سرویسهای جدید به افراد کمک میکند تا بلیت هواپیما، بلیت هتل و دیگر خدمات مورد نیاز خود را در اینترنت و بدون صرف زمان رفتن به شعبههای شرکتهای مذکور خریداری کنند.
از جمله مباحثی که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته، “جهانگردی مجازی” است. این نوع بهخصوص جهانگردی به افراد امکان میدهد پیش از آنکه بهصورت فیزیکی سفر خود را آغاز کنند، بهصورت مجازی و از طریق ابزارهای اینترنتی وارد محل مورد نظرشان شوند و با در اختیار گرفتن برنامههای تلویزیونی، مقالهها، گزارشهای منتشر شده در نشریات، کتابها و… درباره آن مکان، مزایا و معایب این سفر را دریابند و بهراحتی در مورد انجام این سفر تصمیمگیری کنند.
“جهانگردی مجازی” در اصل یک اقدام اقتصادی است که امروزه توسط بسیاری از شرکتهای فعال در این حوزه عرضه میشود و افرادی نظیر روزنامهنگاران، عکاسان، جغرافیدانان، نویسندگان و… را بهکار میگیرد تا بتواند خدمات بهتری را به مردم ارایه دهد.
یکی دیگر از مسایلی که وارد صنعت جهانگردی شده، راهاندازی “تورهای مجازی” است. این قبیل تورها به کمک تصاویر ویدئویی و عکسهای سهبعدی، چشماندازهای زیبایی را از محل سفر عرضه میکند تا تمایل فرد برای انجام این مسافرت افزیاش یابد. مسؤولان تورهای مجازی معمولا عکسهایی را روی اینترنت بهنمایش میگذارند که بسیار باکیفیت است و در یک صحنه میتواند تمام جزئیات یک مکان بهخصوص را نمایان کند. برای تهیه این قبیل تصاویر، عکاس مجبور است که چند عکس را از قسمتهای مختلف فضای مورد نظر تهیه کرده و آنها را بهصورت ماهرانهای در کنار یکدیگر قرار دهد. امروزه لنزها و نرمافزارهای مخصوصی ساخته شدهاند که تولید این قبیل عکسها را بسیار آسان میکنند و به فرد امکان میدهند که تنها با گرفتن چند عکس بهصورت پشتسرهم، چشمانداز وسیعی از یک مکان را در اختیار کاربران بگذارند.
“تور مجازی” این امکان را برای افراد ایجاد میکند تا در آن واحد، از طریق اینترنت یک مکان را با تمام جزئیاتش مشاهده کنند. امروزه بسیاری از شرکتهای صنعتی از این فناوری برای بازاریابیهای جهانی استفاده میکنند تا تولیدات و خدماتشان را آسانتر به فروش برسانند. طی چند سال گذشته کیفیت، کارآمدی و در دسترس بودن تورهای مجازی به میزان زیادی ارتقا یافته، بهطوری که برخی وبسایتها به کاربران اجازه میدهند از داخل کامپیوتر شخصی خود و نقشهای که در اختیار آنها قرار گرفته تور را کنترل کنند. به هر حال، با توجه به اینکه صنعت جهانگردی همانند دیگر صنایع دنیا با سرعت زیاد در حال رشد است، کارشناسان بر این باورند که تورهای مجازی در آینده نزدیک پررونقترین بخش این صنعت محسوب خواهند شد و به این وسیله زندگی مردم را در سراسر جهان تحت تاثیر خود قرار خواهند داد.
آمارهای جهانی
کارشناسان سازمان بینالمللی جهانگردی در آخرین مطالعات و بررسیهای خود دریافتهاند که هماکنون فرانسه بیش از دیگر کشورهای دنیا از فناوری ارتباطات و اطلاعات برای جذب توریست استفاده میکند که پس از آن بهترتیب کشورهای اسپانیا، آمریکا، چین، ایتالیا، بریتانیا، هنگکنگ، مکزیک، آلمان و اتریش در ردههای دوم تا دهم قرار دارند. تاثیر استفاده از فناری اطلاعات در صنعت توریسم برای 10 کشور مذکور موجب شده تا تعداد جهانگردان خارجی آنها در سال 2004 میلادی بهترتیب به 1/75، 6/53، 1/46، 8/41، 1/37، 7/27، 8/21، 6/20، 1/20 و 4/19 میلیون نفر برسد.
در کنار این مسئله گفته میشود که کشور آمریکا همچنان بیشترین درآمد را از جهانگردی کسب میکند. در حالی که میزان کسب درآمد آمریکا از صنعت جهانگردی در سال 2002 تنها 7/66 میلیارد دلار بوده، این رقم در سال 2004 به 5/74 میلیارد دلار رسیده است. پس از آمریکا بهترتیب کشورهای اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، آلمان، بریتانیا، چین، ترکیه، اتریش و استرالیا قرار دارند.
اگرچه کشورهای اروپایی با در اختیار داشتن سرمایه و فناوری، بیش از دیگر مناطق دنیا موفق به جذب جهانگردان شدهاند، تحلیل جداول منتشر شده از سوی سازمان بینالمللی جهانگردی نشان میدهد که کشورهای آسیایی نیز در سالهای اخیر موفقیتهای فراوانی را در این زمینه کسب کردهاند. اینطور که گفته شده، کشور چین در سال گذشته توانسته تا با پیشی گرفتن از ایتالیا رتبه خود را در لیست کشورهای موفق در جذب توریست بالا بیاورد. در این میان هنگکنگ نیز توانسته نام خود را در بین 10 کشور برتر دنیا جای دهد که این امر نشان میدهد صنعت جهانگردی برای کشورهای آسیایی هم مهم تلقی میشود.
برخی کارشناسان بر این باورند که افزایش تعداد روزهای تعطیل در سال نیز میتواند تمایل مردم یک کشور را برای سفر به مناطق مختلف بیشتر کند. طبق آمارهای منتشر شده، در حال حاضر ایتالیا با 42 روز بیشترین تعداد روزهای تعطیل در سال را بهخود اختصاص داده است که پس از آن کشورهای فرانسه با 37 روز، آلمان با 35 روز، برزیل با 34 روز، بریتانیا با 28 روز، کانادا با 26 روز، کره و ژاپن با 25 روز و آمریکا با 13 روز قرار گرفتهاند.
جهانگردی مجازی
بسیاری از ما خریدهای روزانه یا کارهای بانکی خود را از طریق سرویسهای آنلاین انجام میدهیم، اما در کنار این مسایل که انجام آنها برایمان بسیار آسان شده است، باید توجه داشته باشیم که ضای سایبر در زمینه پرکردن اوقات فراغت نیز فعالیتهای ارزندهای انجام داده است. مدیران مراکز جهانگردی در شمال غرب اروپا دریافتهاند که اگر میخواهند بازار خود را رونق بخشند، باید هرچه سریعتر سایت اینترنتی مشترکی را راهاندازی کنند و در آن به معرفی خدمات خود بپردازند.
سال گذشته دولت بریتانیا برای آنکه وبسایتی را با خدمات جهانگردی راهاندازی کند، بیش از 13 میلیون پوند سرمایهگذاری کرد و در آن اطلاعات کامل و جالبی را در مورد تمام اماکن دیدنی بریتانیا قرار داد. با این وجود بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این سایت تنها به جذب مسافران داخلی بریتانیا کمک خواهد کرد. باید توجه داشت که سیاستهای جذب مسافران داخلی و خارجی در دنیای مجازی با یکدیگر متفاوت است و اگر این تفاوت توسط مسؤولان سایتها بهدرستی تشخیص داده نشود، مراکز جهانگردی مشتریان خود را از دست خواهند داد.
اخبار جدید منتشر شده نشان میدهد، دولت بریتانیا با داشتن تجربهای موفق در زمینه جهانگردی مجازی قصد دارد که از این پس سرمایهگذاریهای بیشتری را در این زمینه انجام دهد. اینطور که گفته میشود، سال گذشته مقامات جزایر ولز واقع در بریتانیا بهمیزان قابل ملاحظهای با کاهش جهانگردان داخلی و خارجی برای بازدید از این منطقه مواجه شدند. این ار که اقتصاد ولز را با آسیبهای زیادی مواجه کرد، مسؤولان دولتی را واداشت تا برای جبران خسارات وارد شده از اینترنت و ابزارهای اینترنتی استفاده کنند. در حال حاضر گفته میشود که از زمان ورود اینترنت به صنعت گردشگری ولز، تعداد مسافران داخلی و خارجی این منطقه تا چند برابر افزایش یافته و در مقابل، رضایتمندی افراد برای استفاده از خدمات عرضه شده به آنها بالاتر رفته است.
با برگزیده شدن بریتانیا بهعنوان میزبان مسابقات المپیک 2012، دولت این کشور هماکنون میکوشد تا با برنامهریزیهای دقیقتر افراد بیشتری را بهسمت خود بکشاند. کارشناسان از هماکنون پیشبیی کردهاند که اگر دولت بریتانیا موفق شود بهدرستی از اینترنت برای جذب توریست استفاده کند، در سال 2012 خواهد توانست بیش از دو میلیارد پوند را از جذب توریست به جیب بزند. مسابقات المپیک بزرگترین فرصت تاریخ را برای صنعت جهانگردی بریتانیا بهوجود آورده و احتمال میرود که برگزاری این مسابقه بیش از یک میلیون نفر را به این کشور بکشاند.
دیوید کورتیس بریگنل (David Curtis-Brignell) مدیر انجمن جهانگردی بریتانیا، هشدار داده است، در حالی که بخشهای مختلف دولتی و غیردولتی بریتانیا برنامههای سنگین خود را برای برگزاری هرچه بهتر مسابقات المپیک آغاز کردهاند، کوچکترین اشتباه میتواند تمام برنامهریزیهای انجام شده را با مشکل مواجه کند. دولت بریتانیا تصمیم گرفته که با استفاده از جدیدترین فناوریهای روز به تمام کسانی که برای تماشای مسابقات المپیک وارد این منطقه میشوند، خوشآمد بگوید و امکان تماشای تمامی مسابقهها را در صفحهنمایشهای بزرگ و باکیفیت، استفاده از خطوط اینترنت پرسرعت و بیسیم، تلفنهای همراه رایگان و… برای آنها فراهم آورد. بریگنل معتقد است که اگر بریتانیا بتواند مسابقات المپیک را در بهترین حالت ممکن برگزار کند، صنعت جهانگردی بریتانیا برای سالهای آتی نیز تضمین خواهد شد و جهانگردان زیادی را همهساله بسوی خود خواهد کشاند.
آژانس بازاریابی جهانگردی بریتانیا موسوم به VisitBritain این روزها میکوشد تا با برقراری پیوندی صمیمانه بین دولت، ورزش، جهانگردی و فناوری فرصت جلب مسافران خارجی و میزان رضایتمندی این افراد را به حداکثر برساند. دولت بریتانیا در یک بیانیه جدید اعلام کرده است: “رضایتمندی جهانگردان خارجی از خدماتی که در اختیار آنها گذاشته میشود، مهمترین هدفی است که ما در برگزاری مسابقات المپیک 2012 دنبال میکنیم. برای آنکه این هدف تحقق یابد، برنامهریزیهای فراوانی انجام شده است، اما آنچه که اجرای آن از هماکنون تصویب شده، استفاده همهجانبه از فناوری و ابزارهای وابسته به آن است. ما میخواهیم همه کسانی که در سال 2012 به بریتانیا سفر میکنند، از زمان ورود تا هنگام خروج، حضور فناوری اطلاعات و ابزارهای اینترنتی را در کنار خود احساس کنند و از این طریق به همه مشکلات خود در زمینههای مختلف پاسخ گویند. این امر میتواند به ما کمک کند تا در سالهای بعد نیز با سیل عظیم مسافران خارجی مواجه شویم.”
منابع: