ميتآپ به سبک ايرانى
نام نویسنده: حسين درخشان
آى تى ايران نسخه 2 – يکى از مهمترين کاربردهاى اينترنت که در ايران کمتر از آن به شکل جدى استفاده شده است، سازماندهى اجتماعى است. به اين معنى که براى چرخاندن گروههاى کوچک و بزرگ اجتماعى که دربارهى مووعات گوناگون عدهاى را دور خود جمع مىکنند، در ايران از اينترنت استفادهى چندانى نمىشود.
اگر قرارهاى هرازگاهى کاربران شبکههاى گوناگون اجتماعى مانند اعضاى گروههاى ايرانى ياهوگروپز را –که اغلب تفننى و نامنظم و بىهدفاند– ناديده بگيريم، از قدرت سازماندهى اينترنت در ايران هيچ استفادهى ديگرى نشده است.
در چنين شرايطى، سرويسى مانند آن چه که وبسايت meetup يک سال و اندى پيش راه انداخت مىتواند در ايران بسيار موفق شود. هم از نظر اقتصادى و هم از نظر مقبوليت عام.
Meetup کارى که مىکند آن است که بر اساس موضوعات گوناگون، براى مردم شهرهاى گوناگون جهان، برنامههاى ديدار ماهيانه در کافهها و رستورانهاى آن شهر برنامه ريزى و اداره مىکند.
براى مثال فرض کنيد که به کتابهاى تنتن علاقه داريد. مىرويد و مىبينيد که گروهى جهانى براى طرفداران تنتن وجود دارد. در وبسايت بطور رايگان ثبتنام مىکنيد و با انتخاب شهر سکونتتان، بطور خودکار، اسمتان به فهرست دوستداران تنتن در آن شهر اضافه مىشود. پس از آن وبسايت مثلا در آخرين پنجشنبهى هر ماه، ساعت هفت شب از همهى دوستداران تنتن در شهرهاى گوناگون مىخواهد که همديگر در جايى که اتفاقا با راى اعضاى گروه در هر شهر تعيين مىشود همديگر را ببينند. اگر تعداد کسانى که مىگويند مىتوانند سر قرار حاضر شوند کمتر از پنج نفر باشد، قرار آن ماه خود بخود لغو مىشود و مىرود تا ماه بعد.
پلان کسب و کار (Business Plan) ميتآپ هم بر اساس مبلغ ثابت يا سهمى است که رستورانها يا کافهها بخاطر فرستادن مشترى به ميتآپ مىدهند. البته آگهى و حق اشتراک هم بعدا به اين پلان اضافه شده است که موفقيت اقتصادى آن را بيشتر مىکند.
ارايهى سرويسى مشابه ميتآپ در ايران کاملا ممکن و از هر نظر عملى است و موفقيت اقتصادى آن قابل تضمين است. چند ميليون جوان اينترنتباز در کشور بازار بالقوه بزرگى براى چنين ايدهاى است.