تکنولوژی

تبليغات اجبارى، مشكل جديد كاربران ايرانى‌

نام نویسنده: مرجان ربانى

دنیای اقتصاد – بازاريابى تلفنى روش جديدى است كه اخيرا از سوى برخى شركت‌هاى ارائه‌دهنده خدمات اينترنتى انجام مى‌شود و اين شركت‌ها در تماس با مردم اقدام ب جذب مشترك جديد كرده در حالى كه افراد بسيارى از اين تماس‌ها و تبليغات اجبارى و ناخواسته ناراضى هستند.

به گفته عليرضا علمى دبير انجمن صنفى‌ISP ها با شركت‌هايى كه اقدام به telemarketing مى‌كنند از طريق مراجع قضايى مى‌توان برخورد قانونى كرد و با استفاده از لايحه جرايم رايانه‌اى نيز اين‌گونه بازاريابى مى‌تواند جزو تخلف‌ها محسوب شود.

علمى مى‌گويد: تبليغات اجبارى براى مردم مزاحمت ايجاد مى‌كند و اگر مشترى يك ISP اجازه استفاده از مشخصات خود را به آن شركت نداده باشد در صورتى كه تماس ناخواسته با وى گرفته شود مى‌تواند با مراجعه به انجمنISP ها اعتراض خود را اعلام كره تا اين مزاحمت از طريق مراجع قضايى پيگيرى شود.

علمى افزود: از آنجايى كه اطلاعات كاربران بايد به صورت محرمانه در اختيارISP ها قرار داشته باشد سوءاستفاده از آن تخلف است زيرا ممكن است اين اطلاعات در اختيار افراد سودجو و متقلب نيز قرار گيرد.

يكى از كاربران اينترنت نيز مى‌گويد: چندين ISP براى فروش كارت‌هاى تلفن و يا اينترنت خود با منزل ما تماس گرفته‌اند و معتقدند ما از مشتركان آنها هستيم و مى‌توانيم با خريد تلفنى از تخفيف برخوردار شويم در صورتى كه تاكنون از اينISP ها هيچ كارتى خريدارى نكرده‌ايم.

علمى معتقد است اين روش بازاريابى در صورتى صحيح است كه مشترين اجازه استفاده از تلفن يا ايميل خود را به شركتى براى ارسال پيام‌هاى تبليغاتى خود بدهند، اما استفاده بدون مجوز از اطلاعات شخصى و محرمانه يك كاربر از سوى يك شركت و ارسال اجبارى، تبليغات قانونى نيست و در صورت شايع شدن در تمامى صنف‌ها آرامش را مختل كرده و مزاحمت‌هاى فراوانى براى افراد ايجاد مى‌كند.

در اين ميان ژيراير ورتانيان مديرعامل ISP سايبرتل معتقد است: بازاريابى تلفنى از سوى مراجع و مراكزى كه بهISP ها مجوز تلفن اينترنتى و خدمات اينترنتى را ارائه داده‌اند ممنوع نشده است و تنها در صورتى كه از سوى مخابرات يا ديگر مراجع ذى‌صلاح اين نوع بازاريابى ملزم به دريفت مجوز باشد بازاريابى انجام شده از سوى برخى شركت‌ها غيرقانونى محسوب مى‌شود.

به گفته وى هزينه تبليغات در تلويزيون يا تابلوهاى خيابانى بسيار گران است در صورتى كه بازاريابى تلفنى هزينه كمترى را براى شركت‌ها دارد.

ورتانيان بازاريابى تلفنى را در صورتى غير‌قانونى مى‌داند كه اطلاعات و شماره تلفن مشتركان يك ISP در اختيار ISP ديگرى قرار گيرد و يا از سوى شركتى ديگر هك شود و يا حتى برخى شركت‌هاى ISP كه ورشكست شده و يا تغيير شغل مى‌دهند اقدام به فروش اطلاعات مشتركان خود به شركت‌هاى ديگر كنند.

وى بازاريابى تلفنى را در ساير كشورها رايج دانست و گفت: شركتى كه ادام به tele marketing مى‌‌كند تنها يك بار با هر شماره تلفن تماس مى‌گيرد و در صورتى كه فرد تلفن شده به او موافق باشد بازارياب‌ها اقدام به ارائه قيمت‌ها و يا ديگر اطلاعات شركت مى‌كنند كه اين روش هيچ مزاحمتى براى مردم ندارد.

وى در خصوص چگونگى روش بازاريابى تلفنى گفت: در زمينه تلفن اينترنتى براى جذب مشتركان جديد در قشرهاى مرفه جامعه كه اكثرا داراى افرادى در خارج از كشور هستند براساس پيش‌شماره‌هاى متعلق به منطقه يك و دو با تمامى شماره تلفن‌ها تماس گرفته مى‌شود.

با توجه به نارضايتى بسيارى از مشتركان از تماس‌هاى ناخواسته تبليغاتى انجام شده با منزل و يا محل كار آنها و نيز سوء‌استفاده از اطلاعات شخصى آنها لازم است تا مراجع تصميم‌گير و ارائه‌دهنده مجوز اينترنت و تلفن اينترنتى در‌خصوص اين شيوه از بازاريابى و مشكلات آن به ارائه يك راه‌حل قانونى بپردازند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا